|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Rover 45 - wahacz
karooo - Nie Cze 26, 2011 12:32 Temat postu: [R45] Rover 45 - wahacz Witam,
Panowie musze wymienić parę części w zawieszeniu,
na wahaczu mam do wymiany jakąś tuleje albo sworzeń, czy wiecie może czy dostane tylko to jedną cześć którą zaznaczyłem w kółko czy musze kupić cały wahacz?
Jakie końcówki drążków polecacie? muszę wymienić dwie.
Adrian - Nie Cze 26, 2011 15:04
karooo,
Temat o sworzniu wahacza górnego był już kilka razy poruszany. Użyj funkcji SZUKAJ .
Końcówkę drążka możesz kupić firmy 555
Jugol - Nie Cze 26, 2011 18:11
Sworzeń wahacza górnego- tak jak Adrian napisał, natomiast końcówki firmy 555 u mnie wytrzymały zaledwie 1,5 roku ( rocznie robię ok.25kkm) , teraz zakupiłem Delphi- zobaczymy ile one wytrzymają na naszych drogach.
darek_wp - Nie Cze 26, 2011 20:57
Jugol napisał/a: | teraz zakupiłem Delphi |
Mam nadzieję, ze Cię nie zdołuję ale delphi też dłużej nie wytrzymuje - nasze kochane drogi dają radę każdemu producentowi
Jugol - Nie Cze 26, 2011 21:07
darek_wp napisał/a: | Jugol napisał/a: | teraz zakupiłem Delphi |
Mam nadzieję, ze Cię nie zdołuję ale delphi też dłużej nie wytrzymuje - nasze kochane drogi dają radę każdemu producentowi |
Czyli przepłaciłem po ok. 20pln na sztuce
karooo - Pią Lip 01, 2011 20:44
dzis wymienione koncowki drazkow, bardzo prosta robota i nie radze dawac do warsztatu, co do wahacza to mysle czy samemu czy nie
darek_wp - Pią Lip 01, 2011 22:25
karooo napisał/a: | co do wahacza to mysle czy samemu czy nie |
Samemu - też nie jest to skomplikowane. Popatrz TUTAJ
karooo - Pią Lip 01, 2011 22:35
wiem wiem patrzylem, ale nie rozumiem tej jednej rzeczy z ta blaszka czy cos takiego, a za wymiane chca 80zl;o
darek_wp - Sob Lip 02, 2011 08:34
Czego nie rozumiesz z blaszką?
Żeby nie wykręcać górnego mocowania amortyzatora trzeba zdjąć blaszkę służącą za łącznik między śrubami mocującymi wahacz do nadwozia. To wszystko. Czasem schodzi ona bez problemu a czasem trzeba lekko postukać trzonkiem młotka aby zeszła.
hademar - Sob Lip 23, 2011 13:31
Przepraszam za wtręt ale ja mam taki problem. Nie mogę znaleźć nigdzie namiarów na zwrotnicę lewą do R 45 2.0 idt chodzi mi o to czy te zwrotnice przy R45 i R420 to dokładnie to samo Z góry dzięki za jakieś info.
neo88 - Nie Lip 24, 2011 22:10
Czy po wymianie wachaczy górnych trzeba jehać na gometrie zawieszenia przedniego?
Koju - Pon Lip 25, 2011 05:50
Nie ma potrzeby ustawiania geometrii po wymianie górnych wahaczy.
Jeśli masz oryginalne wahacze (oczywiście nie pogięte) to proponuje wymienić same sworznie.Mniejsze koszta a robota praktycznie taka sama.
tronsek - Pon Lip 25, 2011 06:00
Koju napisał/a: | Jeśli masz oryginalne wahacze (oczywiście nie pogięte) to proponuje wymienić same sworznie. | W oryginalnych wahaczach sworznie są niewymienne. Trzeba wymieniać cały wahacz.
Koju - Pon Lip 25, 2011 06:19
tronsek napisał/a: | W oryginalnych wahaczach sworznie są niewymienne. Trzeba wymieniać cały wahacz. |
Mylisz się tronsek wymieniałem na wiosnę same sworznie u siebie.
Pamiętam jeszcze jak szoso wymieniał całe wahacze a potem komuś sprawdzał czy da radę wybić sam sworzeń
tronsek - Pon Lip 25, 2011 06:35
Koju napisał/a: | wymieniałem na wiosnę same sworznie u siebie. | Bo może już kiedyś były wymieniane wahacze i dlatego sworznie masz wymienne.
Fabryczny wahacz sworznie ma wprasowywane na gorąco i generalnie są nie wymienne, natomiast w zamiennikach sworznie już są wciskane i zabezpieczane segerem.
Koju - Sro Lip 27, 2011 07:10
Nie będę się kłócił może niech ktoś się jeszcze wypowie na ten temat.
Wydaje mi się że mam wahacze oryginalne
magneto - Sro Lip 27, 2011 11:45
Koju napisał/a: | może niech ktoś się jeszcze wypowie na ten temat |
Ja u siebie tez wymienialem same sworznie.Stare zostały wypchane i wprasowane nowe
|
|