Zobacz temat - [R45] jaka żarówka

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] jaka żarówka

neo88 - Pią Lis 18, 2011 11:55
Temat postu: [R45] jaka żarówka
Witam.
Jaki rodzaj żarówki posiada rover 45 (H1 ?), i ile ich jest 2 czy 4?
Jakiej firmy polecanie, w poprzednim aucie miałem osram night breaker, bardzo fajnie świeciły.
Pozdrawiam.

szoso - Pią Lis 18, 2011 12:06

Do świateł drogowych żarówki H1
Do świateł mijania H7
jeśli chodzi o markę to skorzystaj z opcji szukaj, kolejny temat o żarówkach jest niepotrzebny

IROLA - Pią Lis 18, 2011 13:27
Temat postu: [R45] Błąd w instrukcji (pdf) dla żarówek w R 45 ?
Temat kolegi neo88 sprowokował mnie do odszukania instrukcji do R45 ("tutaj" mam tylko plik pdf - książkową w domu i nie mogę teraz sprawdzić). Co się okazuje : dla świateł mijania (dipped beam) podano w tabelce -jak właściwą- żarówkę H1 55W - w załączeniu zrzuty. Jeżeli ktoś posłuży się wyłącznie instrukcją : może kupić (założyć) złą - czy możecie sprawdzić "moje odkrycie" :wink:
gacek - Pią Lis 18, 2011 13:34

dipped beam to sa swiatla mijania moj drogi :)
wiec jest dobrze H7 mijania H1 drogowe

IROLA - Pią Lis 18, 2011 13:44

Dzięki za poprawienie - mój błąd.
Jednak błąd pozostaje na rysunku - tj: zewnętrzne (mijania) są opisane jako : "main beam" czyli "drogowe".

gregor13 - Pią Lis 18, 2011 14:26

gacek napisał/a:
dipped beam to sa swiatla mijania moj drogi :)
wiec jest dobrze H7 mijania H1 drogowe

Mimo wszystko stawiam na błąd w instrukcji...
Przepaliła mi się kiedyś żarówka, zajrzałem do instrukcji, bo gdzie jak gdzie, ale instrukcja to niby świętość :mrgreen: - no i tam stoi H1, taką więc kupiłem. Zabieram się do zmiany, a tam... H7 :mrgreen:
W każdym razie u mnie jest 2 x H7.

szoso - Pią Lis 18, 2011 14:57

to widocznie nie wszyscy macie jednakowo
http://forum.roverki.eu/v...kie+%BFar%F3wki

Alexi - Pią Lis 18, 2011 15:15

Rover 45 sedan idt 2000 rp. 4x h7

Mijania wiadomo.
Długie ->

sry za jakość ciemnawo jest a Nokia ma słaby aparat ;p

gacek - Pią Lis 18, 2011 19:42

ja bym zamontowal 4xh4 :D owiele lepiej by swiecilo :P
PS ja w swoim r4420 posiadam na bank 2x h7 i chybba 2xh1 bo ich jeszcze nie wymienialem w przeciwienstwie to czesto palacych sie h7 :)

IROLA - Pią Lis 18, 2011 20:36

Racja H7 - często się przepalają - wymieniałem w okresie dwudziestu sześciu miesięcy (tyle mam roverka) już 5 razy (3 lewa i 2 prawa). Pierwszy raz : spaliła się lewa - wymieniłem więc obie na droższe, markowe. Po ok. 3 miesiąca spaliła się ta nówka prawa. Od tego czasu wymieniam na takie po 8 zł za sztukę i także się przepalają po ok. 4 miesiącach ale jest taniej (zmieniam tylko spaloną).

Sprawdzałem i mam na 100 % wszystkie cztery H7.

Mój roverek jest z 2004 roku i w oryginalnych lampach także miałem cztery H7 - od czasu spotkania z koziołkiem mam inne lampy (z Włoch), ale one także mają cztery H7.
Na tych moich "starych" (jedna jest częściowo rozbita a druga straciła zaczepy) - na nalepkach są daty : 29.03.2004 i 02.04.2004.

Sprawdziłem także w lampach, które podarowała mi kochana Kasjopea po "przygodzie z koziołkiem (angliki od ZS) i tam także były cztery H7.

gregor13 - Pią Lis 18, 2011 21:42

Ja na początku roku kupiłem Unitec Xenon Mega White (czy jakoś tak; zajęły I miejsce w teście żarówek Motoru). Jedna świeciła trzy miesiące, druga... o jeden dzień dłużej :mrgreen: Kupiłem drugi raz takie same - świeciły jeden miesiąc :twisted: Kupiłem trzeci komplet (to już chyba były jakieś "zwykłe") poświeciły ze dwa miesiące, najpierw przepaliła się jedna, po dwóch tygodniach druga :evil: Teraz mam żarówki z... Biedronki :mrgreen: Kosztowały całe 9,99 zł (dlatego kupiłem, żeby przetestować), świecą nawet w miarę jasno światłem podchodzącym pod białe, a działają na razie cały miesiąc :lol:
Czwarty komplet w ciągu roku, a tu jeszcze półtora miesiąca zostało :razz:

demerzel - Pią Lis 18, 2011 22:01

Dziwne rzeczy wam się dzieją z żarówkami. Od półtora roku jeżdżę R45 i jak dotąd zmieniałem tylko jedną żarówkę z tyłu od świateł pozycyjnych.
bartek-mrc - Sob Lis 19, 2011 07:04

