|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214i]Pytanie o układ hamulcowy
tomi83 - Nie Sty 29, 2012 19:59 Temat postu: [214i]Pytanie o układ hamulcowy W dniu wczorajszym rozkręciłem lewy bęben hamulcowy, gdyż ręczny nie odbijał po jego zwolnieniu. Okazało się, że przyczyną jest zacinająca się linka. Przyjrzałem się budowie bębnów hamulcowych i moje pytanie jest takie: czy samoregulatory szczęk hamulcowych muszą być wyregulowane czy wystarczy tylko regulacji napięciem linek hamulca ręcznego?? Czy skok cylinderków w bębnach ma wpływ na twardość pedału hamulca oraz jak prawidłowo odpowietrzyć układ hamulcowy w roverku??
rovek - Nie Sty 29, 2012 23:04
tomi83 napisał/a: | czy samoregulatory szczęk hamulcowych muszą być wyregulowane czy wystarczy tylko regulacji napięciem linek hamulca ręcznego?? | Regulacja jest tylko na linkach.
tomi83 napisał/a: | Czy skok cylinderków w bębnach ma wpływ na twardość pedału hamulca |
Nie, zadbaj aby tłoczki w cylinderkach chodziły bez oporów i dobrze odpowietrz hamulce.
tomi83 napisał/a: | jak prawidłowo odpowietrzyć układ hamulcowy w roverku?? |
Tak jak w każdym innym samochodzie, zaczynasz od prawego tylnego koła, potem lewe tylne, następnie prawe przednie a na końcu lewe przednie.
leszczu - Pon Sty 30, 2012 13:43
A tutaj masz jak prawidłowo wyregulować ręczny.
http://forum.roverki.eu/v...acja+r%EAcznego
Harry - Pon Sty 30, 2012 22:07
Cytat: |
Tak jak w każdym innym samochodzie, zaczynasz od prawego tylnego koła, potem lewe tylne, następnie prawe przednie a na końcu lewe przednie. |
pompa jest dwu sekcyjna, więc jak sie robi tylko tył to wystarczy tylko tył odpowietrzyć
ale jak dawno nie wymieniałeś płynu hamulcowego tzn. 2 lata temu i więcej to lepiej wymień jedna robota
|
|