Zobacz temat - [Freelander] czujnik położenia wału

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] czujnik położenia wału

charlee - Pią Cze 17, 2011 09:57
Temat postu: [Freelander] czujnik położenia wału
Witam.
Czy mógłby mnie ktoś oświecić gdzieznajduje się czujnik położenia wału? W rave go widzę, a w naturze znaleźć nie mogę. Zaćmienie mam jakieś czy co :bezradny:

Boncky - Pią Lip 01, 2011 14:40

pewnie tam gdzie i u mnie, otwierasz maskę, mniej więcej o środka, stojąc przodem do maski jakieś 10 cm w prawo i w dół patrzysz się na łączenie skrzyni z silnikiem, jest sobie wtyczka wychodząca z bloku, między chłodnicą a silnikiem, około 40 cm w doł
horbi - Pią Lip 22, 2011 19:07

z tyłu silnika, pod kolektorem ssącym, od strony skrzyni biegów
charlee - Czw Lip 28, 2011 13:05

Dzięki za odp. znalazłem wcześniej :smile:
Forti27 - Nie Gru 16, 2012 11:28

Witam mam ten sam problem w freelander 2.0 diesel 98r. nie moge zlokalizowac tego czujnika mam na laczeniu skrzyni dwa czujniki jeden z przodu na dole drugi w prawo od rozrusznika bardziej pod kolektorem ktory to czujnik obrotow walu?????objawy mam takie ze mniej wiecej co 2dzien znikaja mi calkiem obroty na obrotomierzu i wlacza sie czerwony czek bylem na diagnostyce wyszly 2bledy czujnik obrotow walu korbowego lub przepływomierz powietrza stawiam bardziej na czujnik bo gina obroty silnika i silnik zaczyna nierówno pracowac ale jechac sie da.Jesli ktos wie o co tu chodzi i wie ktory to czujnik prosze o pomoc.Pozdrawiam
charlee - Pon Gru 17, 2012 18:43

Może rysunek pomoże, silnik to L seria, czujnik położenia oznaczony nr 16.
Forti27 - Wto Gru 18, 2012 10:14

no dzieki bardzo zaraz sie bede zabieral za to zobaczymy co tam znajde pozdrawiam