Zobacz temat - [r620 si] Problem z ABS

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [r620 si] Problem z ABS

skiba99 - Wto Lis 01, 2011 09:57
Temat postu: [r620 si] Problem z ABS
Witam mam rovera 620 w którym muszę wymienić przegub ale nie wiem czy samochód ma ABS gość od którego kupiłem twierdził ze ma, ale ja go nie czułem, teraz problem muszę kopić przegub i nie wiem czy kopić z ABS czy bez mogę jakoś spr bez rozbierania przegubu czy jest ABS
SyntaX - Wto Lis 01, 2011 11:12

Myślę że najlepsze rozwiązanie jest najprostsze.
Na wilgotnej nawierzchni w bezpiecznym miejscu po prostu ostro przyhamuj.
Jak będziesz czuł że odbija pedałem hamulca i słychać terkotanie to znaczy że auto ma ABS.
Jeśli natomiast zanurkuje przodem i wyczujesz że koła są zblokowane a Ty jedziesz jak byś miał narty z przodu to niestety auto takowego nie posiada.
Możesz również poprosić kogoś by patrzył czy dochodzi do blokowania kół.

Chyba najprostsza metoda.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.

marthinez - Wto Lis 01, 2011 11:21

skiba99 napisał/a:
mogę jakoś spr bez rozbierania przegubu czy jest ABS
Mozesz sprawdzić, czy na przegubie jest koronka (pirścień) absu. Wystarczy sie schylic pod auto: http://www.google.pl/sear...iw=1440&bih=740

Dodatkowo powinieneś mieć pompe abs pod maską. W Twoim roczniku chyba był oddzielny zbiorniczek z płynem hamulcowym do absu.

Kontrolka na desce rozdzielczej jest? Świeci sie?
SyntaX napisał/a:
Chyba najprostsza metoda.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
A jak się okaże, ze abs jest, ale nie działa?
Balas87 - Wto Lis 01, 2011 14:22

niby gdzie jest osobny zbiorniczek płynu specjalnie pod ABS? jest tylko jeden normalny gdzie się wlewa płyn hamulcowy i to wszystko
skiba99 - Wto Lis 01, 2011 14:37

dzięki wielkie za fotki i opis przegubu już wiem wszystko nie mam ABS-u.
R.E.D. - Wto Lis 01, 2011 15:26

marthinez napisał/a:
W Twoim roczniku chyba był oddzielny zbiorniczek z płynem hamulcowym do absu.

plyn jest tylko jeden - drugi zbiornik jest do sprzegla
btw ciezko nie zauwazyc tak kobylastego absu, z ktorego wychodza 4 przewody hamulcowe :wink:

marthinez - Wto Lis 01, 2011 18:29

Balas87 napisał/a:
niby gdzie jest osobny zbiorniczek płynu specjalnie pod ABS?

R.E.D. napisał/a:
plyn jest tylko jeden - drugi zbiornik jest do sprzegla

Balas87, R.E.D., macie benzynę sprzed fl?

Balas87 - Wto Lis 01, 2011 21:44

Nie. Mamy Sdi mój rocznik 97 a kolegi to nie wiem. Zapewne pomyliłeś zbiornik ze zbiorniczkiem wyrównawczym sprzęgła.
marthinez - Wto Lis 01, 2011 22:57

Balas87, z niczym nie pomyliłem, Ty jak widzę nie wiesz, że układ abs R600 był różny przed i po faceliftingu.
Przed FL w benzynach hondowskich był "ABS 6 BY 4" gdzie dodatkowy zbiornik z płynem hamulcowym jest w pompie absu.
W tym temacie można zobaczyć o jaki zbiorniczek chodzi: http://forum.roverki.eu/v...p=598838#598838

Przed FL w Sdi i Ti był "ABS 2E" - inny odczyt i kasowanie błędów
We wszystkich po FL był "ABS 5"

W accordach też był inny.

Balas87 - Sro Lis 02, 2011 15:48

Zwracam honor faktycznie nie wiedziałem tego, bo mój rover ( mój pierwszy - rocznik 95 ) miał pompe abs bez żadnego zbiorniczka - tym się zasugerowałem.