|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR] Jak sprawdzić wiatrak na chłodnicy?
Sajgon - Sro Cze 01, 2011 06:46 Temat postu: [MG ZR] Jak sprawdzić wiatrak na chłodnicy? Witam,
Nie byłbym sobą gdybym nie zadał pytania raz na tydzień;)L
Na chłodnicy jest wiatrak. Stan chłodziwa na desce rozdzielczej nigdy nie przekracza 50%, - wiec jest ok.- wiatrak sie nie włączy.
Nawet jak jade w dłuższa trasę- 150-200 km to sie nie włącza- prawdopodobnie przez to że jest chłodzenie prawidłowe.
- jak sprawdzić czy wiatrak działa?- jak wymusić uruchomienie się wiatraka>??
Adrian - Sro Cze 01, 2011 06:55
Odczep wtyczkę od czujnika temperatury, który znajduje się na metalowym trójniku wychodzącym z prawej strony silnika. Wentylator włączy się wtedy w trybie awaryjnym na II biegu
PS. To wszystko jest napisane na Forum. Używaj wyszukiwarki!
Lukasz_Konin - Sro Cze 01, 2011 08:28
Tutaj kolego masz ten czujnik http://obrazki.elektroda.net/87_1265644905.jpg
kumilek23 - Sro Cze 01, 2011 09:59
Przekopiowane z innego tematu
jeśli koniecznie chcesz go usłyszeć to przejedź z 5 km do zagrzania silnika, zatrzymaj się i nie wyłączając silnika podnieś maskę przegazuj kilka razy na lince przy przepustnicy, jeśli jest sprawny to na pewno się załączy
leszczu - Sro Cze 01, 2011 10:20
Cytat: | jeśli koniecznie chcesz go usłyszeć to przejedź z 5 km do zagrzania silnika, zatrzymaj się i nie wyłączając silnika podnieś maskę przegazuj kilka razy na lince przy przepustnicy, jeśli jest sprawny to na pewno się załączy |
A jeśli nie, to tylko przegrzejesz silnik i pewnie będziesz miał do wymiany uszczelkę głowicy.
A tak na serio to odłączasz wtyczkę od czujnika temperatury, odpalasz samochód i powinien ci się od razu włączyć wentylator.
kumilek23 - Sro Cze 01, 2011 10:32
leszczu napisał/a: | A jeśli nie, to tylko przegrzejesz silnik i pewnie będziesz miał do wymiany uszczelkę głowicy. | to na chłopski rozum, przecież nie będzie pół godz. gazował u mnie wystarczy dwa razy przegazować i wentylator się załącza, a hgf to mega czarny scenariusz, czemu Polacy to tacy pesymiści, najpierw raczej by się woda zagotowała, a żeby doprowadzić do hgf to by chyba musiał z godzinę trzymać przepustnicę na 5k rpm...
leszczu - Sro Cze 01, 2011 11:04
kumilek23 napisał/a: | leszczu napisał/a: | A jeśli nie, to tylko przegrzejesz silnik i pewnie będziesz miał do wymiany uszczelkę głowicy. | to na chłopski rozum, przecież nie będzie pół godz. gazował u mnie wystarczy dwa razy przegazować i wentylator się załącza, a hgf to mega czarny scenariusz, czemu Polacy to tacy pesymiści, najpierw raczej by się woda zagotowała, a żeby doprowadzić do hgf to by chyba musiał z godzinę trzymać przepustnicę na 5k rpm... |
Na początku mojego zdanie jest.
No i po co bawić się w takie "przygazówki" jak można sprawdzić w inny prostszy sposób który już został podany.
Lukasz_Konin - Sro Cze 01, 2011 14:33
Dokladnie !
kamax_19 - Sro Cze 01, 2011 15:45
A w dieslu jak to sprawdzić bo od kąt tylko pamiętam to jeszcze wiatraka w swoim autku nie słyszałem... Raz się zagotowała woda ale to kabel od czujnika był urwany i przez to się nie włączył chyba.......
kumilek23 - Sro Cze 01, 2011 16:08
leszczu napisał/a: | prostszy sposób | czy Twój sposób jest prostszy to bym polemizował, ale kłócić się bez sensu, pozdrawiam
mario4133 - Sro Cze 01, 2011 17:55
weź odepnij wtyczkę od czujnika w chłodnicy( są dwa od pierwszego i drugiego biegu u góry chłodnicy) zewrzyj ze sobą dwa kabelki z jednego czujnika i gotowe
Ciufa - Sro Cze 01, 2011 18:16
Sajgon napisał/a: | Na chłodnicy jest wiatrak. Stan chłodziwa na desce rozdzielczej nigdy nie przekracza 50%, - wiec jest ok.- wiatrak sie nie włączy.
