|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R400/45/MG ZS] Lusterko foto chromatyczne z R75
Markzo - Nie Gru 18, 2011 10:25 Temat postu: [R400/45/MG ZS] Lusterko foto chromatyczne z R75 Hej
Modyfikacja może nie bardzo podnosząca osiągi ale za to zdecydowanie umilająca jazdę nocą
Lusterko z R75 ma zupełnie inne mocowanie niż to z 400/45/ZS chciałem kupić oryginalne od 75, jednak nikt nie ma lub nie chce tego sprzedać. Problem mocowania rozwiązałem w następujący sposób:
1) Mocowanie w 75 to 3 łapki wewnątrz korpusu, są przynitowane. Rozwiercamy nity i wywalamy mocowanie. Potem obcinamy na równo górną część korpusu, aby mocowanie z lusterka 400/45/zs równo przylegało.
2) z Lusterka 400/45/zs obcinamy samo mocowanie lustra do szyby. W nim wiercimy 1 lub dwa otwory, alby przykręcić uchwyt do korpusu lusterka z 75. Ja wywierciłem 2 dziurki ale dałem 1 śrubę, bo trzyma bardzo mocno. Łeb śruby trzeba spiłować z 2 przeciwległych stron, aby zmieścił się nam w rowek na dole uchwytu z 400/45/zs. Całość skręcamy, ma działać
3) Korpus ma ładne plastikowe 2 częściowe "opakowanie". W standardzie, przy mocowaniu do szyby ma ono kształt okręgu, należy je przerobić na kwadrat. Pilnik, lutownica, szlifierka, co kto lubi Zakładamy obie połówki (są na zatrzaskach, trzeba uważać żeby ich nie uciąć) i montujemy lustro do autka
4)Elektryka - tego jeszcze nie zrobiłem, ale jest to bardzo proste. Potrzebujemy stałego 12V, masy i połączenia z światłami cofania (który kolor przewodu do czego jest podam na dniach, jest to opisane na forum i w rave)- aby w czasie jazdy do tyłu w nocy lusterko się wyłączyło. 12V wezmę z lampki górnej, przed włącznikiem, żeby było ciągłe, masa z dachu a kabelek od świateł puszcze słupkiem
Tak to wygląda:
Widoczność jest jak najbardziej oki
pozdrawiam.
Remigiusz - Nie Gru 18, 2011 11:54
Markzo napisał/a: | Potrzebujemy stałego 12V, masy i połączenia z światłami cofania |
Zobacz czy nie ma podciągniętych kabli pod szyberdach, a jak coś to będzie leciał zaraz na lusterkiem kabel do Czujnika ruchu i tam jest 12V Lub masz opcje brać z lampki 12V tam jest stale
Po co kabel do świateł cofania co ma to za sens ze się lusterko wyłączy
Markzo - Nie Gru 18, 2011 12:00
Remigiusz napisał/a: | Zobacz czy nie ma podciągniętych kabli pod szyberdach, a jak coś to będzie leciał zaraz na lusterkiem kabel do Czujnika ruchu i tam jest 12V Lub masz opcje brać z lampki 12V tam jest stale |
dzięki, sprawdze
Remigiusz napisał/a: | Po co kabel do świateł cofania co ma to za sens ze się lusterko wyłączy |
jakbys potrzebował cofnąć w nocy a z tylu Ci swieci ktoś/latarnia to lustro sie sciemni i nic nie widac, a tak się wylączy
greg-si - Nie Gru 18, 2011 12:06
W lewym (chyba) słupku idą kabelki do góry więc możesz go zdjąć.
By lepiej Ci było go zdjąć ściągnij uszczelkę przy słupku i jazda śrubokrętem
Remigiusz - Nie Gru 18, 2011 12:20
Wystarczy odkrecic lampkę w podsufitku tam widać czy idą kable.
Markzo napisał/a: | jakbys potrzebował cofnąć w nocy a z tylu Ci swieci ktoś/latarnia to lustro sie sciemni i nic nie widac, a tak się wylączy |
Przecież jak cofasz to się nie patrzysz w wsteczne lusterko A w bocznych tobie dalej jara z latarni, w które się w sumie patrzysz
Ahh i ma to chyba u ciebie znaczyć ze się lusterko włączy bo jak się ściemni to dobrze Mniejsza o to, to będziesz musiał ciągnąc kabel z cofania
Markzo - Nie Gru 18, 2011 12:39
oj Remi Remi tak to działa i tyle, podłączenie to pikuś to tak zrobie
Brt - Pon Gru 19, 2011 11:09
ja tam to we wszystkie lusterka spogladam przy cofaniu a i to ludki lubia sie pchać pod auto ... polecam jeszcze dołożyć czujniki parkowania ... głównie ze względu na "świete krowy" na parkingach i nisko stercząse słupki ... lakierowanie dużo drożej wychodzi
szoso - Pon Gru 19, 2011 12:11
dlaczego chcesz podłączysz te lusterko tak by działało tylko przy cofaniu?
