Zobacz temat - [416 Si] Pytania przedzakupowe

Forum Klubu ROVERki.pl

Chcę kupić ROVERka - [416 Si] Pytania przedzakupowe

krzy90 - Sob Lis 19, 2011 19:45
Temat postu: [416 Si] Pytania przedzakupowe
Jako że jestem nowy na forum chciałbym wszystkich powitać :piwko:
Mogę okazyjnie kupić Rover 416Si od "znajomego znajomego". Byłem dziś oglądać ten samochód, jest w średnim stanie, ale cena jest adekwatna do wyglądu.
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Zamki w obu drzwiach są wpadnięte do środka. Czy będzie problem z ich naprawą? Dodam że centralny zamek jest sprawny.
2. Zażółcone przednie lampy. Czy polerka w tym wypadku pomoże?
3. Czy włącznik znajdujący się przed lewarkiem skrzyni biegów (taki z narysowaną śnieżynką) to włącznik klimatyzacji?
Najbardziej się boję że te zamki będą uszkodzone (bo kradzione raczej nie jest, bo po co byłyby wyłamywane zamki w obu drzwiach).

shilus82 - Sob Lis 19, 2011 20:03

ad.1 najprawdopodobniej obie klamki będą do wymiany,nie jest to prosta sprawa, ale samodzielnie można ogarnąć, jak ma się złodziejskie łapy :)
ad.2 nie pamiętam czy "szkło" (bo to plastik) jest gładki czy nie, jak jest gładki można polerować, jak ryflowany, to nie, bo światło straci geometrię.
ad.3 to jest włącznik od klimy

tronsek - Sob Lis 19, 2011 20:19

shilus82 napisał/a:
ad.2 nie pamiętam czy "szkło" (bo to plastik) jest gładki czy nie, jak jest gładki można polerować, jak ryflowany, to nie, bo światło straci geometrię.
"Szkło" od strony zewnętrznej jest płaskie, więc można śmiało polerować. Polerka powinna dużo pomóc. Tu jest temat o polerowaniu kloszy lamp http://forum.roverki.eu/v...e+reflektor%F3w
krzy90 - Nie Lis 20, 2011 14:04

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeszcze małe pytanie: ile może kosztować zszycie przez tapicera fotela? Fotel kierowcy jest rozdarty na "siedzisku" na środku. Czy to się opłaca w ogóle robić czy może lepiej cały fotel wymienić? Bo jak zauważyłem wbrew temu co myślałem wcześniej, części do tego samochodu nie są jakoś wybitnie drogie :smile:
shilus82 - Nie Lis 20, 2011 14:23

ja poszło na szwie to nie będzie droga inwestycja, bo jak ex teściowi przekładali tapicerki na fotelach to dał 100 pln. Jeśli poszło nie na szwie, to się może nie opłacać, bo nawet jeśli zeszyje to za chwilę znów może puścić więc lepiej kupić nowy fotel
krzy90 - Sro Lis 23, 2011 12:27

Autko ma podobno jakiś wyciek oleju, gość który sprzedawał mówi że uszczelniał miske olejową ale coś dalej cieknie, pisze że w 1,5 tygodnia zrobił już 1000km i jeździ, także autem do domu dojade ale że trzeba to zrobić (mówi że padł jakiś simering na wale). Czy to może być przyczyną? Czytam na forum i widze ze dosyc czesta awarią jest własnie padnięcie uszczelniacza na wale. Dużo przy tym roboty? Ile to mniej więcej kosztuje (część, bo w rodzinie mam mechanika który mi to zrobi)?
ADI-mistrzu - Sro Lis 23, 2011 12:55

Ja u siebie wymieniałem prawy simering półośki, koszt 29zł.
Dodatkowo możesz spojrzeć czy Ci z impulsatora nie cieknie, bo np. u mnie stamtąd mi ubywa (impulsator znajduje się przy łączeniu skrzyni biegów z blokiem silnika z tyłu).

tronsek - Sro Lis 23, 2011 13:27

krzy90 napisał/a:
mówi że uszczelniał miske olejową ale coś dalej cieknie, pisze że w 1,5 tygodnia zrobił już 1000km i jeździ, także autem do domu dojade ale że trzeba to zrobić (mówi że padł jakiś simering na wale).
Chodzi o uszczelniacz wału korbowego.
shilus82 - Sro Lis 23, 2011 14:33

uszczelki na wałkach rozrządu od strony kopułki są tanie w wymianie, od strony paska już jest gorzej. Chyba że sam potrafisz to zrobić. Mi się leje od strony paska i to chyba z obu uszczelniaczy :/
krzy90 - Czw Lis 24, 2011 00:15

shilus82 napisał/a:
uszczelki na wałkach rozrządu od strony kopułki są tanie w wymianie, od strony paska już jest gorzej. Chyba że sam potrafisz to zrobić. Mi się leje od strony paska i to chyba z obu uszczelniaczy

spoko, odkręcenie skrzyni biegów to nie problem akurat, gorzej tylko ze znalezieniem na to czasu (jestem cały tydzień poza domem :/ )

Rozumiem że coś co mogło paść to albo uszczelniacz wału albo uszczelniacze wałków rozrządu, dobrze myśle?

shilus82 - Czw Lis 24, 2011 07:53

Odkręć górną część osłony rozrządu i odchyl to zobaczysz. Jak tam jest sucho, to szukaj na dole.U mnie olej zbiera się na łączeniu bloku z głowicą i leci sobie jakąś osłoną przewodu aż okolice miski
krzy90 - Pią Lis 25, 2011 17:06

no, Panowie (i Panie :smile: ) odebrałem roverka, musze się pochwalić że na tylnej klapie jest na nim naklejka roverki.pl a ramka na tylną rejstracje pochodzi też z naszego forum :grin: Ciekawe czy ktoś by zidentyfikował w jakiś sposób swój były samochodzik :grin: (ja go kupiłem od znajomego handlarza)
tronsek - Pią Lis 25, 2011 17:27