Nawet jak jade w dłuższa trasę- 150-200 km to sie nie włącza- prawdopodobnie przez to że jest chłodzenie prawidłowe. |
na pierwszym biegu ciężko jest usłyszeć wiatrak w kabinie
AdrianWWL napisał/a: | Odczep wtyczkę od czujnika temperatury, który znajduje się na metalowym trójniku wychodzącym z prawej strony silnika. Wentylator włączy się wtedy w trybie awaryjnym na II biegu |
dokładnie w ten sposób można spawdzić działanie wentylatora na drugim biegu
kumilek23 napisał/a: | jeśli koniecznie chcesz go usłyszeć to przejedź z 5 km do zagrzania silnika, zatrzymaj się i nie wyłączając silnika podnieś maskę przegazuj kilka razy na lince przy przepustnicy, jeśli jest sprawny to na pewno się załączy |
ciekawe bo u mnie to nie działa
przy włączeniu klimatyzacji wentylator powinien sie CHYBA włączyc
wachu990 - Sro Cze 01, 2011 21:00
przy włączeniu klimatyzacji wentylator powinien sie CHYBA włączyc - ale to wentylator od klimy
[ Dodano: Sro Cze 01, 2011 22:00 ]
się włączy
Sajgon - Sro Cze 01, 2011 21:01
Przekręciłem stacyjkę , odpaliłem, wyciągnąłem wtyczkę pokazaną przez Lukasz_Konin i działa;)
Fajnie wiedzieć;D
Pomogliście i bardzo dziękuję
Ciufa - Sro Cze 01, 2011 21:08
wachu990, ztcp mi w R45 włączały sie wszystkie ale mniejsza z tym
wachu990 - Sro Cze 01, 2011 21:11
No nie mówie, że nie ale przy włączeniu klimy włączy ci się wiatrak ale od klimy ale nie od chłodnicy chłodzenia silnika
intruzone - Sro Cze 01, 2011 21:26
Witam, ja mam pytanie odnosnie tego chodzenia bo ostatnio grzeje mi sie silnik, tzn, jak wracam z pracy podniose maske to straszenie jest goracy az parzy ale wskazowka od tem. pokazuje okolo 60 70 stopni ,nigdy niepokazywal wiecej nawet przy wkrecaniu go w obroty teraz. jak wrocilem na zagrzanym silniku otworzylem maske i próbowałem go zagrzac zeby sie wiatrak wlączył ale nic to niedawalo, spróbuje tej metody z wylacznie czujnia jak napisane wyrzej, ale to normalne zeby silnik byl az tak goracy ze nieda sie go dotknac??? a tem 60 70 stopni na wskazówce?
Ciufa - Sro Cze 01, 2011 21:30
intruzone napisał/a: | le to normalne zeby silnik byl az tak goracy ze nieda sie go dotknac??? |
tak mi nawet powietrze faluje nad maską intruzone napisał/a: | jak wracam z pracy podniose maske to straszenie jest goracy az parzy ale wskazowka od tem. pokazuje okolo 60 70 stopni ,nigdy niepokazywal wiecej nawet przy wkrecaniu go w obroty teraz. |
no to może masz złe wskazania na desce
intruzone napisał/a: | wyrzej |
intruzone - Sro Cze 01, 2011 21:37
ale czemu sie nie załącza wiatrak?gdyby wsazówka pokazywala zle to wentylator powinie sie wlaczyc
Ciufa - Sro Cze 01, 2011 21:50
tak jak napisałem na jedynce ciężko jest usłyszeć wiatrak w kabinie
a na drugi bieg włącza się bardzo rzadko
Sajgon - Czw Cze 02, 2011 07:10
MeGi mają silniczki małe, ale sportowe- to i się grzeją.
Tak jak powiedział kolega- na I biegu nie usłyszysz wiatraka chłodnicy. Stąd moje obawy czy działa.
To że ci nie pokazuje wyższej temperatury to raczej dobrze- znaczy że chłodzenie olejem/ ukl. chłodniczy działa.
Jak żeś extermista- zlej olej i osusz chłodnice;) włączy się;D
PS: Kiedyś na silniku ugotowałem jajko na miękko(wole na miękko).
Także nie ma sie czego bać. Czujnik jak działa- wskaże poprawną temperaturę.
Adrian - Czw Cze 02, 2011 07:19
intruzone,
Jaki Ty masz wskaźnik, że pokazuję Ci temperaturę 60-70 stopni? Wskazówka ma leżeć w okolicach połowy, a silnik wtedy pracuje w temperaturze 90-100 stopni. Wentylator włącza się na I bieg przy 102-104 stopniach.
intruzone - Czw Cze 02, 2011 21:33
No nie wiem taki mam pokazuje max 70 stopni nigdy jeszcze nieprzekroczyl tej granicy, ale dzisiaj mu dalem popalic pare wyscigów z BMW 323i i sie w końcu załaczyl teraz wiem ze dziala na codzienna jazde to ledwo przekracza pierwsza kreske może ten typ tak ma
|
|