|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - [R WSZYSTKIE] Dane techniczne Roverków
GaDo - Pią Gru 30, 2011 12:04 Temat postu: [R WSZYSTKIE] Dane techniczne Roverków macie link , wchodzicie ,wybieracie model i macie wszystkie dane
LINK " KLIKNIJ"
Kozik - Pią Gru 30, 2011 12:12
GaDo, ta strona niestety trochę lipna jest i to już dawno stwierdzone, na stronie klubowej Roverki.pl jest większość danych technicznych i to prawdziwych
bo nie ma np rovera 200vi o pojemności 2.0
maniaq - Pią Gru 30, 2011 12:15
a o MG nei wspomne ubogo O_o
bociannielot - Pią Gru 30, 2011 12:21
Kozik napisał/a: | GaDo, ta strona niestety trochę lipna jest i to już dawno stwierdzone | potwierdzam, mój Rover nie miał niestety przyspieszenia jak Audi mojego szefa, choć tak tu napisali
maniaq - Pią Gru 30, 2011 12:34
ciekawe cyz mieli prawa do umieszczenia zdjecia np MG ZR, ktore jest zdjeciem ktore mialem na ksiazce serwisowej czarnucha, a wiec na pewno prawa milo do niego rover/MG ... ale niestety u nas norma, ze zdejcia traktuje sie, ze sa... bo sa, a ludzie je robia za darmo tak jak chleb, auta itp itd
Senn - Nie Sty 01, 2012 23:46
maniaq, napisałeś "miało" i to chyba wystarczy ponieważ nie istnieje coś takiego jak MG-Rover więc kto miałby się domagać praw autorskich?
maniaq - Pon Sty 02, 2012 11:13
to, ze nie istnieje marka rover, nie znaczy ze moge pojsc do fabryki i zabrac maszyne bo kto sie o nia upomni ? zdejcie jest takim samym dobrem jak inne rzeczy ... tylko nie w PL twoj tok rozumowania jest tego potwierdzeniem.
Prawa do zdjecia ma MG/rover, autor lub firma ktora organizowala kampanie, zaleznie od spisanej umowy. To byl tylko przyklad
PS. a moze prawa przeszly na BMW w momencie zakupu ? ja nei wiem, ale nie sadze by miala do niego prawo jakas strona internetowa, ktora buduje baze aut.
bociannielot - Pon Sty 02, 2012 11:30
maniaq napisał/a: | zdejcie jest takim samym dobrem jak inne rzeczy ... tylko nie w PL | tak maniaq, , ale w tym przypadku myślę że firma nie miała by nic przeciwko użyciu zdjęcia, wszak było nie było promuje ono w jakiś sposób markę/model.
[ Dodano: Pon Sty 02, 2012 11:30 ]
Popatrzyłem sobie na mój model - przyspieszenie większe od prawdziwego o 0,5 s, pojawił się motor benz. 1.8 SDI 122Km który nie miał nigdy takiego oznaczenia, brakuje np silnika GDI z mitsu, jednym słowem strona do no i jeszcze nie dbają o prawa autorskie .
maniaq - Pon Sty 02, 2012 12:07
Akurat troche sie zajmuje fotografia i np, ja nie zyczylbym sobie, by moje zdjecie bylo skradzione i pojawialo sie np. na blogach malolatow z wpisami wogole mnie nie dotyczacymi, nawet jakbym umieszczal adres strony na zdjeciu -czego NIE robie - nie uznalbym tego za promocje swoich prac
Niekoniecznie taka strona wpisujaca niekompletne lub bledne dane bylaby "promotorem" marki, raczej kims kto chce na boku interes rozkrecic robiac to pokracznie
bociannielot - Pon Sty 02, 2012 13:08
maniaq napisał/a: | Akurat troche sie zajmuje fotografia | wiem maniaq napisał/a: | nie zyczylbym sobie, by moje zdjecie bylo skradzione i pojawialo sie np. na blogach malolatow z wpisami wogole mnie nie dotyczacymi | no maniaq, ale jak sam stwierdziłeś prawa mogły należeć do producenta a nie do fotografa, poza tym nie jest to blog małolata...
maniaq napisał/a: | Niekoniecznie taka strona wpisujaca niekompletne lub bledne dane bylaby "promotorem" marki, raczej kims kto chce na boku interes rozkrecic robiac to pokracznie | tu się nie zgodzę, bo skoro podają tam błędnie dane volvo nie wierzę w to że z tego powodu ktoś zrazi się do marki a nie do strony .
maniaq - Pon Sty 02, 2012 13:21
wiesz, moje zdjecie jakby bylo wykorzystane do pormocji X strony, niekoniecznie mi by sie to moglo podobac to nie jest firmowa strona i niekoniecznie idzie po mysli marketingowej tej marki. ale nie bede sie zaglebial w sprawy marketingowe .
nie jest blog malolata, ale jakbys przeczytal ze Volvo pali 13 zamiast 11 np w miescie, to mogloby to kreowac zle postrzeganie marki, w czasach gdy paliwo drogie ludzie patrza na kazdy litr... Nie jest to cos niekorzystnego dla marki ? podawanie blednych opisow technicznych przy silnikach ipt itd, w rocznikach, nie jest to wysatczajacy powod, zeby powiedziec, ze to dziala na niekorzysc firm ? dla mnie to jest zly PR, a nie promocja i chyba nie przekonasz mnie no chyba ze masz racjonalne argumenty to chetnie poslucham
bociannielot - Pon Sty 02, 2012 14:04
maniaq napisał/a: | no chyba ze masz racjonalne argumenty to chetnie poslucham | racjonalnym argumentem w tym konkretnym przypadku jest fakt że te niedokładne dane podane są i dla Volvo i dla Rovera i pewnie też dla lexusa oraz BMW, więc usuwając "swoje" zdjęcie zyskał byś tyle że ktoś mógł by zobaczyć BMW a nie mógł by MG . To już promocja kiepska by była czyż nie? . Tym bardziej że wciąż wielu ludzi kupuje auta ze względu na ich wygląd . Idealnym rozwiązaniem było by w ogóle wyeliminowanie stron(y) podającej nieprawdziwe dane...
Kozik - Pon Sty 02, 2012 20:16
wracając do tematu strona a przynajmniej dane techniczne zawarte na tej stronie są do bani
Senn - Pon Sty 02, 2012 21:55
maniaq napisał/a: | to, ze nie istnieje marka rover, nie znaczy ze moge pojsc do fabryki i zabrac maszyne bo kto sie o nia upomni ? zdejcie jest takim samym dobrem jak inne rzeczy ... tylko nie w PL twoj tok rozumowania jest tego potwierdzeniem.
|
Ponawiam pytanie. Kto ma się upomnieć o prawa do tego zdjęcia jeśli należało ono do firmy MG-Rover która nie istnieje? Nie sugeruj też, że nie mam poszanowania dla cudzej własności w postaci zdjęc bo ja tego zdjęcia tam nie umieściłem i podobnych rzeczy nie robię. Ja tylko pytam.
Poza tym nie sądze, żeby autorzy tej strony użyli takiej liczby zdjęć bez pewności o legalność tego zagrania. I chodzi tutaj o zdjęcia, loga, symbole marek, które istnieją.
Pawkaz - Pon Sty 02, 2012 22:18
Czesto tej strony uzywam ale tylko do czytania opinii o danym aucie
|
|