|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] nie równa praca silnika na zimnym
Guciek - Nie Sty 08, 2012 02:27 Temat postu: [R25] nie równa praca silnika na zimnym Witam
po odpaleniu auto chodzi równo przez około 1-2minuty potem zaczyna spadać z obrotów, silnik przygasa, pompa paliwa zaczyna głośniej chodzić, można wdusić gaz i trzymać na np 2,5 tys obrotów to po chwili obroty zaczynają spadać w tym momencie nawet wduszenie gazu w podłogę nic nie daje, trzeba puścić gaz i znowu wdusić żeby wszedł na obroty z tym ze znowu po chwili zaczynają spadać obroty, i tak aż do rozgrzania silnika, Co może być powodem?
sprawdziłem: świece, przewody, silnik krokowy, wtryski
Bumelant - Nie Sty 08, 2012 09:16
Zainteresowałbym się na wstępie regulacyjną sondą lambda - być może nie działa obwód grzałki i w początkowej fazie pokazuje głupoty. Do sprawdzenia być może też czujnik położenia przepustnicy.
Sprawdzanie sondy:
http://www.roverki.pl/por...nde-lambda.html
O tps znajdziesz info chociażby tutaj:
http://forum.roverki.pl/viewtopic.php?t=65332
A tak ogólnie masz w okolicy najlepszego fachmana od elektryki do roverków z prawdziwym komputerkiem T4 - zagadaj do PHJOWI jeżeli nie ogarniesz.
Pozdr!
PTE - Pon Sty 09, 2012 08:38
Guciek, ten temat czytałeś? Użycie wyszukiwarki to podstawa
jagoda6708 - Nie Sty 15, 2012 20:05
Ja mam podobny problem i komputer nic nie pokazał, elektronik stwierdził że to sonda lambda. koszt 400 zł i się zastanawiam nad zamiennikiem a jak sie okaże że to nie to
leszczu - Pon Sty 16, 2012 14:12
jagoda6708 napisał/a: | Ja mam podobny problem i komputer nic nie pokazał |
Zwykły komputer powinien jak coś wykryć, że sonda źle pracuje.
Ja bym na razie poczekał z tą wymianą i sprawdził czujnik temperatury.
http://www.roverki.pl/por...st-sprawny.html
jagoda6708 - Sro Sty 25, 2012 13:33
Sprawdzony czujnk temperatury, elektryk upiera się że to sonda lambda
leszczu - Sro Sty 25, 2012 16:12
jagoda6708 napisał/a: | elektryk upiera się że to sonda lambda |
No to sprawdź teraz sondę.
http://www.roverki.pl/por...nde-lambda.html
jagoda6708 - Nie Lut 05, 2012 15:25
Jestem po wymianie sondy i nie ma poprawy, kupiłam sondę boscha
leszczu - Nie Lut 05, 2012 17:34
jagoda6708, do sprawdzenia/wymiany świece, przewody, kopułka, palec, cewka.
jagoda6708 - Nie Lut 05, 2012 17:59
Wszystko sprawdził mi elektronik, trzymał mi samochód tydzień i skasował 800 zł i zabrakło mi na sondę , wczoraj załozyłam boscha i dalej tak samo
leszczu - Nie Lut 05, 2012 18:06
jagoda6708 napisał/a: | i skasował 800 zł |
Ile A co on takiego w tym aucie robił, że tyle wziął
sobrus - Nie Lut 05, 2012 18:10
No to bajka, skasował 800zł i nic nie naprawił
Ja bym więcej do niego nie pojechał.
Poza tym że miałby awanturę.
jagoda6708 - Nie Lut 05, 2012 18:34
Awanture zrobiłam straszna , nawet mi pan powiedzał jak jestem taka mądra to dlaczego nie naprawiłam sobie sama auta.Samochód pobierał prad akumulator sam sięrozładowywał , wymienił mi prawie całą instalacje ale samochód nadal szarpie
Harry - Nie Lut 05, 2012 18:49
jagoda6708 napisał/a: | a mam podobny problem i komputer nic nie pokazał, |
Sprawdził tylko czy sa błedy cyz patrzył na wykresy ? np. na wyrkes sondy lambda?
Komputer powinien ładnie rysować wykres w przedziale 0,2 do 0,9 V
Sonde lambda mierzy się albo oscyloskopem,albo przez komputer i diagnostykę silnika lub możliwe jest mierzenie multimetrem,ale b. wysokiej klasy, lub multimetrem analogowym. Dlaczego? Bo bardzo duże są wahania napięcia na sondzie i multimetr może tego nie wychwycić
jagoda6708 napisał/a: | Samochód pobierał prad akumulator sam sięrozładowywał , wymienił mi prawie całą instalacje ale samochód nadal szarpie |
Ładnie Cie naciągnął, bo zazwyczaj to wiązka w tylnej klapie może powodować,że będzie prąd pobierał. Przy włączonym alarmie rover mój pobiera 0,01 A
Kup sobie mulimetr nawet zwykły z 10 zł- 20 zł
http://www.mgfcar.de/sensor/index.htm tutaj masz podane wartości jakie czujniki mają
sprawdż czujnik temp. silnika od ECU i temp. powietrza w kolektorze dolotowym (zielony czyjnik)
spr. kopułkę i palec rozdzielacza
Szarpie jak zimny ?
