Zobacz temat - [R400/45/MG ZS] Lusterko foto chromatyczne z R75

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [R400/45/MG ZS] Lusterko foto chromatyczne z R75

Markzo - Nie Gru 18, 2011 10:25
Temat postu: [R400/45/MG ZS] Lusterko foto chromatyczne z R75
Hej ;)
Modyfikacja może nie bardzo podnosząca osiągi ale za to zdecydowanie umilająca jazdę nocą ;)

Lusterko z R75 ma zupełnie inne mocowanie niż to z 400/45/ZS :/ chciałem kupić oryginalne od 75, jednak nikt nie ma lub nie chce tego sprzedać. Problem mocowania rozwiązałem w następujący sposób:

1) Mocowanie w 75 to 3 łapki wewnątrz korpusu, są przynitowane. Rozwiercamy nity i wywalamy mocowanie. Potem obcinamy na równo górną część korpusu, aby mocowanie z lusterka 400/45/zs równo przylegało.

2) z Lusterka 400/45/zs obcinamy samo mocowanie lustra do szyby. W nim wiercimy 1 lub dwa otwory, alby przykręcić uchwyt do korpusu lusterka z 75. Ja wywierciłem 2 dziurki ale dałem 1 śrubę, bo trzyma bardzo mocno. Łeb śruby trzeba spiłować z 2 przeciwległych stron, aby zmieścił się nam w rowek na dole uchwytu z 400/45/zs. Całość skręcamy, ma działać :D

3) Korpus ma ładne plastikowe 2 częściowe "opakowanie". W standardzie, przy mocowaniu do szyby ma ono kształt okręgu, należy je przerobić na kwadrat. Pilnik, lutownica, szlifierka, co kto lubi ;) Zakładamy obie połówki (są na zatrzaskach, trzeba uważać żeby ich nie uciąć) i montujemy lustro do autka ;)

4)Elektryka - tego jeszcze nie zrobiłem, ale jest to bardzo proste. Potrzebujemy stałego 12V, masy i połączenia z światłami cofania (który kolor przewodu do czego jest podam na dniach, jest to opisane na forum i w rave)- aby w czasie jazdy do tyłu w nocy lusterko się wyłączyło. 12V wezmę z lampki górnej, przed włącznikiem, żeby było ciągłe, masa z dachu a kabelek od świateł puszcze słupkiem ;)

Tak to wygląda:

Widoczność jest jak najbardziej oki ;)

pozdrawiam.

Remigiusz - Nie Gru 18, 2011 11:54

Markzo napisał/a:
Potrzebujemy stałego 12V, masy i połączenia z światłami cofania

Zobacz czy nie ma podciągniętych kabli pod szyberdach, a jak coś to będzie leciał zaraz na lusterkiem kabel do Czujnika ruchu i tam jest 12V :wink: Lub masz opcje brać z lampki 12V tam jest stale :razz:

Po co kabel do świateł cofania co ma to za sens ze się lusterko wyłączy :?:

Markzo - Nie Gru 18, 2011 12:00

Remigiusz napisał/a:
Zobacz czy nie ma podciągniętych kabli pod szyberdach, a jak coś to będzie leciał zaraz na lusterkiem kabel do Czujnika ruchu i tam jest 12V Lub masz opcje brać z lampki 12V tam jest stale

dzięki, sprawdze ;)
Remigiusz napisał/a:
Po co kabel do świateł cofania co ma to za sens ze się lusterko wyłączy

jakbys potrzebował cofnąć w nocy a z tylu Ci swieci ktoś/latarnia to lustro sie sciemni i nic nie widac, a tak się wylączy :)

greg-si - Nie Gru 18, 2011 12:06

W lewym (chyba) słupku idą kabelki do góry więc możesz go zdjąć.
By lepiej Ci było go zdjąć ściągnij uszczelkę przy słupku i jazda śrubokrętem ;)

Remigiusz - Nie Gru 18, 2011 12:20

Wystarczy odkrecic lampkę w podsufitku tam widać czy idą kable. :wink:

Markzo napisał/a:
jakbys potrzebował cofnąć w nocy a z tylu Ci swieci ktoś/latarnia to lustro sie sciemni i nic nie widac, a tak się wylączy :)

Przecież jak cofasz to się nie patrzysz w wsteczne lusterko :roll: A w bocznych tobie dalej jara z latarni, w które się w sumie patrzysz :razz:

Ahh i ma to chyba u ciebie znaczyć ze się lusterko włączy bo jak się ściemni to dobrze :wink: Mniejsza o to, to będziesz musiał ciągnąc kabel z cofania :razz:

