Zobacz temat - [MG ZS 180] Baza do prac , zmiana lakieru - zrobienie cuda

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [MG ZS 180] Baza do prac , zmiana lakieru - zrobienie cuda

Armandoo - Nie Lut 05, 2012 19:41
Temat postu: [MG ZS 180] Baza do prac , zmiana lakieru - zrobienie cuda
Witam,

w związku z tym , że mimo kupna innego auta podjąłem póki co decyzję o nie sprzedawaniu mojego MG ZS 180 bo za bardzo go lubię rozważam własnie opcję odpicowania MG i zrobienia z niego swojej ukochanej i wypieszczonej laleczki :mrgreen:

Baza MG ZS 180 rocznik 2003 r
Auto w stanie technicznym praktycznie idealnym : nowy wysprzęglik , łapa , pompa , sprzęgło , układ hamulcowy , wydechowy , akumulator , wszystkie oleje , filtry , świece , paski , linki itp... ogólnie igła ... do wymiana kwalifikuje się jeszcze kolektor ssący.

Do tego co nie jest bez znaczenia do dziś auto jest bezwypadkowe , jedynie mała drobna stłuczka...dlatego uważam , że baza do prac jest warta zabawy.

Na początek podjąłem decyzję o pomalowaniu całego auta. W tym momencie samochód ma już trochę zmatowiały lakier i sporo rysek parkingowych oraz odprysków od kamyczków uderzających spod kół innych samochodów nie wygląda to zbyt atrakcyjnie.

Póki co mam trzy pomysły na lakier auta :

- biała perła z czarnym dachem ( dodatkowo mam czarny szyberdach oraz przyciemnione na czarno wszystkie szyby boczne i tylną )
- czarny mat
- czarna perła w wysokim połysku

Dodatkowo odświeżenie lamp przednich , które już trochę zaśniedziały i odświeżenie oryginalnych felg MG 17"

Co koleżanki i koledzy byście wybrali za kolorek , może jakieś propozycje , pomysły lub zdjęcia ?? ?

pelson91 - Nie Lut 05, 2012 19:50

ja bym wybrał białą perłę z czarnym dachem :D białych ZSów chyba nie było, albo przynajmniej ja takeigo nie widziałem. Do tego bardzo podoba mi się ten kolor na autach. Koniecznie z ciemnymi szybami i czarnymi felgami ;)
des - Nie Lut 05, 2012 19:50

Ja osobiście wybrałbym białą perłę z dachem na czarny mat + felgi na czarny kolor z połyskiem. A może do tego maska na czarno?
Armandoo - Nie Lut 05, 2012 19:56

Też właśnie póki co najbardziej skłaniałbym się przy białej perle... nie widziałem do tej pory na żywo białego ZSa. dlatego mogłoby być fajnie.

Szyby wszystkie mam przyciemnione na czarno.

Nad kolorem felg własnie się zastanawiałem. Myślałem też o ciemnym graficie.

Mój póki co wygląda tak jak na zdjęciu , czyli czarny ale lakier wygląda zdecydowanie gorzej niż na zdjęciu. Tu jeszcze był piękny i nie porysowany.

Znalazłem na brytyjskim forum takie zdjęcie białego ZSa.

pelson91 - Nie Lut 05, 2012 20:01

no, całkiem spoko. Twój też może tak wyglądać ;)
greg-si - Nie Lut 05, 2012 20:02

Jasne że biały :)
Armandoo - Nie Lut 05, 2012 20:04

Cholera no ten biały wygląda jak dla mnie bajka ... tylko czarny dach by mu się przydał i ciemne szyby. Może jakaś zabawa w Photoshopie , żeby zobaczyć co by z tego wyszło.
pelson91 - Nie Lut 05, 2012 20:05

no i przy czarnym dachu to felgi raczej czarne :roll:
greg-si - Nie Lut 05, 2012 20:07

Ten ze zdjęcia nie jest biały ;)
Dach to pewnie byś malował tylko środek pomiędzy rynienkami.

Armandoo - Nie Lut 05, 2012 20:09

greg-si napisał/a:
Ten ze zdjęcia nie jest biały ;)
Dach to pewnie byś malował tylko środek pomiędzy rynienkami.

Tak, pomiędzy rynienkami.

