Zobacz temat - Pazdzioch. - R400

Forum Klubu ROVERki.pl

Nasze auta - Pazdzioch. - R400

Pazdzioch. - Nie Lis 27, 2011 19:29
Temat postu: Pazdzioch. - R400
Marka : Rover
Model : 400
Silnik : 1,6 16V
Rok : 2000
Moc : 112 KM
Przebieg : 173 Tyś KM
Wyposażenie : ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, skórzana tapicerka, centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, światła przeciwmgłowe

Zdjęcia jak narazie z aukcji bo jeszcze własnych nie zrobiłem

Jeśli chodzi o jazdę tym autem to dużo lepiej się jeździ niż wcześniejszym. Patrząc na stan licznika tamtego a tego to stary był na pewno kombinowany i to ostro. Jeśli chodzi o plany to w najbliższym czasie czekają mnie wymiana oleju, rozrządu i kabli zapłonowych. Ze starego w tym się a pewno znajdzie Radio, Cb-radio, gumowe dywaniki, akumulator i pozostałe rzeczy które się nadają a w tym nie ma. Mam nadzieje że w najbliższym czasie opisze jakieś modyfikacje :)

kruszan - Pon Lis 28, 2011 10:53

gratuluje szybkiego powrotu do roverkowego świata :)

ps. ładny :) :mrgreen:

karmel - Pon Lis 28, 2011 13:38

ladniutka :brawa: , tylko nie powtarzaj ostatniego wyczynu.
Pozdrawiam z drugiej strony kraka.

Pazdzioch. - Pon Lis 28, 2011 18:47

kruszan napisał/a:
gratuluje szybkiego powrotu do roverkowego świata :)

ps. ładny :) :mrgreen:

Innej opcji nie było żebym nie wrócił :)

karmel napisał/a:
ladniutka :brawa: , tylko nie powtarzaj ostatniego wyczynu.
Pozdrawiam z drugiej strony kraka.

Nie mam nawet najmniejszego zamiaru powtarzać :)

Pawkaz - Pon Lis 28, 2011 19:08

Ladnie zachowany ;) Sadzilem, ze napisales cos w temacie starego R, a tu mila niespodzianka ;)
Pazdzioch. - Czw Kwi 12, 2012 11:46

Pawkaz napisał/a:
Ladnie zachowany ;) Sadzilem, ze napisales cos w temacie starego R, a tu mila niespodzianka ;)

Tamten temat został zamknięty 20 a ja 26 w sobotę po 13 pojechałem po tego. Wtedy jeszcze sam nie wiedziałem że będzie taki następca :)

[ Dodano: Czw Kwi 12, 2012 12:46 ]
Żeby nie było że się nic nie dzieje :mrgreen: No to lecimy :D

Do bagażnika dostawała mi się woda przez odchodząca masę na złoczeniach, najpierw rozebrałem tył.

Jak widać wzmocnienia zderzaka ucierpiały strasznie przez czas i zostały odkręcone oraz zawiezione do znajomego gdzie powstają nowe :) Później odkręciłem lampy i zlikwidowałem drobne oznaki rdzy i porządnie uszczelniłem bagażnik masa uszczelniająca żeby mi się woda nie dostawała.

Następnie stwierdziłem że jak rozebrałem tyle to rozbiorę całkowicie i sprawdzę podłogę na przodzie i wypiorę dywanik, po ściągnięciu okazało się że podłoga zdrowa, ale dywanik cały mokry i smród niesamowity ;/

Co do zmian to starą kierownice zastąpiła nowa taka jak w starym z wstawką drewnianą, resztę zmian nie widać bo wszystko rozebrane.

leszczu - Czw Kwi 12, 2012 12:28

Nono, sporo pracy włożyłeś. :grin:
Remigiusz - Czw Kwi 12, 2012 12:34

Jak już jesteś na takim etapie to wygłusz od razu sobie autko :wink:
Pazdzioch. - Czw Kwi 12, 2012 12:47

leszczu napisał/a:
Nono, sporo pracy włożyłeś. :grin:

A to jeszcze nie koniec, dzisiaj będę się zajmował praniem dywanika i wyczyszczania podłogi z piachu i zanieczyszczeń oraz schowanie kabli od tuby żeby nie szły jak wcześniej przez całe auto na widoku :)

Remigiusz napisał/a:
Jak już jesteś na takim etapie to wygłusz od razu sobie autko :wink:

Chodzi ci o wygłuszenie na podłodze ? Mógłbyś podpowiedzieć najlepiej czym wygłuszyć ?

