Zobacz temat - [R420] jak wykręcić panel z drzwi z ręcznie opuszczaną szybą

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] jak wykręcić panel z drzwi z ręcznie opuszczaną szybą

gucjusz - Nie Wrz 25, 2011 11:36
Temat postu: [R420] jak wykręcić panel z drzwi z ręcznie opuszczaną szybą
Witajcie
Mam problem, nie mam zielonego pojęcia jak wykręcić panel z tapicerką z tylnych drzwi. Przeszkadza mi korbka do otwierania okna, myślałem, ze kryje się tam jakaś sprężynka, która to przytrzymuje ale nic nie znalazłem. Proszę was o poradę :)

Lukasik - Nie Wrz 25, 2011 11:53

Cześć. Jak odciągniesz korbkę trochę do siebie to tam jest taka zawleczka(zabezpieczenie) i trzeba to wyciągnąć wtedy korbka powinna dość lekko zejść. Ja demontując boczek tylnych drzwi używałem małego płaskiego śrubokręta.
Pozdrawiam.

gucjusz - Nie Wrz 25, 2011 12:38

właśnie nie mogłem znaleźć żadnego zabezpiecznia, możesz nakreślić gdzie jest dokładniej?
Lukasik - Nie Wrz 25, 2011 13:10

jak odciągniesz korbkę do siebie(śmiało nie urwie się) to powinno być przy korbce taki metalowy drucik. Wlaśnie to sprawdziłem. Odciągnąłem klamke i widać zabezpieczenie. Jest ono przy plastiku korbki wsunięte na metalowy trzpień. Szarego koloru jest to zabezpieczenie.
pgrad - Nie Wrz 25, 2011 21:08

To jest taki drucik w kształcie litery U. Jest wsunięty na drążek i korbkę jednocześnie. Wystarczy malutki klucz imbusowy lub coś innego z zagiętym końcem i zdejmiesz bez problemu bo to lekko wystaje. Wtedy korbka powinna zejść z drążka.
pawel35 - Pią Lis 04, 2011 17:07

Czy mógłby ktoś pokazać na zdjęciu gdzie dokładnie jest zabezpieczenie tej korbki, bo szukałem i nic nie mogłem znaleźć, roverka mam od października i muszę wymienić klamkę bo się urwała :( , ale nijak nie mogę znaleźć tego zabezpieczenia.

EDIT
OK. Sprawdzę dopiero jutro bo dzisiaj już ciemno, a światła nie mam. Znając moje szczęście ta spinka się gdzieś schowa.

zelu - Pią Lis 04, 2011 17:13

docisnij tapicerke drzwi przy korbce i powinienes zobaczyc taka metalowa spinke na osi korbki