fotochrom ma przecież działać cały czas gdy ktoś cię oślepia jak jedziesz
Brt - Pon Gru 19, 2011 14:38
szoso odwrotnie ... to ma działać właśnie podczas jazdy do przodu, ale musi mieć sygnał ze świateł cofania żeby wtedy nie reagowało
Nie wiem czy zasilanie tego z lampki oświetlenia wnętrza to dobry pomysł ... chyba jednak bym wziął zasilanie gdzieś z obwodów załaczanych po przekręceniu kluczyka. (niepotrzebne rozładowanie aku)
Markzo - Pon Gru 19, 2011 16:21
szoso napisał/a: | dlaczego chcesz podłączysz te lusterko tak by działało tylko przy cofaniu?
fotochrom ma przecież działać cały czas gdy ktoś cię oślepia jak jedziesz |
pomieszało Ci się
Brt napisał/a: | szoso odwrotnie ... to ma działać właśnie podczas jazdy do przodu, ale musi mieć sygnał ze świateł cofania żeby wtedy nie reagowało |
dokładnie
Brt napisał/a: | Nie wiem czy zasilanie tego z lampki oświetlenia wnętrza to dobry pomysł ... chyba jednak bym wziął zasilanie gdzieś z obwodów załaczanych po przekręceniu kluczyka. (niepotrzebne rozładowanie aku) |
będę to robił za chwilke, to pomyśle
Remigiusz - Pon Gru 19, 2011 16:44
Brt napisał/a: | Nie wiem czy zasilanie tego z lampki oświetlenia wnętrza to dobry pomysł ... chyba jednak bym wziął zasilanie gdzieś z obwodów załaczanych po przekręceniu kluczyka. (niepotrzebne rozładowanie aku) |
Dlatego lepiej jest to brac od przewodu do szyberdachu o ile u Marka jest to podciagniete bo on nie ma szybera
Kozik - Pon Gru 19, 2011 17:07
Markzo, a po co Ci lusterko wsteczne w magazynku na kółkach w garażu w aucie potrzebne ale magazynek to jedynie oświetlenie jest potrzebne
Markzo - Pon Gru 19, 2011 18:21
Remigiusz napisał/a: | Dlatego lepiej jest to brac od przewodu do szyberdachu o ile u Marka jest to podciagniete bo on nie ma szybera |
w zasadzie już działa fotochrom - masa z karoserii, stałe +12V z lampki - dochodzą do lampki 2 kable - białoniebieski i białoczerwony, masa jest z karoserii, białoczerwony to stałe +12V niezależnie czy zamknięte czy otwarte drzwi lustereczko ściemnia się i rozjaśnia
Kozik napisał/a: | Markzo, a po co Ci lusterko wsteczne w magazynku na kółkach w garażu w aucie potrzebne ale magazynek to jedynie oświetlenie jest potrzebne |
yyy...a po polsku?
Kozik - Wto Gru 20, 2011 20:48
magazynek=Twój ZS,
światło potrzebne w magazynku bo jak coś wkładasz czy wyciągasz musisz coś widzieć, a magazyny są po to by tam coś trzymać
Markzo - Wto Gru 20, 2011 22:46
dalej nie łapie ale oki
komar251 - Czw Lis 15, 2012 11:56
Odgrzebuje . Czy wystarczy to lusterko zamontować i już działa? Czy jeszcze jakieś czujniki są. Bo po 20 zł na allegro są te lusterka i zastanawiam się co tak tanio.
Remigiusz - Czw Lis 15, 2012 13:01
komar251, On ma czujnik w sobie wystarczy tylko podłączyć zasilenie pod niego i już działa
bolec0000 - Wto Lis 20, 2012 20:15
Prosze podajcie link do allegro gdzie te lusterka są takie tanie??
redcloud - Wto Lis 20, 2012 20:28
a tu:
http://allegro.pl/lusterk...2743805130.html
i tu:
http://allegro.pl/lusterk...2743805130.html
i tu
http://allegro.pl/rover-7...2801212320.html
arturekforte - Czw Sty 03, 2013 19:58
ja w swoim R przerobilem mocowanie ucinajac kulki pozniej nagrzalem te metalowa z R75 i wsadzilem goraca w uchwyt z R400 siedzi calkiem mocno nawet kleju nieuzywalem
lusterko w R400 demontuje sie przez wysuniecie do gory
|
|