|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Szyba wymiana - czy jest szansa na nówkę ?
JeRRy3D - Pią Wrz 02, 2011 10:23 Temat postu: [R400] Szyba wymiana - czy jest szansa na nówkę ? Witam wszystkich.
Jeszcze ciepło - czas myśleć o zimie . Noszę się z zamiarem wymiany szyb
- przód (już zdrowo zrysowana + pajączki) i tył (zdechło ogrzewanie).
Teraz pytanie.
Skoro już się w tym beblać, czy jest szansa na dostanie tych szyb w postaci "sklepowych nówek". Jeżeli nie rovera (bo to marne szanse), to może civika? Zlecanie komuś przywiezienie używki (czy allegro), to loteria ograniczająca się do (cała / zbita). Po złożeniu okaże się że zamienił stryjek patyczek na kijek (a tego chciałbym uniknąć).
Jaka jest Wasza opinia?
Da się kupić te szyby nowe i jakiego kosztu się spodziewać (szyba, wymiana).
Dzięki za podpowiedzi.
Kozik - Pią Wrz 02, 2011 10:34
Nie wiem jak jest w 400tce ale ja u siebie mam szyby pilkinktona czy jakoś tak, przednia mi się zbiła, chciałem oryginalną. Musiałem troszkę dłużej czekać ale dostałem oryginał pilkinktona. Założona wygląda super napisy te same, paski przyciemniające itd ale jeden minus, szyba na sto procent nie jest tak wytrzymała jak oryginalna, po paru latach używania jest na niej bardzo dużo kropeczek drobnych od kamyczków itp rzeczy
[ Dodano: Pią Wrz 02, 2011 11:34 ]
JeRRy3D napisał/a: | Da się kupić te szyby nowe i jakiego kosztu się spodziewać (szyba, wymiana). |
szyba oryginalna była około 5% droższa
Adrian - Pią Wrz 02, 2011 10:36
Da się nówkę na przód kupić bez problemu. Spróbuj tu: http://www.nordglass.pl/pl,szyby-samochodowe.html# . Koszt przedniej z montażem to około 400-500 PLN. Tylną wstawiłbym używaną ( lub naprawił ścieżki w obecnej - jeśli nie są mocno poniszczone ).
Kozik - Pią Wrz 02, 2011 11:03
JeRRy3D napisał/a: | - przód (już zdrowo zrysowana + pajączki) i tył (zdechło ogrzewanie). |
a nie masz ubezpieczenia "szyby" za 50zł?
płacisz ubezpieczenie a jak Ci się zbije szyba to Ci wymieniają
sobrus - Pią Wrz 02, 2011 12:25
Przód pilkingtona bez problemu mają, to jest taki sam co do Hondy.
Z resztą ten model jest dość znany z powodu pękających szyb.
Gdy wymieniałem swoją to nawet się nie zdzwili co to za ustrojstwo przyjechało, tylko od razu wyjęli odpowiednią ze "stosu" na moich oczach
a tył to nie wiem.
JeRRy3D - Pią Wrz 02, 2011 12:30
Kozik napisał/a: | JeRRy3D napisał/a: | - przód (już zdrowo zrysowana + pajączki) i tył (zdechło ogrzewanie). |
a nie masz ubezpieczenia "szyby" za 50zł?
płacisz ubezpieczenie a jak Ci się zbije szyba to Ci wymieniają |
A wiesz, że na to nie wpadłem ?!
Takiego ubezpieczenia nie mam, ale wychodzi na to, że warto "dopłacić" w przyszłości
ThX.
[ Dodano: Pią Wrz 02, 2011 13:30 ]
Wielkie dzięki.
AdrianWWL napisał/a: | Koszt przedniej z montażem to około 400-500 PLN. |
O właśnie - chodziło mi o to, jakiego rzędu to moneta.
Sporawo - jak na "ulepszenie" czegoś co jeszcze działa
w - co tu ukrywać - starym już autku, ale dzięki.
AdrianWWL napisał/a: | Tylną wstawiłbym używaną ( lub naprawił ścieżki w obecnej - jeśli nie są mocno poniszczone ). |
Tak też zrobię.
Ścieżki, co prawda nie są poniszczone (grzała spoko), ale SAM WŁASNA RĘKĄ (przy wycieraniu) utrąciłem "języczek" od wpinki przewodu. Mocowało się z tym już kilku magików i każdy poległ, więc chyba nie zostaje mi nic innego, jak ją wyminąć w całości .
szoso - Pią Wrz 02, 2011 12:35
bez zielonego paska jest tańsza przednia szyba (chyba o 100zł) ale to już twój wybór, ja wziąłem z paskiem, z montażem 460zł szyba NordGlass
tronsek - Pią Wrz 02, 2011 12:42
Cytat: | bez zielonego paska jest tańsza przednia szyba (chyba o 100zł) | o 20zł, więc nie warto brać bez paska.
szoso - Pią Wrz 02, 2011 12:45
tronsek napisał/a: | o 20zł, więc nie warto brać bez paska. |
to widocznie nie wszędzie tak jest
Kozik - Pią Wrz 02, 2011 13:06
JeRRy3D napisał/a: | Takiego ubezpieczenia nie mam, ale wychodzi na to, że warto "dopłacić" w przyszłości |
ciekawe jest to, że nie tracisz zniżek a jedynie w przypadku wykorzystania to musisz opłacić to ubezpieczenie jeszcze raz
szoso - Pią Wrz 02, 2011 13:23
w Minicasco za które płacę 144zł mam ubezpieczoną przednią szybę na 2000zł
xavery78 - Pon Wrz 05, 2011 16:09
Przednią szybę bez problemu kupisz nową. Od Civic'a pasuje idealnie.
Wymieniałem u siebie półtora roku temu u auto szklarza, sama szyba kosztowała ok. 420zł (z zielonym paskiem) plus robocizna 100-150zł (dokładnej ceny już nie pamiętam).
micheaszu - Pon Wrz 05, 2011 16:41
ja u siebie wymieniałem również, zapłaciłem 300 zł razem z wymianą, szyba pilkinktona.
Trochę to po znajomości ale szyba dla montera kosztwała około 270 zł, reszta to robocizna, ale tak jak kolega wyżej mówi to za robociznę biorą 100-150zł
gregor13 - Pon Wrz 05, 2011 18:52
Ja wymieniałem w zeszłym roku - Nordglass bez paska - zapłaciłem 360 zł.
|
|