|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Za co odpowiada ten bezpiecznik?
gregor13 - Pon Wrz 26, 2011 10:57 Temat postu: [R45] Za co odpowiada ten bezpiecznik? Witam.
Wie ktoś może, za co odpowiada bezpiecznik zaznaczony na zdjęciu? Przepalił mi się trzeci raz w ciągu ostatniego miesiąca, a nie zauważyłem, żeby coś działo się z samochodem. Engine management system, tylko tyle podaje instrukcja obsługi.
darek_wp - Wto Wrz 27, 2011 18:28
Zabezpiecza zasilanie komputera (w tym wszystkich elementów podłączonych do kompa).
gregor13 - Sro Wrz 28, 2011 18:35
Hmmm, to czemu skurczybyk się przepala? Mam jakieś problemy z wentylatorem nawiewu, właściwie wszystkie podejrzenia kierowane są na sterownik klimatronika, tzw. "jeż", może to od tego
wooy11 - Wto Paź 18, 2011 19:04
Wszystko na to wskazuje że ten bezpiecznik nie można łaczyć bezpośrednio z climatronikiem....tak jak pisze kol. darek_wp to jest zabezpieczenie systemu kompa ale dziwne że nie pali Ci sie na desce jakaś kontrolka typu żółty silnik, tak też jest ten bezpiecznik oznaczony na deklu skrzynki z bezpiecznikami.
gregor13 - Wto Paź 18, 2011 19:11
thx
No właśnie kolega darek_wp podesłał mi sprostowanie do tego objaśnienia:
bezpiecznik wg Rave odpowiada za zabezpieczenie czujnika szybkościomierza (speed transducer), czujnika prędkości na skrzyni biegów (gearbox secondary speed sensor) oraz sondy lambda (HO2S). Prędkościomierz nie wariuje, natomiast co do lambdy, nie zauważyłem nic negatywnego - autko nie jest mułowate i nie pali więcej.
Natomiast dziś założyłem temat na forum elektroda.pl i ktoś mi odpisał:
bezpiecznik F-1 15A
Camshaft position sensor
Purge control valve
ECM
HO2S
Clutch pedal position sensor
Butterfly valve
Balance valve
Przetłumaczyłem sobie to translatorem i wyszło coś takiego:
Czujnik położenia wałka rozrządu
Zawór przedmuchu
ECM
HO2S
Czujnik położenia pedału sprzęgła
Przepustnica
Zawór równoważący
Od czego są te dwa zawory? W każdym razie tu też jest kwestia lambdy, więc muszę sprawdzić chociaż stan przewodów. Wczoraj wieczorem założyłem nowy bezpiecznik, a dziś rano sprawdziłem, i już był spalony.
darek_wp - Wto Paź 18, 2011 19:39
gregor13, te informacje są od silnika KV6. W tabelce z rave masz dokładny opis.
gregor13 - Wto Paź 18, 2011 19:59
Hehe, darek_wp, tak sobie korespondujemy między forami To całe szczęście, że tamte wcześniejsze objaśnienia są od innego silnika, to jednak znacznie zawęża możliwość błędu. Przede wszystkim muszę sprawdzić przewód od drugiej sondy po małym "wypadku" z blaszką znad katalizatora, którą kiedyś zgubiłem w trakcie jazdy.
|
|