Markzo - Nie Gru 18, 2011 12:39

oj Remi Remi :P tak to działa i tyle, podłączenie to pikuś to tak zrobie :P
Brt - Pon Gru 19, 2011 11:09

ja tam to we wszystkie lusterka spogladam przy cofaniu ;) a i to ludki lubia sie pchać pod auto ;) ... polecam jeszcze dołożyć czujniki parkowania ;) ... głównie ze względu na "świete krowy" na parkingach i nisko stercząse słupki :ok: ... lakierowanie dużo drożej wychodzi ;)
szoso - Pon Gru 19, 2011 12:11

dlaczego chcesz podłączysz te lusterko tak by działało tylko przy cofaniu?
fotochrom ma przecież działać cały czas gdy ktoś cię oślepia jak jedziesz

Brt - Pon Gru 19, 2011 14:38

szoso odwrotnie ... to ma działać właśnie podczas jazdy do przodu, ale musi mieć sygnał ze świateł cofania żeby wtedy nie reagowało :ok:

Nie wiem czy zasilanie tego z lampki oświetlenia wnętrza to dobry pomysł ... chyba jednak bym wziął zasilanie gdzieś z obwodów załaczanych po przekręceniu kluczyka. (niepotrzebne rozładowanie aku)

Markzo - Pon Gru 19, 2011 16:21

szoso napisał/a:
dlaczego chcesz podłączysz te lusterko tak by działało tylko przy cofaniu?
fotochrom ma przecież działać cały czas gdy ktoś cię oślepia jak jedziesz

pomieszało Ci się :P

Brt napisał/a:
szoso odwrotnie ... to ma działać właśnie podczas jazdy do przodu, ale musi mieć sygnał ze świateł cofania żeby wtedy nie reagowało

dokładnie :)

Brt napisał/a:
Nie wiem czy zasilanie tego z lampki oświetlenia wnętrza to dobry pomysł ... chyba jednak bym wziął zasilanie gdzieś z obwodów załaczanych po przekręceniu kluczyka. (niepotrzebne rozładowanie aku)

będę to robił za chwilke, to pomyśle ;)

Remigiusz - Pon Gru 19, 2011 16:44

Brt napisał/a:

Dlatego lepiej jest to brac od przewodu do szyberdachu o ile u Marka jest to podciagniete bo on nie ma szybera :wink:

Kozik - Pon Gru 19, 2011 17:07

Markzo, a po co Ci lusterko wsteczne w magazynku na kółkach w garażu :P w aucie potrzebne ale magazynek to jedynie oświetlenie jest potrzebne
Markzo - Pon Gru 19, 2011 18:21

Remigiusz napisał/a:
Dlatego lepiej jest to brac od przewodu do szyberdachu o ile u Marka jest to podciagniete bo on nie ma szybera

w zasadzie już działa fotochrom - masa z karoserii, stałe +12V z lampki - dochodzą do lampki 2 kable - białoniebieski i białoczerwony, masa jest z karoserii, białoczerwony to stałe +12V niezależnie czy zamknięte czy otwarte drzwi :) lustereczko ściemnia się i rozjaśnia ;)

Kozik napisał/a:
Markzo, a po co Ci lusterko wsteczne w magazynku na kółkach w garażu w aucie potrzebne ale magazynek to jedynie oświetlenie jest potrzebne

yyy...a po polsku? :roll:

Kozik - Wto Gru 20, 2011 20:48

magazynek=Twój ZS,
światło potrzebne w magazynku bo jak coś wkładasz czy wyciągasz musisz coś widzieć, a magazyny są po to by tam coś trzymać ;)

Markzo - Wto Gru 20, 2011 22:46

dalej nie łapie ale oki ;)
komar251 - Czw Lis 15, 2012 11:56

Odgrzebuje . Czy wystarczy to lusterko zamontować i już działa? Czy jeszcze jakieś czujniki są. Bo po 20 zł na allegro są te lusterka i zastanawiam się co tak tanio.
Remigiusz - Czw Lis 15, 2012 13:01

komar251, On ma czujnik w sobie wystarczy tylko podłączyć zasilenie pod niego i już działa :wink:
bolec0000 - Wto Lis 20, 2012 20:15

Prosze podajcie link do allegro gdzie te lusterka są takie tanie??
redcloud - Wto Lis 20, 2012 20:28

a tu:
http://allegro.pl/lusterk...2743805130.html
i tu:
http://allegro.pl/lusterk...2743805130.html
i tu :)
http://allegro.pl/rover-7...2801212320.html

arturekforte - Czw Sty 03, 2013 19:58

ja w swoim R przerobilem mocowanie ucinajac kulki pozniej nagrzalem te metalowa z R75 i wsadzilem goraca w uchwyt z R400 siedzi calkiem mocno nawet kleju nieuzywalem :P

lusterko w R400 demontuje sie przez wysuniecie do gory ;)