|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [620 Si] Korek chłodnicy
blessschild - Wto Sie 30, 2011 11:25 Temat postu: [620 Si] Korek chłodnicy Witam.
Mam takie o to pytanie. Czy po ściśnięciu węża na chłodnicy korek od chłodnicy powinien od razu puszczać płyn do zbiorniczka wyrównawczego? Bo mam tak u siebie i wydaje mi się że jest coś nie gra.
R.E.D. - Wto Sie 30, 2011 18:37
korek? a tam nie jest zwykly trojnik?
podczas pracy czy na postoju?
marthinez - Wto Sie 30, 2011 20:28
blessschild napisał/a: | Czy po ściśnięciu węża na chłodnicy korek od chłodnicy powinien od razu puszczać płyn do zbiorniczka wyrównawczego? Bo mam tak u siebie i wydaje mi się że jest coś nie gra. | Wydaje Ci się.
Korek ten jak kolega wyżej zauważył ma wbudowany zwyczajny trójnik.
W zbiorniczku przelewowym korek ma długi wężyk który sięga prawie do dna. Woda pod wpływem ciśnienia w chłodnicy (lub naciśnięcia węży ręką ) przeleje się do zbiorniczka wyrównawczego wężyk ten nie pozwoli układowi się zapowietrzyć gdy ona ostygnie i cofnie się z powrotem do chłodnicy.
Moim zdaniem genialne rozwiązanie.
KRYS - Wto Sie 30, 2011 20:53
korek to puszcza dopiero jak płyn chłodniczy osiągnie pewne (za duze) cisnienie
o ile pamiętam to 1,1 bar
na korku jest napisane
R.E.D. - Wto Sie 30, 2011 22:03
ale po przekroczeniu 1,1 bara to puszcza chyba juz w otoczenie
jesli puszcza wczesniej to wtedy jest do wymiany
blessschild - Sro Sie 31, 2011 10:50
On u mnie puszczał od razu. Po przestudiowaniu forum accorda okazało się że mam chłodnicę od accorda IV... Tam idzie taki korek na końcu którego jest duży grzybek a ja miałem mały Dzięki temu płyn automatycznie lało do zbiorniczka wyrównawczego przy minimalnym ciśnieniu w układzie. Najlepsze jest to że 2 dni temu kupiłem korek w ASO za ok 120 zł, oczywiście ten z małym grzybkiem. Pogrzebałem trochę w garażu i po sprawdzeniu w necie okazało się że korek od Hyundaia Pony, który miałem na stanie pasuje do mojej chłodnicy Wczoraj zrobiłem ok 50 km i wszystko gra.
Ps. Może ktos potrzebuje korek z ASO z małym grzybkiem?
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
KRYS - Czw Wrz 01, 2011 16:59
R.E.D. napisał/a: | ale po przekroczeniu 1,1 bara to puszcza chyba juz w otoczenie |
o to chodziło
|
|