Zobacz temat - [Freelander] pękające korpusy wtryskiwaczy Common Rail

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] pękające korpusy wtryskiwaczy Common Rail

Rander - Pon Maj 23, 2011 14:55
Temat postu: [Freelander] pękające korpusy wtryskiwaczy Common Rail
Witajcie.

Pacjent:
Land Rover Freelander TD4, rok 2002/2003, przejechane ok. 200kkm. Wg nomenklatury BMW jest to silnik z rodziny M47.

W ciągu nieco ponad roku pękł już czwarty korpus wtryskiwacza :twisted:

Ki diabeł?

Co może być nie tak?

Autko ma regularnie zmieniany filtr paliwa, tankowane jest na dobrych stacjach Orlenu lub Shella. Wtryskiwacze też corocznie miały przegląd i regenerację.

Jakieś pomysły?

SyntaX - Pon Maj 23, 2011 15:32

A sprawdzane było ciśnienie na listwie wtryskowej.
ale nie raz sprawdzane, a z komputerem po trasie.
Był podpinany pod box'a T4.
Generalnie wadą tych silników jest padający czujnik ciśnienia listwy wtryskowej a w dalszej konsekwencji wtryski.
Dopiero w 2004r to ulepszyli do tego roku problem dotyczy WSZYSTKICH silników z tej serii.
Rozwiązanie to regeneracja wtrysków, czyszczenie listwy wtryskiwaczy, próba ciśnieniowa i wymiana czujnika.
Napisz skąd jesteś siedzę dość mocno w środowisku Landka to pomogę.

Już 4 z takimi objawami trafiły do mojego znajomego mechaniora.

Rander - Pon Maj 23, 2011 20:11

SyntaX napisał/a:
A sprawdzane było ciśnienie na listwie wtryskowej.
ale nie raz sprawdzane, a z komputerem po trasie.
Był podpinany pod box'a T4.

Był sprawdzany tylko "stacjonarnie", na przygazówce.
Czyli nie był ;)

SyntaX napisał/a:

Generalnie wadą tych silników jest padający czujnik ciśnienia listwy wtryskowej a w dalszej konsekwencji wtryski.

To może u mnie wariuje Chip-Power, który jest podpięty właśnie bodajże pod czujnik ciśnienia.
Tylko dlaczego dopiero teraz - po kilku latach?

SyntaX napisał/a:
Dopiero w 2004r to ulepszyli do tego roku problem dotyczy WSZYSTKICH silników z tej serii.
Rozwiązanie to regeneracja wtrysków, czyszczenie listwy wtryskiwaczy, próba ciśnieniowa i wymiana czujnika.
Napisz skąd jesteś siedzę dość mocno w środowisku Landka to pomogę.

Już 4 z takimi objawami trafiły do mojego znajomego mechaniora.

Siedzę w okolicach Warszawy.
Ale jestem na tyle zdesperowany, że mogę podjechać do Łodzi, jednak dopiero, jak zdobędę nieco kasy.

Walnij może na priva:
adam (małpka) derwer (kropka) sm (kropka) pl

MaReK - Wto Maj 24, 2011 18:57

Rander, jeśli okolice Warszawy, to może tu http://www.roverki.pl/czc...=31&sobi2Id=219