Jak to nie jest biały ?? ?

greg-si - Nie Lut 05, 2012 20:25

To jest jakaś kość słoniowa. Z tyłu stoi bardziej biały ;)
Biały z palety BMW ładnie wygląda :)

maniaq - Nie Lut 05, 2012 20:36

minuta w pait-cie :D
des - Nie Lut 05, 2012 22:01

Taka kość słoniowa też całkiem całkiem.
Harry - Nie Lut 05, 2012 22:12

biały fajny by był z palety Audi np.A4 lub BMW serii 3, EVO X mówie o modelach z roku 2009
longer86 - Nie Lut 05, 2012 23:21

ten biały z palety audi 2009 to ta sama biel co na wózka lamborghini... też planuje małe poprawki w tym kolorze ;) a czarny dach to tylko połysk jesli o moje zdanie chodzi,
tuners - Pon Lut 06, 2012 08:09

tutaj fajnie zrobiony ZR na taki kolor

Kozik - Pon Lut 06, 2012 09:10

jeśli już bym coś kombinował z kolorami i jak czarny dach to łączenie czarny biały na linii słupków
Pirat_s-ca - Pon Lut 06, 2012 13:12

biala perla +czarny dach w macie bez slupkow i fele w czarny mat
leszczu - Pon Lut 06, 2012 15:13

A może autko pomalować na biało, a dach okleić carbonem ??
tuners - Pon Lut 06, 2012 16:31

jak kto lubi ale dla mnie carbon (psełdo) to nie pasuje do karoserii wieje tandetą równie dobrze by można okleić folią drewno podobną xD
pelson91 - Pon Lut 06, 2012 19:33

karbonowi mówię stanowcze NIE ;) Czarny półmat na dach i wsjo ;) Jak go zrobisz to zarzucaj foty albo na spota podjedź :>
Harry - Pon Lut 06, 2012 21:47

Cytat:

A może autko pomalować na biało, a dach okleić carbonem ??

a widziałeś kiedyś,żeby dach w samochodzie był wykonany z carbonu? bo ja nie :wink:
mówie o autach 2 i 3 bryłowych

tuners napisał/a:
tutaj fajnie zrobiony ZR na taki kolor

jeden z ładniejszych zr :wink:

Armandoo - Pon Lut 06, 2012 22:57

Jak dla mnie póki co to biała perła ( widziałem taki ładny kolorek na samochodzie Acura )
plus dach w czarnym macie bez słupków. Malowany a nie oklejany.
Felgi nie wiem do końca - na pewno ciemne ale czy czarne mat , czarny połysk czy też ciemny grafit z połykiem to się muszę zastanowić.

A czy ktoś orientował się jak jest z malowaniem auta na mat ?? ? Widziałem np. takie BMW X6 i wyglądała baaaaaaaaaardzo dobrze...pytanie tylko czy to nie jest jakiś niestandardowy proces malowania ?

PS. Nie urażając niczyjego gustu ale ja z tego auta nie chce zrobić wiejskiego tuningu a jak wiadomo granica jest bardzo mała. Chce , żeby auto po prostu wyglądało dobrze.

Od dawna podobały mi się auta w białej perle ( widziałem nie jedno ładne Audi , Acura , Honda , BMW ) ciągle mnie tylko nurtuje czy aby na pewno będzie to pasowało do MG.

Carbon , diodowe nieoryginalne lampy , dodatkowe lampeczki , malowanie elementów wnętrza tj. plastików itp .. nie wchodzi w grę...osobiście nie gustuje w takich rzeczach.

longer86 - Pon Lut 06, 2012 23:04

raczej nie, ale licz się z tym że na macie widać strasznie kurz, jakoś nie podoba mi się łączenie matu i połysku...

malowanie dachu tylko środek bez słupków... i felgi w czarnym połysku z czerwonym paskiem na krawędzi

Pływak - Wto Lut 07, 2012 09:23

Co do carbonu tez bylem sceptyczny poki nie zobaczylem na zywo Focusa RS i Lamborghini oba biale i oba z dachem w matowych carbonie wszystko zrobione estetycznie i bez przesady. Ten plus folii, ze jak Ci sie efekt nie spodoba to ja po prostu sciagasz. Na pewno bym sobie odpuscil malowanie dachu razem ze slupkami. Pomalowanie slupkow i zrobienie smoly na szybach to wlasnie juz bedzie podchodzic pod agrotuning bardziej niz ten kawalek foli carbon na dachu ;)
maniaq - Wto Lut 07, 2012 10:17

Armando , kolega z ekipy warszawskiej dudek-mis ma oklejone cala 200 folia w macie :) jakbys wpadl kiedys na spota to bys obejrzal.

