Zobacz temat - [R420] Odkrecenie przedniego zderzaka - zakrycie chlodnicy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Odkrecenie przedniego zderzaka - zakrycie chlodnicy

gacek - Sro Paź 19, 2011 22:37
Temat postu: [R420] Odkrecenie przedniego zderzaka - zakrycie chlodnicy
Chciałbym na zimę zakryć chłodnicę jednak śruby znajdujące się nad grillem są tak zardzewiałe, że nie da rady ich odkręcić, aby ściągnąć przedni błotnik. Stąd moje pytanie jak zdemontować ten błotnik, aby móc zakryć chłodnicę?
szoso - Czw Paź 20, 2011 06:34

ściągać zderzak by zakryć chłodnicę? to jakieś nieporozumienie
zdjęcie zderzaka a później spasowanie go nie jest takie łatwe
co do zakrycia chłodnicy to trzeba odkręcić jej górne mocowania, odchylić ją i wsadzić karton

bizon - Czw Paź 20, 2011 08:33

szoso napisał/a:
zdjęcie zderzaka a później spasowanie go nie jest takie łatwe

Mi tam to jakos poszlo.
A jak kiedys bedziesz musial zdejmowac zderzak to chyba zostanie tylko przewiercenie srub

szoso - Czw Paź 20, 2011 08:38

bizon napisał/a:
Mi tam to jakos poszlo.

ja już zdejmowałem go kilka razy, co nie zmienia faktu że jest to bez sensu jeśli chodzi tylko o zakrycie chłodnicy kartonem

bizon - Czw Paź 20, 2011 09:17

szoso napisał/a:
ja już zdejmowałem go kilka razy

Moje stweirdzenie nie mialo na celu podwazenia Twoich kompetencji :)

gacek - Czw Paź 20, 2011 10:37

szoso napisał/a:
co do zakrycia chłodnicy to trzeba odkręcić jej górne mocowania, odchylić ją i wsadzić karton

niestety moich śrub nikt chyba w życiu chyba nie odkręcał i spasowały się na amen :)

bizon - Czw Paź 20, 2011 10:40

To wracajac do tematu gornych srub trzymajacych zderzak, jesli jest to jedna lub dwie to mozesz up.... plastik i wysunac do przodu
Remigiusz - Czw Paź 20, 2011 10:40

Ale wy kombinujecie. Otwierasz maskę i wkładasz do środka karton. Przecież masz tam niezły dostęp do wlotów :lol: :lol: Przynajmniej w 45 tak jest :mrgreen:
bizon - Czw Paź 20, 2011 10:48

Bo w 45 z maska idzie do gory gril a w 400 nie.
szoso - Czw Paź 20, 2011 10:49

Remi55, w 45 grill idzie z maską do góry a w 400 nie
ja odkręcam mocowanie chłodnicy, odchylam ją trochę w stronę silnika i wsadzam karton
dziękuję, dobranoc :wink:

bizon - Czw Paź 20, 2011 10:50

A ja nie mam kartona pod reka wiec nic nie robie :D
Bartek8508 - Czw Paź 20, 2011 13:28

A nie lepiej wyciąć np. z czarnego plastiku zaślepkę w kształcie dolnego wlotu i przykręcić do orginalnej kratki? Karton nasiąknie wodą i wygnie się.
Remigiusz - Czw Paź 20, 2011 14:47

Tak tez myślałem :mad: Przewalone trochę w 400 :neutral:
flapjck1 - Czw Paź 20, 2011 17:00

ten zabieg to w dieslu czy benzynie?

moze termostacik wymienic a nie kartony wkladac?

Artu - Czw Paź 20, 2011 19:51

Jestem przeciwny zakrywaniu chłodnicy - po co. W trakcie szybkiej jazdy w zimie - ok, ale jak się utknie w korku.... To tak jakby zakryć kartonem otwór wentylujący w laptopie grając w jakąś wymagającą gierkę.

Powracając do tematu - kolego zawsze możesz odkręcić chłodnicę - szybciej i łatwiej. Trzyma się ona na 2 śrubach przykręconych do pasa przedniego. Z dołu jest osadzona na 2 wypustkach. Odkręcić, lekko uchylić, włożyć karton i po krzyku :wink:

bizon - Czw Paź 20, 2011 20:36

Bartek8508 napisał/a:
A nie lepiej wyciąć np. z czarnego plastiku zaślepkę w kształcie dolnego wlotu i przykręcić do orginalnej kratki?

A za grillem

Bartek8508 - Czw Paź 20, 2011 21:24

Po co za grilem? Na gril zakładasz osłonę, wiercisz 2 otwory a za grilem montujesz kawałek płaskownika albo nakrętkę z dużą podkładką. Do montażu nic raczej nie musisz ściągać. Nie patrzyłem jak jest montowana siatka do zderzaka i nie wiem czy przy szybkiej jeździe opór powietrza nie wepchnie takiego "zestawu" do środka :wink:
szoso - Pią Paź 21, 2011 07:23

Artu, nie dyskutujemy w tym temacie o słuszności zakrywania chłodnicy tylko o sposobach, dla jednych jest to bez sensu a drugim pomaga, zwłaszcza w dieslu, sam praktykowałem :wink:
wracając do kartonu to robi się mokry, teraz zrobię z pleksi, trzeba tylko pamiętać by nie przysłaniać chłodnicy całkowicie, ja na środku zostawiam otwór

gacek - Pią Paź 21, 2011 10:05

no można też porobić dziurki zawsze to część zakryje, a część będzie miała powietrze
Artu - Pią Paź 21, 2011 18:57

szoso napisał/a:
Artu, nie dyskutujemy w tym temacie o słuszności zakrywania chłodnicy tylko o sposobach

Ja wiem.... po prostu nie mogłem się oprzeć :razz: I żeby nie było, że spamuję - sposób podałem :mrgreen: