Zobacz temat - [R75] Gaśnie podczas jazdy, kontrola trakcji

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Gaśnie podczas jazdy, kontrola trakcji

miehalek40 - Pon Maj 30, 2011 20:04
Temat postu: [R75] Gaśnie podczas jazdy, kontrola trakcji
Mam bardzo nie typową usterka. Ostatnio kilka razy zdarzyła sie sytucja ze podczas jazdy i nie tylko gdy silnik nabierze prawidłowej temperatury wyłącza sie, i zaswiecaja sie kontrolki kontroli traki i nie prawidłowej pracy silnika, po wyłączeniu silnika nie daje sie odpalic ponownie.( kreci ale nie odpala) myslicie ze to wina elektroniki, jakis bład? czekam na wszelkie podpowiedzi!! pozdrawiam
SeniorA - Pon Maj 30, 2011 20:47

Myślę , że trzeba sprawdzić czy nie jest zamknięta (mogła się zaciąć klapka albo linka ) przepustnica od kontroli trakcji. Może być coś z czujnikiem położenia przepustnicy TC lub serwomotorem.Jest za mało info do dokładniejszej oceny.
miehalek40 - Pon Maj 30, 2011 20:52

problem pojawił sie w trakcie na jechania na zalegający śnieg przy dużej predkosci( oderwało dolne maskowanie,czyt. płyte) A gdzie mogę sprawdzić ta przepustnice i jak ocenie czy sie zacina czy działa poprawnie?:)
SeniorA - Pon Maj 30, 2011 21:07

miehalek40 napisał/a:
problem pojawił sie w trakcie na jechania na zalegający śnieg przy dużej predkosci
to lepiej zacząć od serwomotoru zamontowanego na ścianie grodziowej.Otwórz pokrywę s/motoru i sprawdź czy nie wyskoczyła lub urwała się linka , a może on się zaciął.
miehalek40 napisał/a:
A gdzie mogę sprawdzić ta przepustnice i jak ocenie czy sie zacina czy działa poprawnie?:)
Trzeba ściągnąć f.powietrza i rurę gumową zamontowaną na obudowę przepustnicy.Będzie widoczna przepustnica TC. Na osi jest czujnik położenia tej przepusnicy (wpięta jest wtyczka z przewodami ).Poruszać ręcznie dźwignią.Przepustnica normalnie powinna być otwarta.
miehalek40 - Pon Maj 30, 2011 21:13

ok, bardzo dziękuje, jutro sprawdze i dam znac. pozdrawiam