Ja od 2 lutego 2010r jezdze na Philips H7 Premium +30% i nic mi sie nie przepala ;)
Czyzyk - Pon Lis 21, 2011 07:26

Ja przy światłach mijania mam żarówki H7, a przy postojowych/drogowych H4. W ciągu dwóch lat eksploatacji wymieniałem jedną żarówkę H4 i jedną H7 a jeżdzę na najtańszych.
Alexi - Pon Lis 21, 2011 10:16

O z tym się jeszcze chyba nie spotkaliśmy :D H4 na drogowych. Ktoś z użyszkodników R45 przebije i napisze że na mijania ma H8, drogowe H6 a postojówki C5W ?:D
szoso - Pon Lis 21, 2011 11:08

Czyzyk, coś ci się pomyliło, żarówka H4 jest dwuwłóknowa (czyli mijania i drogowe w tej samej żarówce), nie możesz jej mieć tylko na drogowe lub tylko na mijania, zastanów się :wink:
coś mi się wydaje, że ta różnorodność wynika jednak z niewiedzy a nie że jeden ma takie a drugi takie :wink:

Bartek8508 - Pon Lis 21, 2011 11:22

Ja w 45 z 2002 mam 4 szt H7. Ostatnio na szybko przekładałem żarówkę z drogowych na mijania bo nie miałem zapasu. Na mijania miałem H7U a na drogowych H7. Po przełożeniu musiałem regulować światła bo oświetlały czubki drzew :neutral: Są jakieś różnice między H7 a H7U? Wyglądały identycznie.
Czyzyk - Pon Lis 21, 2011 14:36

Ok rzeczywiście trochę namieszałem :) . Zszedłem przed chwilą do samochodu żeby się upewnić i na mijania mam H7 a na drogowych H7U. Co do H7 na mijania byłem pewien, bo wymieniałem 3 dni temu, a co do H4, zasugerowałem się tym, że miałem w schowku pudełko po H4 z przepaloną żarówką i pomyślałem, że to od drogowych :) . Sorki za namieszanie.
des - Pon Lis 21, 2011 15:55

Bartek8508 napisał/a:
Po przełożeniu musiałem regulować światła bo oświetlały czubki drzew
Źle włożona żarówka.
IROLA - Pon Lis 21, 2011 19:51

Na forum Fiata Punto kolega falcon-r pisał :

"W sklepie (z którego właśnie wróciłem) otrzymałem informacje, że: Dopisek U bądź UV (to to samo) oznacza filtr "uv" i jest to ważna różnica. Podobno mniej razi naprzeciw jadących oraz nie powoduje stopniowego "okopcenia" soczewek i kloszy (cokolwiek to znaczy?). Podobno H7 są starszej generacji i nie powinno się ich stosować w reflektorach plastikowych i soczewkowych. A na koniec to H7U/H7UV są trwalsze od zwykłych H7. Niby logiczne, ale czy prawdziwe :> ... i co o tym sądzicie ? :wink: "

ile w tym prawdy a ile "marzeń sprzedawcy ... ? Jeżeli ktoś coś wie niech się podzieli wiadomościami .

marcin316 - Pon Lis 21, 2011 22:27

U mnie jest 4xH7 :)
szoso - Wto Lis 22, 2011 07:42

moje żarówki H7 nie mają żadnego dopisku a filtr UV mają, także nie wiem czy to nie wyobraźnia sprzedawcy zadziałała bo się zastanawiał co ma mówić kupującym jak się będą pytać o te U
http://www.boschauto.pl/i...doc_view&gid=14 ciekawy artykuł o żarówkach no name

Alexi - Wto Lis 22, 2011 21:33

Co nie zmienia faktu że te marketowe dłużej się trzymają :D Sam kupuje zwykłe Narvy (12 zł/szt) i to tak co pół roku. Raz jedną raz drugą. A ci co kupują po 7,99 zł za komplet nie muszą ich tak często wymieniać. Ale za cenę spalenia lampy wolę właśnie kupić te Narvy ;-) Ahhh, a jeśli ktoś kupuje co pół roku Philipsy za 100 albo Osram to współczuje :)
Bartek8508 - Wto Lis 22, 2011 23:13

des napisał/a:
Bartek8508 napisał/a:
Po przełożeniu musiałem regulować światła bo oświetlały czubki drzew
Źle włożona żarówka.

Nie mam problemów z wkładaniem :rotfl:

marcin316 - Sro Lis 23, 2011 11:51

W marcu ubiegłego roku zakupiłem Osram H7 Light@Day i do tej pory obje działają pomimo małej stłuczki w wyniku której jeden z reflektorów pękł. Reflektor wymieniłem, żarówka została i nadal świeci prawidłowo. Świateł drogowych nie używam zbyt często to i z wymianą problemów nie ma, siedzą tam jakieś zwykłe H7.