Harry to malo samochodow widziales :D sa juz cale nadwozia z carbonu, ostatnio widzialem - co prawda na zdjeciu- auto noble...

Markzo - Wto Lut 07, 2012 11:06

pytanie jest jedno, na ile przedliftowy ZS, który nie ma masywnego/agresywnego bodykitu będzie dobrze wyglądał w białej perle + czarny dach. Polift, z poszerzeniami, skrzelami itp miażdży, ale I gen ZS już nie koniecznie.
Pływak - Wto Lut 07, 2012 11:28

Źle niby nie wygląda ale nie wiem czy jest sens zmieniać kolor z czarnego, który jak jest w dobrym stanie to robi robotę, a szczególnie gdy to jest czarny akryl bo wtedy jest naprawdę czarny :twisted: Perła czy metalic to już niestety nie jest czarny :razz:

EDIT: a tu wersja ze smołą na szybach i czarnymi felami ;)

Markzo - Wto Lut 07, 2012 11:35

wg mnie szału to nie zrobi, a koszty będą spore :) Może lepiej oddac go na korekte lakieru?
Plywak Armandoo ma takiej jak moj, bez duzej lotki z tyłu ;)

Pływak - Wto Lut 07, 2012 11:38

Wiem, wzrok mam jeszcze dobry ale przecież nie będę szukał specjalnie białego przedliftowego ZS'a z mała lotką bo nie o lotkę się tutaj rozchodzi a o kolor auta :P
Markzo - Wto Lut 07, 2012 12:08

dobra dobra :D a tak serio, to tu jest fota białęgo ZS, ale chyba nie oryginalny lakier ;) wg mnie wygląda normalnie ;)
http://t2.gstatic.com/ima..._gSeo3KPO-Y5X2Q

leszczu - Wto Lut 07, 2012 13:30

Harry napisał/a:
a widziałeś kiedyś,żeby dach w samochodzie był wykonany z carbonu? bo ja nie :wink:
mówie o autach 2 i 3 bryłowych

Widziałem i nie wyglądało o to źle. :wink:

Armandoo - Wto Lut 07, 2012 13:41

Powiem Ci Markzo szczerze , że mam właśnie podobne odczucia co Ty czyli przedliftowy ZS nie koniecznie robiłby "szał". Poliftowy to już inna bajka.
ZS MkI trochę podlatywałby chyba tuningiem w stylu stary Opel Vectra

Pływak dzięki za przeróbkę zdjęcia...dobrze pokazuje , że wcale nic szczególnego by z tego nie było :-)

Chyba póki co skupię się na odnowie lakieru na aucie , odświeżeniu lamp i felg

Markzo - Wto Lut 07, 2012 14:08

Jesli chodzi o lampki, to moze moj pomysl Ci sie spodoba:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=74175

btw, o ile masz sciemnione szybki? nie czepiaja sie niebiescy?

Armandoo - Wto Lut 07, 2012 14:21

Markzo rewelacja :-)
slax - Wto Lut 07, 2012 14:31

A może błotniki z tymi "skrzelami" z ZS'a po lifcie
Pływak - Wto Lut 07, 2012 14:33

Taaa, a zderzak i progi jak spasuje? Po za tym z przodu inne błotniki z tyły inne? Rzeźba na maxa :lol:
Markzo - Wto Lut 07, 2012 14:44

Armandoo napisał/a:
Markzo rewelacja

jak masz ochote to działaj ;)

slax napisał/a:
A może błotniki z tymi "skrzelami" z ZS'a po lifcie

do tego zderzak przod/tyl od polifta, progi od polifta, klapa tyl od polifta, lampy od polifta i jeszcze grill od polifta ;) do tego poszerzenia :) koszt... z 6000pln?

