|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214i] Wyciek z pokrywy zaworów ?
xakner - Czw Wrz 08, 2011 18:19 Temat postu: [214i] Wyciek z pokrywy zaworów ? Witam
Mam wyciek oleju z góry silnika. Przeczytałem wiele tematów na tym forum o uszczelnieniu pokrywy zaworów i dalej nic nie wiem.
Tak to wygląda - silnik ulany od góry po dól. Narazie wykluczam HGF bo leci od góry. Jak to uszczelnić? Kupiłem uszczelkę w sklepie za 30zł pod pokrywę zaworów ale przeczytałem w pewnym temacie ze to nie do mojego silnika. W innym znów czytam ze tam nie ma uszczelki to jak ?
Proszę o pomoc bo ten silnik to dla mnie czarna magia, a chciałbym zrobić to sam i pozbyć się wycieku :\
pozdrawiam
leszczu - Czw Wrz 08, 2011 18:27
Uszczelka pod pokrywą zaworów jest i do nas idzie taka.
http://www.iparts.pl/czes...9-11080500.html
xakner - Czw Wrz 08, 2011 18:35
ta uszczelka kolego to jest pod tą czarną pokrywę z napisem rover czy pod tą pokrywę zaraz nad kolektorem ? bo mi z tej nad kolektorem najprawdopodobniej leci ;\
Tomi - Czw Wrz 08, 2011 18:41
Pogratulować wyboru hiszpańskiego badziewia, którym zalany jest polski rynek... z pewnością nie dlatego, że są najlepsze.
Jest taka zasada, że w przypadku silnika serii K, uszczelek firmy Ajusa się nie dotyka... chyba, że ktoś nie ceni swoich pieniędzy. Są uszczelki Victor Reinz, Geotze, Elring czy FAI.
xakner - Czw Wrz 08, 2011 19:28
Dzięki za rady. Podpowiedział by mi ktoś jakie uszczelki kupić by zniwelować wycieki w "górze" silnika ?
Dzieki
leszczu - Pią Wrz 09, 2011 08:54
Tomi napisał/a: | Pogratulować wyboru hiszpańskiego badziewia, którym zalany jest polski rynek... z pewnością nie dlatego, że są najlepsze. |
Wybrałem pierwszy lepszy link, aby pokazać jak ta uszczelka wygląda.
[ Dodano: Pią Wrz 09, 2011 09:54 ]
xakner napisał/a: | ta uszczelka kolego to jest pod tą czarną pokrywę z napisem rover |
Tak pod tym ona siedzi.
xakner - Pią Wrz 09, 2011 10:11
czyli jak "1" to uszczelka pod pokrywę zaworów to "2" co to jest ? Bo u mnie leci najprawdopodobniej z obu :
i czy ta uszczelka jest do rovera ? i do którejś z tych pokryw?
Dzieki
kzrr - Pią Wrz 09, 2011 12:03
Cieknie Ci prawdopodobnie z uszczelki nr "1" mialem to samo u siebie (ten sam silnik)
Zamów u Tomiego uszczelke i wymień. Trzeba tez dobrze odtłuscic powierzchnie i tyle - 15-20 min roboty.
|
|