|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] do czego jest suwak obok wylotów powietrza?
stanlej42 - Pon Wrz 05, 2011 20:01 Temat postu: [R416] do czego jest suwak obok wylotów powietrza? hej:)
mam pytanie o co chodzi z suwakiem, który jest w roverze obok wylotów powietrza - albo niebieska albo biała strzałka skierowana na kierowcę.
Brt - Pon Wrz 05, 2011 20:14
dodatkowy nawiew zimnego powietrza na kratki środkowe, z pominięciem nagrzewnicy auta (ale przechodzi to powietrze przez parownik klimatyzacji)
stanlej42 - Pon Wrz 05, 2011 20:21
czyli de facto co to daje?
tronsek - Pon Wrz 05, 2011 20:38
stanlej42 napisał/a: | co to daje? | Latem, przy włączonej klimatyzacji zawsze będzie leciało chłodne powietrze (bez względu na ustawienie pokrętła temperatury), a zimą zamiast zimnego będzie leciało lodowate powietrze.
Brt - Pon Wrz 05, 2011 20:41
daje to tyle, że latem np mozesz sobie włączyć chłodzenie i na szybę i nogi (pokrętło) a dodatkowo na kratki środkowe .... masz wtedy bardzo łagodny "nadmuch" z klimy przy sporej wymianie powietrza i dobrej wentylacji ... a zima mozesz sobie dać ciepłe na nogi a chłodniejsze na twarz i nogi. Albo po prostu tego nie wykorzystywać
wooy11 - Pią Wrz 16, 2011 09:02
Też sie zastanawiałem o co chodzi z tym środkowym regulatorem nawiewu w R400 ( u mnie bez klimy ) i zauważyłem jedna istotna rzecz. Jak wiadomo w Roverach jest mały problem z parowaniem szyb podczas deszczu. Jednego razu właśnie podczas ulewy tak mi szyby zaparowały że nie można było jechać, musiałem sie zatrzymać. Dmuchawa na max ale to nic nie dawało i wtedy przełaczyłem dzwignie z niebieskiego położenia na białe, szyby odparowały momentalnie ( przypomne ze moj R 400 był bez klimy ) I pomyslec ze taka pierdoła miała wpływ na parowanie szyb....problem zniknoł na zawsze, pozdrawiam
bizon - Pią Wrz 16, 2011 16:10
wooy11 napisał/a: | szyby odparowały momentalnie | Chyba zbieg okolicznosci, po prostu wlaczyles tylko cieple powietrze na centralny nawiew.
wooy11 napisał/a: | Jak wiadomo w Roverach jest mały problem z parowaniem szyb podczas deszczu |
Ja wyeliminowalem wszystkie przyczyny parowania szyb:
-pozbycie sie przeciekow wody do kabiny
-oslona pod silnik
-przysloniecie wlotu powietrza pod podszybiem
-regularna wymiana filtra kabinowego
leszczu - Pią Wrz 16, 2011 18:21
bizon napisał/a: | wooy11 napisał/a:
szyby odparowały momentalnie
Chyba zbieg okolicznosci, po prostu wlaczyles tylko cieple powietrze na centralny nawiew. |
Na pewno nie, bo jak masz ustawione te pokrętło, to obojętnie czy masz ciepłe czy zimne powietrze skierowane na szybę czy nogi to i tak będzie ci dmuchało zimnym powietrzem na twarz.
Myślę, że dobrze wytłumaczyłem. Jak nie to proponuje pobrać instr. obsługi.
bizon - Pią Wrz 16, 2011 18:59
leszczu napisał/a: | to i tak będzie ci dmuchało zimnym powietrzem na twarz. |
Czyli jesli wooy11, przelaczyl z niebieskiego na biale to wylaczyl "ochladzanie" na twarz, czyli to co napisalem
des - Pią Wrz 16, 2011 22:15
Ja tam nie czuje absolutnie żadnej różnicy pomiędzy niebieską a biała strzałką.
Jestem chyba nieczuły
bizon - Sob Wrz 17, 2011 14:35
des napisał/a: | Ja tam nie czuje absolutnie żadnej różnicy |
Moze Ci ciegno spadlo, widac je jak sie zdejmie schowek pasazera
wooy11 - Sob Wrz 17, 2011 15:07
Kol. Bizon to że szyby odparowały po przełaczeniu na pozycje białą to nie przypadyk......w okresie letnim zawsze ustawiałem na niebieskie pole zeby dodatkowo do wnetrza dostawało sie powietrze z zewnatrz a kiedy przychodzila pora deszczowa i zaczynały szyby parować mimo włączonej dmuchawy przestawiałem na pozycje białą i para znikała. Jeszcze o jednym napisze bo to tez ma wpływ na parowanie szyb i może ktoś jeszcze tego nie wie ale......jak ktoś nie ma klimy a ma właczony obieg wewnwtrzny powietrza ( moze to sie inaczej fachowo nazywa ) to co sie wlącza kiedy stoimy w korku i nie chcemy wąchac spalin z samochodu stojacego przed nami, w takim przypadku szyby zaparowuja aż miło aaaa i jeszcze jedno, odnośnie parowania tylnej szyby ....... to tez z własnych doświadczeń. Ja praktycznie nigdy nie uzywałem ogrzewania tylnej szyby ( szkoda mi było prądu ) kiedy tylna szyba zaparowała wystarczyło skierować nadmuch na centralną kratke nadmuchowa tą po lewej stronie poduszki powietrznej ( na kokpicie ) to chyba wymusza ciekawy ruch powietrza i tylna szyba tez dość szybko odparuje.
pawelbn89 - Sob Gru 31, 2016 15:19
Czy ten suwak dotyczy obu środkowych kratek, czy tylko prawej? Ewentualnie jak to naprawić aby z obu kratek było chłodniejsze powietrze.
|
|