Remigiusz - Czw Kwi 12, 2012 13:13

No dokładnie chodzi mi o podłogę oraz miejsca gdzie jest gola blacha i nie ma tych czarnych mat. Ja bym dały maty bitumiczne wiem ze doda to ciężaru ale nie trzeba przesadzać i tylko dodać tam gdzie fabryka zawiodła i nie dala np na środkowej kolumnie w miejsca nadkoli :wink:

Jeszcze w miejscach pionowych bym dal filce :wink:

Pazdzioch. - Pon Maj 07, 2012 14:14

Czy prace idą dalej do przodu ? Oczywiście że tak, łatwo się nie podaje :) Tym razem poszedł przód do roboty :) Lampy już przerobione ale zaprezentuje je dopiero jak wypoleruje klosze. Mam do was takie pytanie, czy żeberka w atrapie pomalować na czarno czy może je zastąpić siatką ?

leszczu - Pon Maj 07, 2012 14:29

Pazdzioch. napisał/a:
Mam do was takie pytanie, czy żeberka w atrapie pomalować na czarno czy może je zastąpić siatką ?

Rób tak, aby tobie się podobało. :grin:

Pazdzioch. - Pią Mar 22, 2013 17:12

leszczu napisał/a:
Pazdzioch. napisał/a:
Mam do was takie pytanie, czy żeberka w atrapie pomalować na czarno czy może je zastąpić siatką ?

Rób tak, aby tobie się podobało. :grin:

No właśnie tu się nie mogę zdecydować co mi się bardziej podoba :D

[ Dodano: Pon Gru 24, 2012 17:09 ]
Troszeczke się tu zakurzyło więc pasowałby odświeżyć :) Takie jedno marne zdjęcie z kalkulatora :)

Zmiany jakie zaszły to:
- nowe radio
- doszedł subwoofer + wzmacniasz
- cały zakonserwowany porządnie na zime
- wymieniony kompletny rozrząd
- nowe kompletne sprzęgło oraz parę innych drobiazgów.

Co do dalszych działań to aktualnie zbieram części do wyglądu wizualnego by ruszyć ze wszystkim na wiosnę :)

[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 17:12 ]
Troszeczkę się zakurzyło więc pasowałoby odświeżyć. Ostatnio jak było parę dni ciepłych zabraliśmy się ze znajomymi za mała modyfikacje przez co Rover teraz siedzi parę centymetrów niżej :) Jest rozpoczętych kilka innych modyfikacji ale niestety pogoda nie pozwala na dokończenie ich :( Oprócz tego został również wymieniony akumulator, olej z filtrem i piasta z tyłu.

leszczu - Pią Mar 22, 2013 17:17

Pazdzioch. napisał/a:
Ostatnio jak było parę dni ciepłych zabraliśmy się ze znajomymi za mała modyfikacje przez co Rover teraz siedzi parę centymetrów niżej

Wymieniliście sprężyny ?? Czy może stare skróciliście ?? :twisted:

Pazdzioch. - Pią Mar 22, 2013 17:21

leszczu napisał/a:
Wymieniliście sprężyny ?? Czy może stare skróciliście ?? :twisted:

Nie bawimy się w skracania sprężyn. Zostały założone nowe z regulacja wysokości :)

greg-si - Pią Mar 22, 2013 17:30

Jakie?
Pazdzioch. - Pią Mar 22, 2013 17:37

Jest to coś takiego.

Markzo - Pią Mar 22, 2013 18:12

jak jest z jakością takich springów? bo to tanie jak barszcz..
kychu5 - Pią Mar 22, 2013 19:02

Podoba mi się jak siedzi :) czekam na relacje jak się sprawują te springi bo chętnie sam bym takie przygarnął :D
greg-si - Pią Mar 22, 2013 20:35

Znam kilka osób które jeżdżą/jeździły na czymś takim. Jedni chwalą, inni za żadne skarby nie wrócą do tego.
Jeździłem samochodem z czymś takim i skok sprężyny jest mizerny przez co amortyzator wogóle nie pracuje w swoim położeniu. Można powiedzieć trakcji brak. Samochód zachowywał się jak taczka z metalowym kołem. Skakał na wszystkim.
Poza regulację i efektem wizualnym to jest porażka.

