|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Sygnał VSS
orric - Sro Lut 01, 2012 23:59 Temat postu: [R45] Sygnał VSS Witam
Mam pytanie czy sygnał impulsów z czujnika prędkości (VSS) moge pobrac z licznika ? a dokladniej potrzebuje ten sygnal do uniwersalnego komputera pokladowego. Nie chce popelnic jakiegoś błędu i uszkodzić go.
Nie wiem czy dobrze znalazlem ale czy to ta sciezka gdzie jest napisane SP na liczniku ?
Pozdrawiam.
7Tomi - Nie Lut 05, 2012 11:33
A nie lepiej pobrać ten sygnał z impulsatora?
W liczniku przewód od sygnału impulsatora z tego co pamiętam jest w kolorze pomarańczowym.
Artu - Nie Lut 05, 2012 13:21
Dobrze pamiętasz Z tego co kojarzę to drugi od lewej
nawal - Nie Lut 05, 2012 19:04
Na pewno jest to przewód pomarańczowy ale podejrzewam, że nie wykorzystasz go ponieważ nie ma tam "impulsów" (przynajmniej w moim nie było). Montowałem tempomat i też było mi to potrzebne. Okazuje się, że sygnał o prędkości pobierany jest z ABS-u i komputer ABS-u podaje go dalej, w każdym razie nie są to impulsy. Aby tempomat zaczął działać musiałem zamontować na kole czujnik.
7Tomi - Nie Lut 05, 2012 19:24
nawal napisał/a: | Na pewno jest to przewód pomarańczowy ale podejrzewam, że nie wykorzystasz go ponieważ nie ma tam "impulsów" (przynajmniej w moim nie było). Montowałem tempomat i też było mi to potrzebne. Okazuje się, że sygnał o prędkości pobierany jest z ABS-u i komputer ABS-u podaje go dalej, w każdym razie nie są to impulsy. Aby tempomat zaczął działać musiałem zamontować na kole czujnik. |
nawal a który masz rocznik Do 2003 r impuls był brany z impulsatora. W modelach przejściowych od 2003 (wersje przedliftowe ale już z białymi zegarami i dwukolorową deską) mają zaślepiony impulsator więc tym samym nie ma impulsu na tym przewodzie a wtyczka od impulsatora jest zostawiona w instalacji a prędkość brana z ABS.
nawal - Nie Lut 05, 2012 19:49
Mam lipiec 2003, z białymi zegarami, w skórze, spryskiwacze na reflektorach i prędkość brana jest z ABSu. Tempomat podpięty do pomarańczowego kabelka nie działał.
7Tomi - Pon Lut 06, 2012 09:21
nawal napisał/a: | Mam lipiec 2003, z białymi zegarami, w skórze, spryskiwacze na reflektorach i prędkość brana jest z ABSu. Tempomat podpięty do pomarańczowego kabelka nie działał. |
No czyli masz przejściówkę ten kabelek u Ciebie nie jest wykorzystany. Wtyczka od impulsatora jest w instalacji ale impulsatora nie ma bo tak jak piszesz masz sygnał z ABS. W starszych modelach sygnał będzie na tym przewodzie.
nawal - Pon Lut 06, 2012 16:06
Cytat: | No czyli masz przejściówkę ten kabelek u Ciebie nie jest wykorzystany. |
Ok, na pewno masz racje, tylko, że kabelek pomarańczowy jest wykorzystany do podawania prędkości do prędkościomierza, bo gdy go odpiąłem to prędkościomierz nie działał. Podsumowując dyskusję na pomarańczowym przewodzie w rocznikach do 2003 są impulsy, a po 2003 jest coś innego podawane z ABSu. Pomarańczowy przewód jest również w kostce od radia (do regulacji głośności), oczywiście u mnie jest to sygnał z ABSu.
|
|