|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Dym z nawiewu.
edzio123 - Nie Sie 07, 2011 18:27 Temat postu: [R45] Dym z nawiewu. Witajcie,
Od pewnego czasu zauważyłem dziwny problem w moim R45, mianowicie od czasu do czasu przy włączonej klimatyzacji leci mi taki jakby dym (chyba dym, albo to może jakiś pył) z nawiewu. Dzieję się to zazwyczaj przy włączonej dłużej klimatyzacji. Ktoś wie co to może być albo może ktoś już miał taką przypadłość ?
Dodam iż klimatyzacja jest odkażona oraz filtr kabinowy zmienione (zrobione w zeszłym tygodniu).
Pzdr
darek_wp - Pon Sie 08, 2011 08:45
Sprawdź drożność odpływu skroplin z klimy i drożność odpływów w podszybiu.
edzio123 - Pon Sie 08, 2011 08:47
hmm łatwe do znalezienia ? za bardzo nie ogarniam tego tematu
des - Pon Sie 08, 2011 19:27
Jak użytkowałem brata Audi A4 też zdażyło mi się, że leciał dymek z kratek nawiewu. Niestety nie wiem co było przyczyną. Samo się naprawiło.
bibson3 - Pon Sie 08, 2011 20:03
Ja bym proponował sprawdzić uszczelkę kolektora wydechowego, jeśli jest nieszczelna i przez nią uciekają spaliny to dostają się dokładnie do dmuchawy. Proponuje wieczorkiem jak się robi ciemno odpalić auto i podnieść maskę jeśli którędyś uciekają spaliny to to zobaczysz. Jeśli nie będzie widać może też dym dobiegać z obwodu dmuchawy (np. liście na wirniku wiatraka mogą się przysmażać )
des - Pon Sie 08, 2011 21:26
Ale to nie są żadne spaliny. To coś "produkuje" klimatyzacja.
Remigiusz - Pon Sie 08, 2011 21:29
des, A szron Mozę za bardzo morzy i leci chłodny dym
des - Pon Sie 08, 2011 21:31
Nie wiem na prawdę co to jest. Nie miało to żadnego zapachu, po prostu dymek który zachowywał się jak para - zaraz znikał.
demerzel - Pon Sie 08, 2011 21:44
Kiedyś w Cinquecento miałem podobną przygodę - wracaliśmy z piłki i szyby zaczęły szybko pokrywać się parą, więc odkręciłem ciepły nawiew na max i wtedy ku mojemu zdumieniu z otworów nawiewów zaczęły się wydobywać jak mi się zdawało w pierwszej chwili kłęby dymu. Po chwili okazało się, że to para - zrobiła się gdzieś dziura w nagrzewnicy i płyn z chłodnicy zaczął intensywnie parować od wysokiej temperatury, a przy okazji wszystko to wydostawało się w szybkim tempie do wnętrza auta przez nawiew. Wyglądało to komicznie
edzio123 - Wto Sie 09, 2011 07:41
U mnie też to nie ma żadnego zapachu. Uszczelka kolektora nie dawno była robiona, gdy robiłem uszczelkę pod głowicą robiłem też wszystkie uszczelki ważniejsze uszczelki w koło Więc wie ktoś gdzie sprawdzić te skropliny ?
|
|