|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - blaupunkt oda surround 5.1 Proszęo opnie
kris-tofer - Pon Wrz 12, 2011 19:36 Temat postu: blaupunkt oda surround 5.1 Proszęo opnie Witam
Mam możliwość zakupu podobno fajnego sprzętu jakim jest wzmacniacz z procesorem dźwięku blaupunkt oda surround 5.1
Dane techniczne:
http://www.audiophile.pl/p/2114_blaupunkt_oda_5.1
Czy ktoś miał do czynienia z tym wzmacniaczem?
Na wyjściu ma 4x40W RMS mocy, moje głośniki mają po 70W RMS
Pytanie czy pociągnie te glośniki, ewentualnie, czy jest możliwość zmostkowania go do dwóch kanałów?
borek88 - Pon Wrz 12, 2011 20:12
nie wiem co to za sprzet ale pociagnac pociagnie
w koncu na radiu masz 15-25W rms i ludzie podłaczaja i gra
kris-tofer - Wto Wrz 13, 2011 16:14
jej, ale mi chodzi o to, czy wzmacniacz o mocy 4x40W RMS pociągnie głośniki o mocy 70W RMS tak, żeby grały jak się należy
oraz oczywiście potrzebne mi są jakieś opinie na temat tego wzmaka
Rowan - Sro Wrz 14, 2011 15:52
kris-tofer, oczywiście. Pełne wysterowanie takim wzmacniaczem zrobisz głośników nawet o mocy ok 100RMS. U mnie głośniki mają 90RMS, a wzmak 85RMS i przy 3/4 głośności zaczynają już zakłucać i trzeszczeć. Czyli moc jest zbyt duża. Popatrz, że przecież bywa, że głośniki o mocach rzędu właśnie 80RMS dobrze potrafią zagrać pod radiem, które ma max te 15RMS, to jest dowód na to, że teza pseudo znawców, którzy twierdzą, że wzmak musi miec więcej niż głośnik, jest do dupy. Przecież nigdy nie będziesz słuchał na pełnej głośności. U mnie nie idzie wytrzymać na połowie skali. Po 20min takiej jazdy każdy ma dość . 1/4 zwykle jest i głos w całym zakresie jest idealny i barwny, choć do konkretnego ruszenia suba potrzebna jest większa głośność.
longer86 - Sro Wrz 14, 2011 16:38
Rowan napisał/a: | choć do konkretnego ruszenia suba potrzebna jest większa głośność. | kwestia ustawień w radiu jeśli jest wyjście na suba.
Ja zawsze żyłem w przekonaniu, że wzmacniacz nie powinien być mocniejszy od głośników bo je zajedzie, słabszy może być a najlepiej dobrać optymalnie. procesory dźwięku mają tą zaletę że większośc parametrów można poustawiać ewentualnie zmniejszyć częstotliwości z którymi głośniki nie dają rady
kris-tofer - Sro Wrz 14, 2011 17:52
bo ten wzmak ma też osobne wyjście na suba i podobno na głośnik centralny też
gdziekolwiek by gonie uczepić... chyba zamiast magicznej choineczki pod lusterkiem żeby się dyndał
longer86 - Sro Wrz 14, 2011 17:58
nie wiem jak to rozmiarowo wypada ale mam u siebie alpine IVA-D300, kabli tam masa, do tego procesor osobno, i szukając na to miejsce znalazłem przed pasażerem, dorobiłem sobie blaszane mocowania i przykręciłem do osłony nad nagami pasażera.
tak wygladało mniej więcej to moje dziadostwo :
http://www.e90post.com/fo...=1&d=1176392393
to podstawowy zestaw strach myślec o rozbudowie tego chyba na przyczepce
kris-tofer - Sro Wrz 14, 2011 18:13
ja niedawno zrobiłem sobie niezłe audio, całą centralę mocy mam w bagażniku, ale mam teraz możliwość zakupić w fajnej cenie tego blaupunkta więc już myślę nad rozbudową
wezmę tego wzmaka do testów i zobaczymy co i jak
longer86 - Sro Wrz 14, 2011 18:14
sam jestem ciekaw jakie to ma możliwości, rozbudowa cały czas gdzieś tam wisi ale są inne rzeczy, wzmak musi poczekać
|
|