|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620sdi] Wymiana rozrządu
vacand - Pią Sty 27, 2012 23:43 Temat postu: [R620sdi] Wymiana rozrządu Witam.
Jestem świeżym posiadaczem Rovera 620sdi i w związku z tym potrzebuję wymienić w nim rozrząd.
Czy ktoś może mi polecić jakiś warsztat w okolicach Tychów lub Katowic, gdzie zrobią mi to w miarę pewnie i solidnie i nie zedrą przy tym ze mnie ostatniego grosza?
Wiem, że części będą kosztowały około 400zł ale nie wiem ile może kosztować robocizna.
Będę wdzięczny za wskazówki.
R.E.D. - Sob Sty 28, 2012 12:37
liczyles razem z paskiem i napinaczem pompy?
vacand - Sob Sty 28, 2012 17:11
Tak.Mało?
szoso - Sob Sty 28, 2012 17:17
wszystko zależy jakiej marki się rozrząd kupuje, można zejść i do 400zł z hakiem
a co do robocizny to 150-300zł, zależy gdzie
vacand - Sob Sty 28, 2012 17:24
Na allegro znalazłem takie zestawy:
http://allegro.pl/rozrzad...2070468637.html 340zł
http://allegro.pl/rozrzad...2050604414.html 437zł
http://allegro.pl/rozrzad...2059078123.html 497zł
Jest któryś godny polecenia albo któregoś należy unikać?A może nie kupować na allegro?
Pawkaz - Sob Sty 28, 2012 17:28
vacand napisał/a: | A może nie kupować na allegro? |
Jesli ceny sa odpowiednie to warto
szoso - Sob Sty 28, 2012 17:30
ja mam zestaw nr 3, nie oszczędzam na takich rzeczach
vacand - Sob Sty 28, 2012 17:38
szoso napisał/a: | ja mam zestaw nr 3, nie oszczędzam na takich rzeczach |
Tak myślałem bo już gdzieś na forum przewinęło mi się, że ktoś polecał właśnie Contitecha.
Teraz jeszcze jakby ktoś polecił pewna osobę/warsztat na śląsku, która/y podejmie się wymiany to będę bardzo wdzięczny.
93karol - Czw Lut 02, 2012 12:34
Jak ja zmieniałem to części wyniosły mnie 448zł a robocizna 200zł. i jak za tak tanią robotę wszytko działa jak należy;]
19bizon08 - Czw Lut 14, 2013 22:19
Witam. W dziedzinie pasków rozrządu jestem zielony. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega "fenomen" tego silnika że ma on 2 paski rozrządu ? Za co są odpowiedzialne poszczególne paski ? Co gdy pęknie tylko jeden z nich ? Niedawno kupiłem auto. Nie ma nigdzie zapisanej poprzedniej wymiany rozrządu, ale razem z właścicielem wyliczyliśmy że zostało przejechane jakieś 57 tyś km (ostatni właściciel przez 2,5 roku zrobił tylko 6-7 tyś km). Odkręciłem górną osłonę i oceniłem że pasek wygląda jeszcze dobrze, ale nie wiem jak jest stary, więc powoli przymierzm się do kupna nowego rozrządu
johnypepelos - Pią Lut 15, 2013 08:08
19bizon08, Więc tak: patrząc na silnik od przodu: ten z lewej strony pasek kręci się na wale korbowym i wałku rozrządu jak by strzelił to pewnie narobił by kłopotu w silniku(tłoki vs zawory=poważna usterka) to też zależy od siły z jaką się zderzą. Natomiast z prawej strony masz pasek na wałku rozrządu który napędza pompę wtryskową jeśli by się urwał to auto by stanęło i nie pojechał byś dalej dopóki nie założy i ustawi się nowego paska(tutaj bałaganu nie będzie). Pozdro
19bizon08 - Pią Lut 15, 2013 08:53
OK dzięki. Czyli kupując nowy kompletny rozrząd w zestawie mam 2 paski. A teraz pytanie: Mam dość duży wyciek z pompy wtryskowej. Czytałem że aby ją wymienić należy zablokować rozrząd. Jak to rozegrać najlepiej żeby nic nie przestawić ? Zablokować stary rozrząd wyjąć pompę, uszczelnić i wymienić paski czy zdemontować stary rozrząd, uszczelnić pompe i wszystko jednocześnie złożyć ?
kruszan - Pią Lut 15, 2013 09:03
19bizon08 napisał/a: | Jak to rozegrać najlepiej żeby nic nie przestawić ? |
Skoro masz do wymiany rozrząd to rozbierając wszystko - wszystko ustawisz na nowo, pompy nie musisz blokować bo i tak będziesz rozbierał wszystko, pasek, napinacze, rolki. Najlepiej wymontuj w tym czasie pompę, uszczelnij/napraw i potem złóż wszystko do kupy, będzie jedno ustawienie i wszystko będzie ok.
Tematów na forum nie mało o tym, także poczytać jest co.
R.E.D. - Pią Lut 15, 2013 18:41
jesli dobrze pamietam, to przed zdjeciem paska i wyjeciem pompy warto ja zablokowac. sluzy do tego sruba z podkladka, ktora jest w pompie. jesli bedziesz mial zablokowana pompe podczas ustawienia wg znakow rozrzadu nie powinno byc zadnych niespodzianek
|
|