jagoda6708 - Nie Lut 05, 2012 19:13
Zabraklo mi kasy na nowa sonde to kupiłam uzywana na allegro i samochód nadal szarpał pojechałam do niego i sprawdził niby ta sonde,że jest nie dobra.Sprawdzał w ten sposób, że ja prowadziłam samochód , on podłączył komputer i kazał mi rozpędzić na dwojce auto i wcisnąć sprzęgło i komputer pokazywał ,że niewłaściwa dawka paliwa.Stwierdził ,że tasonda jest gorsza od mojej i kupiłam nowa boscha i wczoraj kolega mi założył i nadal szarpie
[ Dodano: Nie Lut 05, 2012 18:59 ]
Szarpie na zimnym silniku, jak dałam go na bagienną warsztat polecany na forum to komputer nic nie pokazał
[ Dodano: Nie Lut 05, 2012 19:13 ]
zdjęcia tego co robił
Harry - Nie Lut 05, 2012 21:55
tak,ale żeby sonda dobrze działała to
a) musi być rozgrzana
b) na wolnych obrotach też może ją sprawdzić
jak ja u siebie sprawdzałem sondę to podłączyłem auto pod KTS Bosch
i ładnie na wykresie była pokazana praca sondy lambda
czyli od 0.2-0.9 V /\/\/\/\/\/\ tka prawie wykres wygląda,gdyż sonda odczytuje,że za duża dawka to obniża,później odczytuje,że za niska i podnosi dawkę i tak ciągle
Jak pisałem sprawdź kopułkę, palec, świece w jakim stanie ?
płyn chłodzący ubywa? jeżeli tak to uszczelka kolektora ssącego do wymiany- mam to samo i rano nie ma mocy i lekko autem szarpie, jutro bede uszczelkę wymieniał ot napisze czy pomogło
zobacz te czujniki jeszcze ile Omów mają
jagoda6708 - Nie Lut 05, 2012 22:05
Ja nie umiem sprawdzić czujników, ale ten elektronik mówił że wszystko posprawdzał, płynu mi nie ubywa.Miałam nadzieję,że ta sonda pomoże
Harry - Pon Lut 06, 2012 18:32
jagoda6708 napisał/a: | Ja nie umiem sprawdzić czujników |
Bierzesz miernik jak masz w czujniku 2 blaszki tak jak sa na zdjęciach to przykładasz do nich przewody od miernika. Wcześniej ustawiając odpowiednią podziałkę na mierniku
Wszystkie czynności robisz na zgaszonym silniku. Najpierw na zimnym później jak lekko rozgrzany,a następnie jak jest rozgrzany już. Nie odpalaj auta jak będzie odłączona wtyczka od czujnika, gdyż komputer zapamięta błąd
[ Dodano: Pon Lut 06, 2012 18:32 ]
jeszcze teraz pomyślałem,że może być uszkodzony przewód od podciśnienia
on wychodzi z komputera idzie do takiego małego czarnego pudełeczka,a później z pudełeczka idzie do kolektora zobacz czy gdzieś nie jest pęknięty
jagoda6708 - Pią Lut 10, 2012 13:13
Pojechałam znowu do tego elektronika, teraz powiedział, że muszę kupić przepustnicę lub jak mi się uda to sam potencjometr
sobrus - Pią Lut 10, 2012 14:28
Jagoda, lepiej już sobie daruj tego fachowca bo widze ze pół samochodu wymienisz i to trzy razy. A problem pozostanie.
Guciek - Nie Lut 12, 2012 13:24
w moim problemie opisanym na gorze pomogla wymiana
Sonda Lambda 220zł
Czujnik Temperatury 46zł
Robocizna 200zl
auto trzymali 4dni i wykryli to bez komputera bo nie maja Testbooka T4
więc jesli masz te same objawy co były u mnie to raczej nic więcej nie powinnaś wymieniać
jagoda6708 napisał/a: | Ja mam podobny problem i komputer nic nie pokazał, | jagoda6708 Pierw Spytaj czy ma komputer z Testbookiem T4 inny komputer nic nie wykryje w Roverku, tez się o tym przekonałem zanim trafiłem do warsztatu w którym mechanicy umieją posługiwać się Miernikami
jagoda6708 - Pon Lut 13, 2012 10:35
Dzięki bardzo, kto chyba wymienie jeszcze ten czujnik choć elektronik uważa ,że pod względem elektroniki wszystko zrobił
[ Dodano: Pon Lut 13, 2012 10:35 ]
Szukałam testbooka T4 W Legnicy i nie znalazłam, czy u Gawina we Wrocławiu jest testbook T4?
har0 - Pon Lut 13, 2012 14:20
jagoda6708 niestety najbliższy Testbook to chyba do PHJOWI w Nowym Mieście trzeba jechać - jakieś 200 km od Legnicy. Chociaż kiedyś w L-cy ogladałem Rovera który był podpinany do T4 ale niestety nie zapytałem właściciela gdzie to robił
|
|