|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [R all] co 1000km na gazie, 100km na benzynie ?
Fafnoscie - Wto Cze 28, 2011 23:20 Temat postu: [R all] co 1000km na gazie, 100km na benzynie ? Witam ! Ostatnio usłyszałem od znajomego, że jeśli się ma auto w gazie, to dobrze jest co 1000 km zrobić 100 km na benzynie, ponieważ "gaz wypłukuje silnik i wtedy elementy stają się suche". Chciałem się po prostu zapytać jak wy się do tego zdania ustosunkujecie ?
tronsek - Sro Cze 29, 2011 04:41
Mówiąc szczerze pierwszy raz słyszę taką teorię.
Wydryszek - Sro Cze 29, 2011 09:18
Ja profilaktycznie miałem od czasu do czasu przegonić Roverka na benzynie ale jeżdżę praktycznie tyle co przed przełączneiem automatycznie na gaz.
Słyszałem eż takąteorię ale dotyczy ona pewnie dosyć mocno zużytych silników. Przy spalaniu LPG nie powstaje nagar a wręcz chyba pozwala go usunąć z komory spalania (chyba) ..ale nie wiem co ma dać przegonienie 100km co 1000km gazu, chyba spowrotem sięnie zamuli tak i nie zalepi na takim odcinku
Wychodzi więc na to że to bezsens...
Fafnoscie - Sro Cze 29, 2011 09:33
No właśnie sam nie wiem co mam o tym sądzić bo też pierwszy raz to usłyszałem właśnie od znajomego Ale skoro twierdzicie że to raczej jest bez sensu to nie będę jeździł na benzynie Dzięki za pomoc !
Wydryszek - Sro Cze 29, 2011 09:38
Na benzynce czasem warto podjechać kawałek, dla frajy, przepalić wtryski, ruszyć stojące paliwo w przewodach żeby nie zmarniało no i ja mam ustawioną odcinkę na gazie na 6200, wtedy teżzostaje bena, chyba reduktor by nie wyrobił większego zpaotrzebowania.
BoloSr - Sro Cze 29, 2011 11:33
tronsek napisał/a: | Mówiąc szczerze pierwszy raz słyszę taką teorię. |
a co powiesz na tak ze co drugie tankowanie LPG benzyne ma gosciu tankowac za 50 zeta :)
bo tak rade dostal ostatnio znajomy z pracy jak zapodal gaz do C5 :)
des - Sro Cze 29, 2011 14:43
Taką teorię słyszałem kilka razy tylko i wyłącznie od gazowników. Sam nie stosuje, przejechałem 100k km na LPG i nic się nie stało i się nie zapowiada więc tym bardziej nie widzę sensu.
Drool - Sro Cze 29, 2011 21:48
Zanim przełączy się na gaz auto zawsze chwile popracuje na benzynie. Latem krócej, zimą dłużej. Sądzę, że w generalnym rozrachunku (w jeździe po mieście i na krótkich odcinkach) wychodzi na to co napisano w pierwszym poście - na 1000 km przejechanych na LPG auto zawsze zrobi kilkadziesiąt na PB. Ja jak jadę w trasę zawsze kilkanaście kilometrów robię na PB - dla frajdy i z przekonania, że jednak warto czasem na benzynie przejechać kilka km.
practicator - Czw Cze 30, 2011 09:33
jeśli ktoś jeździ na gazie, który minimalnie płucze cylindry z nagaru, to przejechanie tej setki na benzynie nic nie da. w starym silniku obowiązkowo trzeba jeździć na mineralce, i nie kombinować z półsyntetykami, bo się luzy na pierścieniach porobią w końcu (dane pochodzą od zaufanego mechanika, który nigdy jeszcze nie wcisnął mi kitu (poza jedną sytuacją kiedyśmy pili).)
|
|