Lysy_ - Sob Mar 23, 2013 08:55

Jakbym swojego ex widział ;) . Wygląda super w zakrętach rewelka ale.... w zimę - nie wyobrażam sobie (puściłem swojego tuż przed giga śniegami ;) ), zjazd do jakiegokolwiek garażu jakakolwiek zmiany nachylenia podłoża na drodze - non stop tarcie. W efekcie umnie tłumik wyglądał jak prostokąt od spodu. Już nie wspomnę o jezdzie w 4 osoby :wink:
Pazdzioch. - Sob Mar 23, 2013 10:57

Zgodze się że w zakrętach sie trzyma teraz dobrze, nie ma żadnych przechyleń ani nurkowania podczas hamowania. Powiem ci greg-si że też bym już nie wrócił do nich. Seryjne amortyzatory są za długie i one na nierównościach nie pracują tylko całe sprężyny skaczą. Więc w najbliższym czasie trafia krótsze amortyzatory lub wstrzymam się jeszcze trochę, dołożę i kupie prawdziwego gwinta.
kychu5 - Sob Mar 23, 2013 20:19

greg-si napisał/a:
Znam kilka osób które jeżdżą/jeździły na czymś takim. Jedni chwalą, inni za żadne skarby nie wrócą do tego.
Jeździłem samochodem z czymś takim i skok sprężyny jest mizerny przez co amortyzator wogóle nie pracuje w swoim położeniu. Można powiedzieć trakcji brak. Samochód zachowywał się jak taczka z metalowym kołem. Skakał na wszystkim.
Poza regulację i efektem wizualnym to jest porażka.

I już wiem że tego nie kupie dzięki za opinie :)

DENIZOTAC - Wto Mar 26, 2013 20:37

Jakie masz żarówki ?? ? Firma itp bo ładnie świeci ?? Kolorek a jak z oświetleniem względem zwykłych ?? ?

kruszan - Wto Mar 26, 2013 22:19

Bluevison Phillipsa - pytałem już o to :P

ps. ja je miałem, 70zł w błoto bo spaliły się po niecałym roku jedna i 2ga... a nie miałem takiego efektu zupełnie... nie wiem jakim cudem, ale na fotce wygląda super :P

DENIZOTAC - Sro Mar 27, 2013 06:28

Myślę nad Osram Silvestar +50 bo u nas trzeba 2 kąplety co nie H1 Krótkie i H4 Długie
To koło 35zeta za kąplet. Testował to ktoś Świecą przynajmniej na biało ??

Pazdzioch. - Sro Mar 27, 2013 10:02

Wczoraj jak staliśmy ze znajomymi na 4 auta i wszyscy włączyliśmy postoje to różnicę było widać od razu. Ich tak bardziej na żółto a moje na biało.
kruszan - Sro Mar 27, 2013 11:15

Postoje tak, też miałem białe, mijania były może bardziej jasne niżeli zwykłe żarówki, ale o poświacie niebieskiej można było zapomnieć.

Teraz mam ledy w postojach, jest efekt super :)

farek - Sro Mar 27, 2013 12:21

DENIZOTAC napisał/a:
u nas trzeba 2 kąplety co nie H1 Krótkie i H4 Długie

h7 mijania i h1 drogowe

DENIZOTAC - Sro Mar 27, 2013 13:31

Hmm to muszę zaglądnąć bi na allegro cis ala xenon pisze że h1 i h4 są
http://allegro.pl/zestaw-...3069442876.html
Aluski masz 15 na profilu 55 i 185 szerokość czy
Nom co ledy to ledy zdj niżej mojego autorstwa led po lewej zwykła po prawej

Pazdzioch. - Nie Kwi 27, 2014 13:19

Alusy mam 15 i na lato mam 195/50, a zimówki mam jakiś zamiennik rozmiaru 185/55 już dokładnie nie pamiętam jaki :)

[ Dodano: Nie Kwi 27, 2014 14:19 ]
Tak się tu zakurzyło że nie mogłem nawet tematu znaleźć :mrgreen: Oczywiście działam cały czas przy aucie. Ostatnio Roverek dostał nowy rozrusznik, uszczelniacz wałka sprzęgłowego, uszczelniacze półosi, uszczelkę pod miskę olejową, dwie poduszki silnika, filtr powietrza i nowy olej z filtrem :grin:

