Zobacz temat - [620di] miękki pedał sprzęgła

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [620di] miękki pedał sprzęgła

CHOROMANSKI - Sob Wrz 24, 2011 19:50
Temat postu: [620di] miękki pedał sprzęgła
witam!!! dziś próbując skorzystać z auta miałem problem polegający na opadniętym sprzęgle <wczoraj wszystko chodziło ok> i nie wchodzących biegach. płynu w zbiorniczku prawie niema. dlatego podejrzewam zapowietrzenie,bo gdy ruszam pedałem to słychać powietrze w rurce. jak to odpowietrzyć , proszę o poradę!!
karolkos - Sob Wrz 24, 2011 20:40

Podejrzewam, że problem tkwi w pompce sprzęgła lub wysprzęgliku. Poproś kogoś, żeby dusił na pedał, a Ty popatrz co się dzieje w tamtych okolicach. Wysprzęglika szukaj na łączeniu skrzyni i silnika pod spodem patrząc od przodu auta. Myślę że z jednego lub drugiego elementu będzie wylatywał płyn hamulcowy.
CHOROMANSKI - Sob Wrz 24, 2011 20:59

pompka pompuje bo słychać ciśnienie,lecz słychać powietrze przed wysprzeglikiem i on nie pracuje wtedy, ale jak ruszam ręka to chodzi poprawnie.cieknie rurka wchodząca do wysprzeglika ale to od zawsze... czy odpowietrznikiem znajdującym się na wysprzegliku odpowietrzę układ?? dzięki za pomoc!!
karolkos - Nie Wrz 25, 2011 06:00

Jeżeli cieknie z rurki przy wysprzęgliku, to może być przyczyna zapowietrzania układu. Cofając pedał sprzęgła zasysane jest powietrze poprzez dziurę w rurce i stąd układ może nie działać poprawnie. Jeżeli chodzi o odpowietrznik na wysprzęgliku, to jak najbardziej można nim odpowietrzyć układ , myślę jednak że ten zabieg nie będzie prawidłowo wykonany dopóki nie zapewnisz szczelności układu.