|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Problem z tulejami tylnego wahacza(cukierkami)
Lukasik - Nie Lis 06, 2011 15:32 Temat postu: [R45] Problem z tulejami tylnego wahacza(cukierkami) Witam.
Problem z cukierkami powrócił. Prawie zupełnie pozrywane są te gumy. Mam zamiar zamówić w poniedziałek nowe. Szczerze mówiąc zaczyna juz mnie to wszystko denerwować jak nie pompa to sworznie to wahacze teraz jeszcze na dodatek chyba odma szwankuje bo jest cała w oleju. Wracając do cukierków to mam pytanie czy zna ktoś jakiś doby warsztat w okolicach Radomia gdzie mógłbym te tuleje wymienić bez rozbierania całego zawieszenia z tyłu? Bo u mnie w mieście to żeby to zmienić to mówią że musza cały tył rozebrać. Proszę o jakieś sugestie za wszystkie będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
szoso - Nie Lis 06, 2011 15:36
jak będziesz kupował te cukierki to nie bierz byle czego bo za jakiś czas problem znowu powróci
u mnie wyjmowali wahacze z tyłu by wymienić cukierki, płaciłem po 100zł za stronę
o sposobie bez rozbierania zawieszenia z tyłu nie słyszałem
Lukasik - Nie Lis 06, 2011 15:48
Chcę zamówić od Tomiego ma po około 70 zł. W zeszłym roku zmieniali mi te tuleje w Babicach bez zdejmowania wahacza i wzięli 90 zł za wymianę. Jak im powiedziałem o wyciąganiu wahaczy to się zdziwili że i powiedzieli że bez wyciągania wahaczy mi to zmienią i tak zrobili. Postukali młotem i dali radę . Pojechał bym tam na wymianę ale raz że to 120 km ode mnie a dwa to coś nie mam przekonania do wymiany tam bo niby serwis a młotem walili.
szoso - Nie Lis 06, 2011 15:56
Lukasik napisał/a: | coś nie mam przekonania do wymiany tam bo niby serwis a młotem walili. |
dziwisz się?
przecież bez wyjęcia wahacza nie podejdziesz prasą to musieli sobie jakoś z tym poradzić
Lukasik - Nie Lis 06, 2011 16:14
Właśnie nie wiem gdzie się udać z tą wymianą. Masakra jest. U mnie w mieście to powiedzieli mi około 400 zł za wymianę. Mózg staje w poprzek.
Chciałem jeszcze zapytać czy taka tuleja to może się zupełnie na przykład urwać czy wypaść?
szoso - Nie Lis 06, 2011 17:22
może się zerwać guma i tył auta będzie zamiatał
Lukasik - Nie Lis 06, 2011 18:05
No zamiata tył ale tylko na dołkach albo jak mi wiatr zawieje w auto podczas jazdy to buja samochodem. Jak przejeżdżam przez jakieś nierówności to tył wpada niejako w poślizg a jadąc droga asfaltową z łatami dość gęsto zostawionymi po "naprawie" drogi to samochód omal z drogi nie wypadnie. Zastanawiam się jeszcze nad zmianą tych wahaczy na których ustawia się zbieżność a w zasadzie tylko tulejek które przy tych wahaczach są. Czy ma to sens? Może i te tulejki jeśli są zużyte mogą powodować takie zachowanie auta?
Adrian - Nie Lis 06, 2011 18:49
Wymień te cukierki. To ich wina. Czterysta PLNów to stanowcza przesada. Szukaj innego mechaniora.
pawel_cz - Nie Lis 06, 2011 20:18
Znalazłem taki opis, co prawda Civic V, ale zawiecha z tyłu wydaje się być taka sama:
http://www.civic5g.yoyo.p...t=wym_cukierkow
Sam stoję przed koniecznością wymiany cukierów, widać że są mocno zmeczone, a i tył lubi myszkować gdy koło wpadnie np w pokrywę studzienki.
DawiDs15 - Pon Lis 07, 2011 20:53
witam .
pewnie ze wahaczy nie trzeba w tym samochodzie to cud malina robić no młotka trzeba użyć ja za moje dałem około po 70 i wszytko super tylko trzeba je dobrze ustawić. Sam robiłem i wszytko dobrze 30min na jedna stronę zajmuje .
pgrad - Sro Lis 09, 2011 20:23
w Łodzi wymienili mi za 40zł/strona + części sam kupowałem. Coś koło 40 minut może im to zajęło i zrobili to od ręki.
DawiDs15 - Sro Lis 09, 2011 21:31
No to fajnie
merh - Czw Lis 10, 2011 18:17
zrobi sie od reki jesli śruby sie nie zapieką/urwą. ja sie zbieram do tego juz jakis czas.da sie to zrobic bez demontazu całosci,wychodzą wybitnie łatwo,ale dopiero po zdemontowaniu całego wahacza widać,czy reszta tuleji,ktore są napręzone,nie jest czasami do wymiany.
Przem - Pią Cze 07, 2013 17:52
Też mam problem z tymi cukierkam i prośba czy ktoś mogłby opisać jakąś instrukcje jak samemu się tym zająć, a jak by jeszcze jakieś fotki były to w ogole super
bundylp - Pią Cze 07, 2013 19:36
Tu jest pokazane jak wymienić w civicu. Kolega wymieniał według tego schematu i dał radę http://www.civic5g.yoyo.p...t=wym_cukierkow
lukasz17 - Pią Cze 07, 2013 23:29
Wymienic to jedno ale chyba te cukierki trzeba odpowiednio ustawic bo jezeli zle sie ustawi to wkrotkim czasie je pozrywa... mi kolega zmienial ale chlopak wyjmowal wachacz roboty mial nie malo..
ADI-mistrzu - Sob Cze 08, 2013 08:43
Eee no, a u siebie jak go kupiłem wymieniłem prawie wszystkie tuleje wahaczy i zajęło mi to 2 dni, ale ciężko tak nie było.
Cukierki powinny być tak ustawione, że gdy auto stoi na kołach z pełnym bakiem to nie mają naprężeń.
Tak samo pozostałe tuleje, przykręca się śruby luźno ale dokręca gdy auto już stoi.
|
|