Zobacz temat - [R 200]Problem z odgłosami silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 200]Problem z odgłosami silnika

Francuz - Sro Lis 30, 2011 17:34
Temat postu: [R 200]Problem z odgłosami silnika
Witam,

Od dwóch dni mój silnik wydaje dziwny dźwięk:

http://www.youtube.com/watch?v=OL4NJJuN3D4

Na filmie silnik jest rozgrzany, kiedy jest zimny odgłos jest wyraźniejszy. Na zimnym silniku przy dodaniu gazu obroty początkowo spadają o jakieś 200 a później wędrują normalnie w górę. Nie odczułem spadku mocy, ani innych objawów.
Aparat zapłonowy wymieniałem rok temu, jak widać na filmie samochód posiada instalacje LPG IV generacji. Odpala przy minusowych temperaturach beż żadnego problemu. Odgłos ten nasila się również przy dodawaniu gazu podczas jazdy.
Tak się składa, że jestem obecnie za granicą i dopiero za 2 tyg. mogę jechać do Polski.
Nie wiem jaka jest tego przyczyna.
Proszę o pomoc w diagnozie.
Pozdrawiam.

PS. Uszczelka była wymieniana już dwa razy i nie ma żadnych objawów HGF.

Remigiusz - Sro Lis 30, 2011 17:42

A wydech nie ma gdzieś dziury :wink:
Francuz - Sro Lis 30, 2011 17:43

Ten odgłos wybitnie dochodzi od strony silnika. Jednak nie mogę wykluczyć, że nie ma ponieważ nie mam jak pod niego zajrzeć.
leszczu - Sro Lis 30, 2011 18:02

Jak dla mnie to masz gdzieś nieszczelny układ wydechowy. Możliwe, że puszcza uszczelka od kolektora wydechowego. :wink:
ADI-mistrzu - Sro Lis 30, 2011 18:25

Pod silnikiem masz łącznik elastyczny, zobacz czy nie masz dziury :razz:

Przedmuchy czasem bada się bardzo prostą metodą... obsypuje się podejrzane miejsce mąką, jak dmucha to ją wydmucha :wink:

Francuz - Sro Lis 30, 2011 18:35

Po odpaleniu zimnego silnika w okolicach kolektora wydechowego jest wyczuwalny zapach spalonej benzyny, więc może to rzeczywiście uszczelka.
Teraz pytanie czy powinienem wybierać się w trasę z tą usterką i zrobić to w PL czy na miejscu w Bratysławie?

Remigiusz - Sro Lis 30, 2011 18:37

Francuz, Dojedziesz stać się nic nie stanie :wink: Do nie daleko jesteś :D
Francuz - Sro Lis 30, 2011 18:40

Do Olsztyna :) jest kawałek, ale mam znajomych w Rybniku.
Remigiusz - Sro Lis 30, 2011 18:47

Francuz, Jak już do granicy RP dojedziesz to luz :wink: A to tylko wydech będziesz miał sportowy bass :mrgreen:

Mial byś Diesla bym tobie cały kolektor mógł załatwić na miejscu :razz:

palel1601 - Sro Lis 30, 2011 18:59

łeee spokojnie dojedziesz, mój też tak chodził, to okazało się że pękła rura kolektorowa, ta co jest zaraz za kolektorem wydechowym, ale długo z tym jeździłem, aż wkońcu oddałem do mechanika i mi pospawał bo sam nie mam spawarki :wink: