Zobacz temat - [216] ciężko pali

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak)
oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [216] ciężko pali

glock - Pon Lis 21, 2011 16:01
Temat postu: [216] ciężko pali
Witajcie, jestem nowym użytkownikiem forum, zamierzam się udzielać i mam nadzieję, że ktoś mi coś podpowie. Żeby nie było przeglądałem wątki o ciężkim paleniu ale mój przypadek jest toszeczke inny.

Auto: Rover 216 Cabrio 1996 Benzyna plus LPG BRC 250k przebiegu.
Objawy - sprawa nie jest regułą, czasem odpala z pierwszego rozruchu, czasem nie che odpalić wcale, nie ważne czy silnik zimny czy rozgrzany. Wg poprzedniego właściela wymienione kable i świece. Po odpaleniu samochód pracuje równo i poprawnie na benzynie jak i na gazie. Problem w tym, że czasem poprostu nie chce zapalić, trzeba go bardzo długo kręcić, wciskając przy tym pedał gazu. Dziś np. "wyjundłałem" do końca akumulator, natomiast "z pchnięcia" pali od ręki. Czy macie jakieś pomysły, ktoś miał podobne objawy?
Pozdrawiam.

slax - Pon Lis 21, 2011 16:48

glock, Sprawdź czujnik temperatury od ECU, no i czujnik położenia wału, poszukaj na forum na ten temat, w paru tematach jest opisane jak sprawdzić te czujniki
tronsek - Pon Lis 21, 2011 17:02

glock, Popraw nazwę tematu, bo są nieścisłości. Nie ma i nie było nigdy ROVER'a 416 Cabrio. Który rocznik auta ?? Tu też są nieścisłości, bo w jednym miejscu jest '95, a w drugim'96. Warto też podać, jaki masz silnik. Hondy, czy ROVER'a. Ma to duże znaczenie.

Skoro pali na popych, to też obstawiam czujnik położenia wału.

glock - Pon Lis 21, 2011 22:07

Wybaczcie moje niedopatrzenie, Rover oczywiście 216, rocznik 1996, Silnik 1.6 nie wiem czy z Hondy, 82kW mam w dowodzie.
sobrus - Wto Lis 22, 2011 11:21

Jeśli wyglada jak ten to jest to silnik Rovera (obrazek poglądowyw z Land Rovera)
Wydaje mi się, że masz właśnie Rover K-Series 1.6.

Markzo - Wto Lis 22, 2011 21:29

parownik/wtrysk może puszczać gaz do kolektora i masz poodpalne ;) wyjeździj gaz do zera, zalej dobrej benzyny i zobacz co się dzieje, miałem taki przypadek jak opisuje 2 razy i nie szło dojść co się działo.
glock - Sob Lis 26, 2011 10:14

Po ostatniej wizycie u gazownika, ten stwierdził, że parownik puszcza gaz, i podobno nadaje się do wymiany, czy to może być przyczyna?
Możecie podpowiedzieć gdzie szukać czujnika? Mam drugiego takiego Roverka na części tylko ten mocniejszy 1.6 122KM chyba, czy czujnik będzie pasował?

Markzo - Sob Lis 26, 2011 10:54

wyżej napisałem to samo :) jeśli masz k-seriie to ten 122KM nie spasi bo to D-seria hondy i rzeźba wszystkiego.