|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander TD4 ] Pompka Sprzęgła 2000r
waldorf - Sro Gru 28, 2011 21:55 Temat postu: [Freelander TD4 ] Pompka Sprzęgła 2000r Witam wszystkich klubowiczów.
Mam problem ze swoim autem takiego typu.
Pedał sprzęgła zostaje w podłodze.
Samochód kupiłem 5 lat temu i od początku jak go mam to odpowietrzam sprzęgło raz w roku,ale w tym miesiącu zrobiłem już to 3 razy i muszę znowu.
Co powoduje takie dolegliwości pompka sprzęgła do wymiany czy może to być spowodowane czymś innym. Auto nabyłem z uszkodzonym sprzęgłem wstawiłem nowe i wysprzęglik razem z dociskiem przejechałem na tym 100 000 km.
Proszę o pomoc i jakieś pomysły w nagrodę opowiem kawał.
Z góry dzięki i wszystkiego najlepszego na nowy rok.
SyntaX - Sro Gru 28, 2011 22:27
Domyślam się że jest to przekładka.
Jeśli tak to bardzo często popełnianym błędem jest montowanie pedału sprzęgła.
W efekcie stosowania różnych podkładek i innych patentów następuje jego odsunięcie od ściany grodziowej, co za tym idzie pompka sprzęgła nie ma odpowiedniego skoku i wyrabia się tłoczek.
Objawia się to tym że nawet nowa pompka powoduje że sprzęgło "bierze" od dołu.
Rozwiązania są dwa:
- Przedłużenie ramienia pompki sprzęgła
- Przesunięcie trzpienia na który mocowane jest ramię pompki.
Ja stosuję ten drugi sposób zakładając odpowiedni ścisk z bolcem.
Po takim zabiegu sprzęgło działa idealnie i ma odpowiedni skok.
waldorf - Pią Gru 30, 2011 08:09
Nie jest to przekładka ,auto zostało sprowadzone z niemiec.
Sprawdzę to o czym pisałeś:
"Rozwiązania są dwa:
- Przedłużenie ramienia pompki sprzęgła
- Przesunięcie trzpienia na który mocowane jest ramię pompki.
Ja stosuję ten drugi sposób zakładając odpowiedni ścisk z bolcem.
Po takim zabiegu sprzęgło działa idealnie i ma odpowiedni skok."
P.S. Kawał
Ile Czak Noris zrobi pompek?
...WSZYSTKIE...
marshal - Pon Sty 02, 2012 13:42
Już czas na pompę. Możesz kupić tą do 1,8 ( jest połowę taniej), przełożyć rurkę i odpowietrzyć używająć szybkozłączki ze starego wysprzęglika, który kiedyś wymieniałeś. Lub po prostu kup nową do TD4. Wadą w europejczykach jest to żę sworzeń który łączy pompę ( popychacz) z pedałem jest wciskany ( anglik ma zaprasowany na stałe) i po czasie lubi sie wypracować otwór w pedale. W konsekwencji rozlatuje się ten czarny plastikowy koszyk-zatrzask. Nastepnie popychacz pracuje nie w osi pompy i stąd powietrze w pompie. Pompa jest zamontowana w poziomie co utrudnia jej dobre odpowierzenie bez wyciągania. To jest problem twojego niskiego pedału
boczer - Nie Lut 05, 2012 15:46
Witam, a czy ktoś odpowietrzał wysprzęglik i pompę sprzęgła Td4 przez podanie płynu przez odpowietrznik??. Słyszałem że ta metoda jest lepsza, (pompa jest wyżej niż wysprzęglik) to może mieć sens.
Boncky - Sro Lut 08, 2012 13:23
boczer napisał/a: | Witam, a czy ktoś odpowietrzał wysprzęglik i pompę sprzęgła Td4 przez podanie płynu przez odpowietrznik??. Słyszałem że ta metoda jest lepsza, (pompa jest wyżej niż wysprzęglik) to może mieć sens. |
gupoty.
Odpowietrzaj hamulce przez zbiornik, też jest wyżej
|
|