Co do zmian wizualnych:
-felgi 17 na oponkach 205/40
-halogeny oklejone żółtą folią
-lusterka od 45 w kolorze
-grill i blenda w kolor
-ledowe podświetlanie wnętrza
-nowe głośniki z przodu + syczki
-bębny i zaciski w kolor

Przy aucie wciąż działam. Po weekendzie majowym idzie do wymiany przednia szyba i może delikatnie przyciemnienie szyb ale to wszystko się okaże. Na razie tylko jedna fotka :wink:

greg-si - Nie Kwi 27, 2014 14:08

Dobrze wygląda choć felga średnio podchodzi ale tragedii nie ma.

Widzę niekonsekwencję z halogenami. Jak już są one 'żółte' to kierunki w przednich lampach i błotnikach też by tu zrobiły robotę będąc w takim samym kolorze. Do tego amber w przednich kierunkach i w nocy byłoby ciekawie :)

Póki co chyba najlepiej wyglądający R400 jaki był tu na forum.

Pazdzioch. - Nie Lip 13, 2014 21:12

Rover wciąż ma się dobrze i jeździ bez żadnych problemów. Ostatnio jak wspominałem wyżej została wymieniona przednia szyba i trafiło kompletne zawieszenie gwintowane MTS przez co siedzi jeszcze niżej :twisted: Pod koniec lipca początek sierpnia idzie do lakiernika przez co wygląd się co nieco jeszcze zmieni mam nadzieje że zdążę wszystko ogarnąć co sobie zaplanowałem do SCP :wink:

kychu5 - Pon Lip 14, 2014 12:32

Podoba mi się jak siedzi ale powiedz mi jedno, nie jest za nisko ?? chodzi mi o krawężniki progi itp. Bo ja widzę po swoim który ma oryginalny zawias że jest nisko i często zahaczam z przodu oczkiem do holowania o krawężniki. A tak poza tym brakuje jakieś lotki na tylnej klapie :P
Pazdzioch. - Pon Lip 14, 2014 14:24

Do krawężników dojeżdża się na wyczucie :) Co do progów to nie ma żadnych problemów jedynie przednimi chlapaczami przycieram :) Lotka miała być ale tymczasowo zrezygnowałem z niej bo wole coś innego zakupić ale to pokaże bo powrocie od lakiernika jak będzie już zmontowane wszystko ;)
kychu5 - Pon Lip 14, 2014 15:20

No to czekamy na efekty pracy u lakiernika :)
Pazdzioch. - Nie Paź 05, 2014 18:39

Żeby nie było że nic się nie dzieje. Rover dalej jeździ i nabija kilometry bez problemów. Po SCP zostały wymienione z przodu tarcze i klocki firmy ATE. W czwartek auto poszło do blacharza na wymianę nadkola, pomalowaniu kilku rzeczy dodatkowo i naprawę zawiasów z przodu od kierowcy bo strasznie już drzwi opadły. Żeby było ciekawiej byłem umówiony na 19 by oddać auto a po godzinie 18 wjechał mi koleś w tył :(

Tak się prezentował na SCP.

Tak wyglądał przed oddaniem do blacharza i przed kolizją.

Dreamowy - Nie Paź 05, 2014 18:51

Świetne auto! Super gleba i felga. Powiedz mi od jakiego auta masz gwint MTS'a? Z tego co przeglądałem ich katalog to do rovera mają same springi.. :)
Remigiusz - Nie Paź 05, 2014 18:56

Bez tylnego zderzaka wygląda to mega jak rakieta :mrgreen:
Pazdzioch. - Nie Paź 05, 2014 18:59

Dreamowy gwint mam MTS-a od Hondy Civic VI :)
Dreamowy - Nie Paź 05, 2014 22:45

Ciekawe czy do R600 by wszedł ten gwint, u Ciebie normalnie bez żadnych przeróbek wszedł?
greg-si - Pon Paź 06, 2014 18:49

R600 to nie R400. Zupełnie inne zawieszenie.
Dreamowy - Pon Paź 06, 2014 18:52

W ogóle mi się pomieszało, przeczytałem, że gwint od accorda a nie od civica... Kiedyś gdzieś czytałem, że od accorda pasuje tylko, że nigdzie nie znalazłem gwintu do accorda :D Szkoda, że nie ma gwintu do R600 bo chętnie bym go założył
Pazdzioch. - Nie Paź 12, 2014 19:57

