Zobacz temat - [Civic] elektryczna regulacja świateł nie działa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Civic] elektryczna regulacja świateł nie działa

Nowal - Nie Wrz 11, 2011 12:02
Temat postu: [Civic] elektryczna regulacja świateł nie działa
Nie działa mi el. regulacja wysokości przednich lamp. Niby wszystko jest ok kabelki są całe, bezpiecznika żadnego osobnego nie ma a te co opisuje książka serwisowa są sprawne.
Czy może być tak, że jeden silniczek się spalił i drugi nie będzie działał? Jak to sprawdzić nie mając dostępu do innych silniczków od regulacji?

IROLA - Nie Wrz 11, 2011 20:08

Cytat:
Czy może być tak, że jeden silniczek się spalił i drugi nie będzie działał?

Moim zdaniem - nie, dlaczego : gdy spotkałem sarnę (koziołka) i miałem uszkodzone lampy (jedna była cała tylko miała zerwane zaczepy) a drugą odłączyłem to silniczek (od tej zerwanej) działał - drugi był odłączony (wtyczka)

Nowal - Nie Wrz 11, 2011 22:59

No to teraz szukam silniczkow zeby sprawdzic.
Paul - Pon Wrz 12, 2011 00:10

Nowal napisał/a:
zeby sprawdzic.
Posłuchaj najpierw, czy słychać OBA silniczki. Jeżeli tak, to może tylko wyczepił się zaczep od reflektora ??
Nowal - Pon Wrz 12, 2011 13:20

właśnie nie słychać ich pracy. A może to być wina przełącznika? W tym samochodzie jest tak umiejscowiony, że cały czas przestawia się go ręką...
To jest dosyć dziwne bo one działały normalnie jeszcze tydzień temu.

Paul - Pon Wrz 12, 2011 14:36

Nowal napisał/a:
A może to być wina przełącznika?
Może ... A może zaśniedziały styki ? Odłącz kostkę od silniczka i zobacz, czy napięcie dochodzi podczas regulacji (na wszystkie styki po kolei), a przede wszystkim, czy masa w kostce jest OK :)
mastersik - Wto Lut 07, 2012 17:45

U mnie też nie działa regulacja świateł. Właśnie kupiłem przełącznik bo go nie było i nie działa. Nie słychać nawet silniczków. Bezpieczniki są całe. Chyba ze jakiś pod maską jest odpowiedzialny za to?
Teraz troszkę mroźno więc za wiele nie sprawdzę.

greg-si - Wto Lut 07, 2012 19:33

mastersik napisał/a:
U mnie też nie działa regulacja świateł. Właśnie kupiłem przełącznik bo go nie było i nie działa

Głupie pytanie ale masz silniczki? Były lampy bez nich.

mastersik - Sro Lut 08, 2012 13:37

Silniczki są. Po prostu jak kupiłem samochodu to ktoś wyjął ten przełącznik, a ja go teraz dokupiłem. Cała instalacja i wszystko jest oryginalne.
greg-si - Sro Lut 08, 2012 15:52

mastersik napisał/a:
ktoś wyjął ten przełącznik

Pewien jesteś?
Skłaniałbym się ku temu że raczej ktoś lampy zmienił a przełącznika nigdy nie było. Jaki byłby cel w jego demontażu?

mastersik - Nie Lut 12, 2012 19:41

Dziś przejrzałem wszystkie bezpieczniki i przyczyny nie znalazłem. Silniczki są na pewno i doprowadzone są do nich kabelki. Co może być nie tak?

[ Dodano: Nie Lut 12, 2012 19:41 ]
Dziś pogrzebałem przy samochodzie i w końcu udało mi się zrobić tą regulację. Przeczyściłem wszystkie styki, rozebrałem przełącznik i właśnie wtedy ujrzałem niespodziankę. Otóż w przełączniku dochodziły kable z 1, 3 i 4 pinu, a z wiązki z samochodu z 1, 3, 5 pinu. Wystarczyło zamienić kolejnością dwa kabelki i jeden z nich przełożyć w inny pin i problem zniknął. Może powiecie jeszcze jak powinno się prawidłowo ustawiać światła oczywiście domowym sposobem, tak aby nie oślepić innych uczestników ruchu.