|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Diagnostyka - błąd P0135
mgrzesiekm - Wto Cze 21, 2011 15:38 Temat postu: [R75] Diagnostyka - błąd P0135 Witam
Może ktoś wie co oznacza taki błąd:
P0135 grzałka czujnika tlenu obwod Bank 1 czujnik 1
Jaki to ma wpływ na prace silnika. Dodam że silnik pracuje równo na benzynie i na gazie.
SeniorA - Wto Cze 21, 2011 18:26
mgrzesiekm napisał/a: | P0135 grzałka czujnika tlenu obwod Bank 1 czujnik 1 | dotyczy podgrzewania (przerwa lub zwarcie w obwodzie grzałki) pierwszej sondy lambda. Grzanie sondy jest potrzebne do szybszego jej uaktywnienia.Czujnik tlenowy działa prawidłowo dopiero gdy nagrzeje sie do temperatury powyżej 300 st.C. i aby skrócić czas osiągnięcia tego stanu , stosuje się element grzejny.Sonda ma wplyw na pracę silnika tylko w szczególnych sytuacjach tzn. przy umiarkowanym obciążeniu , czyli przy niewielkich i stałych prędkościach.
mgrzesiekm - Wto Cze 21, 2011 19:02
Czyli jednak ma znaczenie dla pracy silnika?
Tą grzałkę da się wymienić na nową? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ona jest w sądzie lambdzie?
SeniorA - Wto Cze 21, 2011 19:11
mgrzesiekm napisał/a: | Tą grzałkę da się wymienić na nową? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale ona jest w sądzie lambdzie | tak , wymienia się sondę , bo element grzejny jest w środku sondy.
mgrzesiekm - Wto Cze 21, 2011 21:21
Dzięki za pomoc:)
A którą sondę mam wymienić? Z tego co czytałem to są tam dwie czy trzy nawet, czy to jest taka?
http://moto.allegro.pl/ro...1631003429.html
I jeszcze jedno pytanie czy taka usterka jak u mnie może mieć wpływ na spalanie?
SeniorA - Sro Cze 22, 2011 16:42
mgrzesiekm napisał/a: | A którą sondę mam wymienić? | błąd dotyczy sondy pierwszej , czyli tej na rurze wydechu z przodu pod silnikiem.Przed wymianą sprawdź przewody i ich połączenie z sondą. mgrzesiekm napisał/a: | czy taka usterka jak u mnie może mieć wpływ na spalanie? | tzn. na zużycie paliwa ? ,teoretycznie tak ,ale w niewielkim stopniu , a zależy to też od sposobu jazdy.
mgrzesiekm - Sro Cze 22, 2011 19:08
Dzięki za radę. Sprawdzę najpierw przewody i połączenia, być może tam tkwi problem. Jeżeli okaże się ze wszystko oki to bede musiał kupić sondę i tu mam pytanie czy opłaca się kupować używaną z allegro? Dużo osób pisze że daje gwarancję rozruchową więc może warto?
borek88 - Sro Cze 22, 2011 21:08
mgrzesiekm, w razie czego mam wszystkie czesci do v6 2.5l sondy tez
SeniorA - Sro Cze 22, 2011 21:39
mgrzesiekm napisał/a: | mam pytanie czy opłaca się kupować używaną z allegro? Dużo osób pisze że daje gwarancję rozruchową więc może warto? | Sondy z elementem grzejnym są prawie dwukrotnie trwalsze od standardowych i czas pracy obliczany jest na conajmniej 160 000 km przebiegu auta , tak że jeśli sonda jest po niewielkim przebiegu i z silnika który nie spalał oleju i był prawidłowo eksploatowany , to może warto.
mgrzesiekm - Czw Cze 23, 2011 10:48
Sondę lepiej kupić od 2.0 taki jak mam silnik 2.5 pewnie ma inne parametry?
borek88 - Czw Cze 23, 2011 21:49
sa to praktycznie identyczne silniki ale sprecyzuja moze znawcy
SeniorA - Pią Cze 24, 2011 08:55
mgrzesiekm napisał/a: | Sondę lepiej kupić od 2.0 taki jak mam silnik 2.5 pewnie ma inne parametry? | to wyjaśni : http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=54262
borek88 - Sob Cze 25, 2011 22:27
czyli sa takie same jak po lepkach patrze
ja mam wszystkie na aucie wiec wykrece ktora bedzie potrzebna
|
|