Zapodaj fotki, ,może rzeczywiście ktoś go rozpozna, a wtedy poznasz kawałek jego historii.
krzy90 - Sob Lis 26, 2011 00:32

No i dojechałem z Krakowa do Rzeszowa, nawet dużo oleju nie ubyło przez cieknący uszczelniacz wałka rozrządu. W międzyczasie zaobserwowałem kilka drobnych usterek: brak podświetlenia deski rozdzielczej - widziałem na yt filmik jak ją rozebrać więc myślę że nie będzie z tym problemu. Coś się stało z regulacja temperatury nawiewu, tzn działała na początku jak trzeba, ale teraz daje tylko ciepłe powietrze nawet jak nastawię na zimne - ma ktoś jakiś pomysł? Kolejna sprawa to niedziałający zegar, trzeba będzie zaglądnąć przy okazji.

Co do zdjęć to na pewno kiedyś wrzucę, dobrze by było wiedzieć co było z nim robione.

sTERYD - Sob Lis 26, 2011 01:33

krzy90 napisał/a:
Coś się stało z regulacja temperatury nawiewu, tzn działała na początku jak trzeba, ale teraz daje tylko ciepłe powietrze nawet jak nastawię na zimne
sprawdź, czy nie spadła linka (bardziej drut) z zaworu nagrzewnicy (przy ścianie grodziowej pod maską), albo z dźwigni pośredniej (pod nagrzewnicą przy nogach kierowcy)
krzy90 - Nie Gru 18, 2011 22:14

sTERYD napisał/a:
krzy90 napisał/a:
Coś się stało z regulacja temperatury nawiewu, tzn działała na początku jak trzeba, ale teraz daje tylko ciepłe powietrze nawet jak nastawię na zimne
sprawdź, czy nie spadła linka (bardziej drut) z zaworu nagrzewnicy (przy ścianie grodziowej pod maską), albo z dźwigni pośredniej (pod nagrzewnicą przy nogach kierowcy)

padło mocowanie linki przy pokrętle, tzn linka nie ma się o co opierać bo ten plastikowy element został odłamany... Nic, pewnie trzeba będzie cały panel nawiewu kupic.

Btw, nie wiem czy mogę tutaj podawać nazwiska, ale mój roverek pochodzi od Pana Tomasza Dudy, który jak widzę swego czasu troszkę się udzielał. Czy może mi ktoś podać tutaj lub w prywatnej wiadomości jego nick na forum, albo jakąś inną fomę kontaktu z nim? Byłbym baaardzo wdzięczny :grin:

sTERYD - Nie Gru 18, 2011 22:58

krzy90 napisał/a:
padło mocowanie linki przy pokrętle, tzn linka nie ma się o co opierać bo ten plastikowy element został odłamany... Nic, pewnie trzeba będzie cały panel nawiewu kupic.

da się to dość prosto obejść.
jest tam drugie mocowanie, tylko w takim miejscu, ze oczko linki trafia na ten grubszy fragment trzpienia na dźwigni. U siebie to powierciłem i zamocowałem do tego drugiego mocowania. Działa bez zarzutu :cool:

stachu0712 - Czw Gru 22, 2011 16:07

Witam was wszystkich jestem nowy na forum, chcialem sie dowiedzieć wszystkiego naa temat 416i będe kupował od kumpla czy warto kupić i czy jest to autko awaryjne jak z czesciami i ogólnie wszystkiego z góry dziekuje i pozdrawiam :grin:
Adrian - Czw Gru 22, 2011 17:18

stachu0712,
No to czytaj forum i wyciągaj odpowiednie wnioski. Takie pytania pojawiają się często i odpowiedzi na nie już padły.

leszczu - Pią Gru 23, 2011 13:30

stachu0712 napisał/a:
Witam was wszystkich jestem nowy na forum, chcialem sie dowiedzieć wszystkiego naa temat 416i będe kupował od kumpla czy warto kupić i czy jest to autko awaryjne jak z czesciami i ogólnie wszystkiego z góry dziekuje i pozdrawiam :grin:

Z częściami problemu niema, a czy autko awaryjne ?? , a to zależny w jakim stanie go kupisz. :wink:

szoso - Pią Gru 23, 2011 18:09

stachu0712 napisał/a:
chcialem sie dowiedzieć wszystkiego naa temat 416i będe kupował od kumpla czy warto kupić i czy jest to autko awaryjne jak z czesciami i ogólnie wszystkiego

to powinien wiedzieć twój kumpel skoro nim jeździ :wink:

polofix - Sob Gru 24, 2011 18:11

leszczu napisał/a:
stachu0712 napisał/a:

Z częściami problemu niema, a czy autko awaryjne ?? , a to zależny w jakim stanie go kupisz. :wink:

właśnie.
najlepiej żeby był już po HGFie, i sprawdź tylne nadkola. otwórz bagażnik, odegnij wykładzinę na bok i głęboko za pomocą latarki jak wyglądają [czy były już naprawiane]. no i oczywiście progi od tyłu pod/za plastikowymi nakładkami. części są bardzo tanie i dostępne. jest bardzo dużo angoli i części chodzą za grosze.

Adrian - Nie Gru 25, 2011 12:11

polofix napisał/a:
najlepiej żeby był już po HGFie

Po dobrze naprawionym HGFie. :wink: A z tym bywa różnie. Czasami taki Pan Mietek więcej napsuje niż naprawi i potem są problemy...