Zobacz temat - [420 Di]wentylatory

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [420 Di]wentylatory

yosot - Sob Sie 06, 2011 22:00
Temat postu: [420 Di]wentylatory
Witam!
Mam go od ponad 4 lat, jeszcze nigdy nie włączył mi się wentylator. Nie żebym się tym martwił, ale jakoś tak daje to do myślenia, na postoju to może sobie pracować do woli, nie załącza sie.Żona ma Polówkę, po pewnym czasie(praca na postoju) wentylator pracuje po osiągnięciu jakiejś tam temperatury. Ostatnio zrobiłem próbę, po przejechaniu trasy ok. 50 km dosyć szybko nie gasiłem sprzętu na ok. 20 min. nic się nie działo, żadne tam wentylatory, a na dworze upał. Czy to normalne? Wskaźnik temp. na środku cały czas, nigdy nie widziałem go powyzej.

Jugol - Sob Sie 06, 2011 22:14

Ten typ tak ma, usłyszeć pracujący wentylator w tym aucie to rzadkość. Jak chcesz się upewnić, czy wogóle jest sprawny, wyjmij przy pracującym silniku przekaźnik od wentylatora- powinien od razu się włączyć.
yosot - Sob Sie 06, 2011 22:36

Który?
tronsek - Nie Sie 07, 2011 07:19

W R400 przekaźnik od wentylatorów, to taka czarna duża pucha. Zaznaczyłem na zdjęciu.
bizon - Nie Sie 07, 2011 16:16

Albo złączyć dwie jednopinowe wtyczki na zdjęciu zaznaczone na żółto

[ Dodano: Nie Sie 07, 2011 17:16 ]
silnik nie musi byc odpalony, stacyjka na II wystarczy

Jugol - Nie Sie 07, 2011 18:32

bizon napisał/a:
silnik nie musi byc odpalony, stacyjka na II wystarczy

Fakt :głupek2:

yosot - Pon Sie 08, 2011 10:42

Po złączeniu tych wtyczek startują oba wentylatory, (jak po włączeniu klimy). Dodatkowo zmostkowałem jeszcze styki we wtyczce z drugiej strony chłodnicy, wentylatory dostały kopa. Chyba jest dobrze (jeżeli chodzi o ich sprawność). A może nie załącza ich jakiś czujnik? No może nie tyle nie załącza co nie daje sygnału do załączania.
Brt - Pon Sie 08, 2011 13:21

wyluzuj ;) ... zagotować ten silnik to tylko ja potrafię ;) :lol: ... w normalnych warunkach nie usłyszysz wentylatora ... a skoro po zmostkowaniu włączników termicznych na chłodnicy wentylatory wystartowały to jest ok :ok:
bizon - Pon Sie 08, 2011 16:33

Brt napisał/a:
po zmostkowaniu włączników termicznych na chłodnicy wentylatory wystartowały to jest ok

yosot napisał/a:
No może nie tyle nie załącza co nie daje sygnału do załączania

Wlasnie one daja sygnal w przypadku przegrzania wiec jest ok

[ Dodano: Pon Sie 08, 2011 17:33 ]
Jugol, powiem Ci ze z ciekawosci poszedlem sprawdzic i u mnie odlaczenie przekaznika nie zalacza wentylatorow. byc moze tak jest tylko w modelach ze sterownikiem rovera, z rave`a wynika ze tam jest wentylator sterowany komputerem, a ja mam sterownik boscha.