Zobacz temat - [R200] co to za przewód i do czego służy ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] co to za przewód i do czego służy ?

zielun - Sro Lip 27, 2011 15:24
Temat postu: [R200] co to za przewód i do czego służy ?
witam, ostatnio sprawdzałem płyn pod maska i zauważyłem że mam jakiś luźny przewód który nie jest nigdzie podłączony... idąc po kablu doszedłem do małej czarnej skrzyneczki pod szybą , z której to znowu inny przewód szedł na wtryski. patrząc po zagięciach przewód ten pasował by do tej szkrzynki obok akumulatora (od razu na prawo) bo tam jest też dziubek z dziurką w środku . podejrzewam że to komputer. teraz pytanie po co jest te połączenie skoro samochód jeździł i zatykajac ten przewód przy odpalonym czuc jakby on zasysał ... ogarnia ktoś to ?
pipens - Sro Lip 27, 2011 16:14

wydaje mi się że bedzie lepiej jak zrobisz zdjęcia i wkleisz na forum :)
Bialy90 - Sro Lip 27, 2011 16:59

hmmm moim zdaniem to przewód podciśnienia :) i powinien on być wetknięty właśnie w ta czarną skrzyneczkę pod szybą i w komputer:)
zielun - Sro Lip 27, 2011 21:05

a tak w ogóle to do czego on służy ?co on steruje i czemu z kompa bo na zdjetym jeździł też
Bialy90 - Sro Lip 27, 2011 23:06

wiesz co z tego co mi wiadomo to on jest po to wpiety w komputer ze w komputerze jest czujnik który mierzy ciśnienie dolotowe czy cos takiego :) no i wiadomo jak komp to steruje wszystkim tam :) wiecej nie powiem bo aż tak się w to nie zgłębiałem :)
ADI-mistrzu - Sro Lip 27, 2011 23:44

Chodzi Ci o przewód podpisany jako "wężyki podciśnienia" ?

zielun - Czw Lip 28, 2011 13:55

no dokładnie ten wężyk :mrgreen:
ADI-mistrzu - Czw Lip 28, 2011 15:15

Wężyk ten musi być podpięty, służy do pomiaru podciśnienia w kolektorze dolotowych co wpływa na ustalanie mieszanki paliwowej.

Jak podepniesz to silnik powinien równiej pracować i trochę lepiej jeździć.

Pozdrawiam

zielun - Czw Lip 28, 2011 15:21

tak tez zrobiłem , byc może troche lepiej wyjde na spalaniu bo było ok 9,5 l /100 km w mieście przy normalnej jeździe . dzięki za pomoc