|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] kilka pyt. felga zawieszenie opony stukanie w silniku
galant - Sro Sie 24, 2011 19:31 Temat postu: [R25] kilka pyt. felga zawieszenie opony stukanie w silniku A wiec tak. R25 z grudnia 2001, w kolorze granatowym, 3D, 1.4 84KM@103KM
1. silnik po przebiegu 140 tkm - zalany olejem 0W 30 - stuka cos w gorze silnika (pewnie cos z zaworami) - po rozgrzaniu przestaje. gdybym mial porownac, to chodzi jak zawory starej fiesty. olej i tak do wymiany, wiec pytanie jakim zalac?
2. zawieszenie na czerwonych eibachach (norma, czy jakas przerobka?) i alufeldze 14 z oponami zimowymi 175/65.. zamiast tego chcialbym jakas szeroka stal w bialym kolorze - 15, tylko, czy to nie bedzie wiejsko wygladalo?
3. jesli juz 15 to jaka opona do tego? bo na tych 14 to wyglada, jakby stał na podnosniku..
4. uklad hamulcowy zalany plynem dot 5.1.. do wymiany?
5. czy mozna pomalowac zewnetrzne ramki (poza lustrem) od lampy na czarno?
6. klocki mi sie koncza, pedal hamulca chodzi dziwnie, jakie zalozyc, zeby nie scieraly sie w zastraszajacym tempie, ale zeby w miare dobrze hamowaly, mialy ludzka cene i nie piszczaly?
7. uszczelki pod kapa od zaworow brak, zasmarowana jakims zielonym cudactwem, ktore zostaje na paluchu po dotknieciu.
to sie wyspowiadalem.
Kozik - Sro Sie 24, 2011 20:16
galant napisał/a: | 1. silnik po przebiegu 140 tkm - zalany olejem 0W 30 - stuka cos w gorze silnika (pewnie cos z zaworami) - po rozgrzaniu przestaje. gdybym mial porownac, to chodzi jak zawory starej fiesty. olej i tak do wymiany, wiec pytanie jakim zalac? |
Raczej powinien być półsyntetyk 10W40
galant napisał/a: | 2. zawieszenie na czerwonych eibachach (norma, czy jakas przerobka?) i alufeldze 14 z oponami zimowymi 175/65.. zamiast tego chcialbym jakas szeroka stal w bialym kolorze - 15, tylko, czy to nie bedzie wiejsko wygladalo? |
eibachy to największy kompromis pomiędzy sportem/komfortem, do tego amory kayaba gazowa i będzie gicior, jak 15" to 195/50 15 wygląda bardzo ładnie a jeszcze całkiem nie zmasakruje osiągów
galant napisał/a: | 3. jesli juz 15 to jaka opona do tego? bo na tych 14 to wyglada, jakby stał na podnosniku.. |
jak chcesz wypełnić nadkole to na fabrycznych alu et 45 195/55R15
galant napisał/a: | 4. uklad hamulcowy zalany plynem dot 5.1.. do wymiany? |
dot 5.1 ma to do siebie że szybko chłonie wilgoć, zalej dot 4 ATE Super Blue Racing (parametry ma lepsze niż spora część dot 5,1)
galant napisał/a: | 5. czy mozna pomalowac zewnetrzne ramki (poza lustrem) od lampy na czarno? |
poszukaj tematu wybielanie kierunkowskazów na forum to dowiesz się co i jak
galant napisał/a: | 6. klocki mi sie koncza, pedal hamulca chodzi dziwnie, jakie zalozyc, zeby nie scieraly sie w zastraszajacym tempie, ale zeby w miare dobrze hamowaly, mialy ludzka cene i nie piszczaly? |
Ferodo Premier - jeżdżę na nich i hamują bardzo dobrze
galant napisał/a: | 7. uszczelki pod kapa od zaworow brak, zasmarowana jakims zielonym cudactwem, ktore zostaje na paluchu po dotknieciu.
|
tego to to nie wiem a raczej nie rozumiem
galant - Sro Sie 24, 2011 20:37
Kozik napisał/a: |
galant napisał/a: | 7. uszczelki pod kapa od zaworow brak, zasmarowana jakims zielonym cudactwem, ktore zostaje na paluchu po dotknieciu.
|
tego to to nie wiem a raczej nie rozumiem |
w sumie napisałem to z rozpędu, trzeba zalożyc nowa i tyle
a i jeszcze jedno, czy warto inwestowac w filtr powietrzna k&n, tudzież stożek, czy zostac przy dobrym standardowym?
Kozik - Sro Sie 24, 2011 21:49
galant napisał/a: | czy warto inwestowac w filtr powietrzna k&n |
wkładka k&n to kompromis pomiędzy stożkiem a zwykłym filtrem, ja na takiej jeżdżę i jest ok zdaje się że jest lepiej
galant - Sro Sie 24, 2011 22:10
jeszcze jedno, mysle, ze juz ostatnie, czy kable do syczkow (w sumie zaslepek syczkow) w przednich drzwiach są, czy tez ich nie ma i trzeba ciagnąc Bóg wie skąd?
Kozik - Sro Sie 24, 2011 22:16
galant napisał/a: | jeszcze jedno, mysle, ze juz ostatnie, czy kable do syczkow (w sumie zaslepek syczkow) w przednich drzwiach są, czy tez ich nie ma i trzeba ciagnąc Bóg wie skąd? |
u mnie nie było gotowych przewodów ale zwrotnica w drzwi i kable ze zwrotnicy do dwóch głośników trzeba podłączyć i tyle, żadne cudo ani żaden problem
leszczu - Czw Sie 25, 2011 18:29
Kozik napisał/a: | u mnie nie było gotowych przewodów |
Ale w R25 powinny już być.
galant - Czw Sie 25, 2011 22:31
nie chce rozbierać póki co całego samochodu, poczekam, aż mechanik wróci z urlopu i powie mi co tam cyka w silniku.
azer - Pią Sie 26, 2011 06:05
leszczu napisał/a: | Kozik napisał/a: | u mnie nie było gotowych przewodów |
Ale w R25 powinny już być. | U mnie nie było...
Krzysi3k - Pią Sie 26, 2011 06:47
Wsadzaj alusy 15 lub 16
galant napisał/a: | poszukaj tematu wybielanie kierunkowskazów na forum to dowiesz się co i jak |
Kozik toż to R25
Tak można przerobić przednie lampy na czarne w środku (jak ZR ma), wystarczy wodnym papierem ściernym zedrzeć chrom i potem pastą polerską przejechać
I instalacji do gwizdków nie ma niestety.
Wymień przepustnice, albo swoją przerób, wtedy będziesz miał 103KM, bo ten silnik jest zdławiony przez nie do końca otwierającą się przepustnice
Kozik - Pią Sie 26, 2011 07:00
Krzysi3k napisał/a: | Kozik toż to R25 |
faktycznie tam jest inaczej
|
|