Pływak napisał/a:
Taaa, a zderzak i progi jak spasuje? Po za tym z przodu inne błotniki z tyły inne? Rzeźba na maxa

blotniki sa takie same przedlift/polift, tylko mają dolozone poszerzenia. Mozna je zalozyc bez problemu, ale sa absurdalnie drogie :/ looknijcie na allegro, jedno poszerzenie: 300-500zl, a przychodzą 2 na zderzak, na oba błotniki przod, na oba błotniki tył, na tylne drzwi, na tylny zderzak...

Pływak - Wto Lut 07, 2012 15:03

No i właśnie cały urok w tym poszerzeniu same "skrzela" wiele nie dadzą, a jak by miał przekładać wszystkie graty i w dodatku pomalować to taniej wyjdzie sprzedać obecnego i kupić ZS'a po lifcie ;)
Harry - Wto Lut 07, 2012 15:39

Cytat:
Harry to malo samochodow widziales :D sa juz cale nadwozia z carbonu, ostatnio widzialem - co prawda na zdjeciu- auto noble...

ja oglądam samochody dla plebsu :razz: :wink:

slax - Wto Lut 07, 2012 18:59

Matko ale poruszenie wzbudziłem :mrgreen: Mnie się ZS najbardziej podoba w oryginale, Skoro autko jest prawie idealne to go do ideału doprowadzić i już, cieszyć się fajnym autkiem.
Armandoo - Wto Lut 07, 2012 21:31

Przeróbka przedliftowego na poliftowy mnie na pewno nie interesuje :-)

Ja po prostu chciałem odświeżyć autko ... hehe ... zostanę przy czarnym kolorze tylko położę / odświeże lakier.
Rozważę jeszcze przeróbkę przednich lamp a`la Markzo bo fajnie wyglądają

Markzo - Wto Lut 07, 2012 23:35

Pływak napisał/a:
No i właśnie cały urok w tym poszerzeniu same "skrzela" wiele nie dadzą, a jak by miał przekładać wszystkie graty i w dodatku pomalować to taniej wyjdzie sprzedać obecnego i kupić ZS'a po lifcie

tylko problem jest z dostępnością ZS180 poliftowych... w PL jest ich kilka, Tomiego, artbizarowy i chyba jeszcze jeden granatowy. Tyle widziałem, nawet na ebayu do sprzedania ostatnio nie bylo zadnego 180 MK II :/

[ Dodano: Wto Lut 07, 2012 23:35 ]
Armandoo napisał/a:
Ja po prostu chciałem odświeżyć autko ... hehe ... zostanę przy czarnym kolorze tylko położę / odświeże lakier.
Rozważę jeszcze przeróbkę przednich lamp a`la Markzo bo fajnie wyglądają

zastanów się nad zmiana felg np na poliftowe, bo są 0,5 szersze i lepiej wypełniają nadkola ;)

Armandoo - Sro Lut 08, 2012 12:01

Markzo szukałem poliftowych felg i nigdzie mi sie nie udało ich znaleźć :-(

Są szersze ?? ? To jakie wtedy są na nich oponki , żeby nie tarły ?
Ja na standardowych 17" mam 205/45R17 i nic większego nie wchodzi bo zaraz przyciera. Sprawdzałem profil 50 to nie dało rady jeździć.

Markzo - Sro Lut 08, 2012 12:33

Armandoo napisał/a:
Markzo szukałem poliftowych felg i nigdzie mi sie nie udało ich znaleźć

widziałem prae razy na allegro :)

Armandoo napisał/a:
Są szersze ?

tak, mają 7,5 cala, a nasze przedlifty maja 7 cali.

Armandoo napisał/a:
To jakie wtedy są na nich oponki , żeby nie tarły ?

mogą być te co masz ;)

Armandoo napisał/a:
Sprawdzałem profil 50 to nie dało rady jeździć.

ja smigam na 205/40/17 i jest oki, wyglada spoko, 50 to za duzy balon :)

leszczu - Sro Lut 08, 2012 12:48

Markzo napisał/a:
zastanów się nad zmiana felg np na poliftowe, bo są 0,5 szersze i lepiej wypełniają nadkola ;)

No te poliftowe felgi w ZS są bardzo ładne, więc Armandoo, poważnie się zastanów nad zmianą. :razz: