Zobacz temat - [freelander] wymiane szczęk

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [freelander] wymiane szczęk

amik - Sro Wrz 21, 2011 16:43
Temat postu: [freelander] wymiane szczęk
witam kolegów mam pytanie odnośnie wymiany szczęk w bębnach w frelku z 2000 roku , czy jest to dość prosta sprawa czy są jakieś niespodzianki . Mam zamiar wymienić bo już żeby ręczny trzymał musiałem podkręcić przy dźwigni a dowiedziałem się że tam są samoregulujące się więc jak nie trzyma ręczny to znaczy że już najwyższy czas na wymianę za porady z góry dzięki Pozdrawiam
SyntaX - Sro Wrz 21, 2011 17:36

Nie jest to trudne i raczej jest zbudowane tak jak szczęki w pierwszym lepszym samochodzie.
Jeśli już się tam dobierasz to polecił bym Tobie od razu wymianę sprężynek napinających.
Fabryczne Land Rovera wyrabiają się po około 100.000 km
Poprawili to w 2001r.

Szczęki kup te
http://allegro.pl/land-ro...1824456291.html
Nie ma sensu przepłacać, zmieniałem kumplowi i są naprawdę dobre.

Ważne.
Jak już masz zdjęte wszystko zainteresuj się łożyskami bo w sumie masz wszystko pod ręką.
Po pompuj trochę pedałem hamulca i sprawdź szczelność tłoczków, bo masz je na widoku.
Polecam też oczyścić sobie bębny i pomalować jakaś farba nierdzewną.
Na forum w poście "Co zrobiłem bla swojego roverka" znajdziesz fotki z tego jak ja to robiłem.

amik - Sob Wrz 24, 2011 17:56

witam dziś zabrałem się za wymianę szczęk poszło dość gładko , choć ze zdjęciem bębnów troszkę się namęczyłem trzymał lekki rant na bębnie , no i okazało sie że szczęki sa w stanie bardzo dobrym porównując z nowymi grubość okładziny oceniam na 80 % więc po sprawdzeniu cylinderków czy aby gdzieś nie cieknie zeszlifowaniu rantu w bębnie pozostawiłem stare szczęki :D Pozdrawiam