Autko odebrane już od blacharza ale nie jestem zadowolony w 100% niestety :sad: Kolor źle dobrany i jest jaśniejszy a w miejscu gdzie był bity nie dało się odwzorować w 100% i niestety będzie większa luka miedzy zderzakiem a karoserią pod lampą :sad:

W czasie prac:

Nadkole przed i po:

Przerysowany prawy bok:

Oraz do tyłu trafił nowy zderzak bo stary był poobijany, rozwalony i pomalowany cały w kolor.

Co do dalszych zmian przy aucie to od jutra biorę się za audio bo wysiadło i nie grają wszystkie głośniki i przez okres jesienno-zimowy będę delikatnie modyfikował środek i robił zabudowę w bagażniku a na wiosnę idzie cały do malowania :smile:

pelson91 - Nie Paź 12, 2014 20:07

o masakra, ale Ci lakiernik zniszczył robotę :(
Pazdzioch. - Pon Paź 13, 2014 14:25

No niestety ale na to już nic nie poradzimy :cry: Na wiosnę do malowania oddam już go do typowego zakładu lakierniczego i myślę że wtedy wszystko się skoryguje i będzie cacy :smile:
Dreamowy - Pon Paź 13, 2014 14:53

U mnie też była robiona blacharka tylnych nadkoli i prawych tylnych drzwi i niestety drzwi się strasznie różnią, a na wiosnę dokładnie jak ty oddaje go do dobrego lakiernika żeby wycieniował te elementy żeby nie było tak rażącej różnicy.
Pazdzioch. - Czw Mar 19, 2015 18:57

Żeby nie było że nic się nie dzieje :D Dokładka dopiero pójdzie do malowania razem z całym autem i wtedy będzie dopiero założona. W przyszłym tyg auto wjezdza na kanał i będę robił gruntowną konserwacje spodu. Aby projekt ruszył na całego i bym się wyrobił do przyszłego sezonu jestem w trakcie poszukiwania auta zastępczego :)

Przymiarka:

Tu już skrócona do odpowiedniej długości:

[ Dodano: Sob Lut 21, 2015 14:07 ]
Troszkę się tu zakurzyło. Na dniach ruszają mody. Mam w planie na ten rok zmienić kolor felg letnich, obszycie na nowo całego wnętrza wraz z słupkami, podsufitką itp. Na pewno co do wnętrza to trafią fotele z MG które mają na początku marca dotrzeć z Anglii :) Zdjęcia będę na bieżąco zamieszczał z postępów prac.

Żabcia na daną chwile prezentuje się tak :roll:

[ Dodano: Czw Mar 19, 2015 18:57 ]
No trochę nowości. Ostatnio siedząc u znajomego stwierdziliśmy że na ten sezon trzeba coś zmienić w naszych autach by tak samo nie wyglądały jak rok temu. U mnie na reakcje i działanie nie trzeba było czekać i ruszyliśmy razem z pracami. Poszły felgi i lusterka w nowy kolor oraz dymione tylne lampy. Z rzeczy nie widocznych to w środku trafiła drewniana gałka zmiany biegów. No to czas na zdjęcia :mrgreen:

Felgi już po malowaniu:

Tak wygląda już całość:

Zdradzę tylko tyle że to jeszcze nie koniec zmian :cool:

Magdalena - Pią Gru 25, 2015 13:44

Znalazłam temat naszej żabci i zauważyłam że temat się trochę zakurzył a Żabcia od tamtej pory się trochę zmieniła. Chyba najwyższa pora go odświeżyć. Co do zmian które zaszły to min.

- Nowy kolor atrapy
-Tablica rejestracyjna wyleciała ze zderzaka (sarenka) przez która na zderzaku uruchomiliśmy projekt trytytka
-Usiadła nieco niżej

Co do zmian to nie koniec. Na przyszły sezon szykuje się dużo kolejnych modyfikacji które na razie zostają tajemnicą nad którymi już pracujemy :mrgreen:

pelson91 - Pią Gru 25, 2015 13:55

te jasne lustra pasują tutaj jak świni siodło :( poza tym jest sztos