Zobacz temat - [MG ZT-T] Problem z zamykaniem drzwi

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [MG ZT-T] Problem z zamykaniem drzwi

joonior - Pon Lut 06, 2012 15:03
Temat postu: [MG ZT-T] Problem z zamykaniem drzwi
Witam ponownie...

znowu na forum nie znalazłem odpowiedzi
do sedna
pojawił się problem z zamykaniem samochodu.
Samochód otwiera się normalnie z pilota i z kluczyka natomiast problem jest z zamknięciem...
z pilota nie zamykają się drzwi ( słuchać jedno piknięcie w podszybiu)
gdy zamykam kluczykiem zamykają się tylko drzwi kierowcy ( i też słychać to piknięcie)
a wewnętrzne zamykanie ( przy dźwigni ręcznego) wcale nie reaguje (otwieranie działa),
gdy pozamykam drzwi ręcznie ( poprzez wciśnięcie bolców w drzwiach) mogę je otworzyć normalnie i pilotem i kluczykiem...

moja fascynacja MG chyba już się zaczyna wyczerpywać :/

witgut - Pon Lut 06, 2012 15:14

joonior napisał/a:
moja fascynacja MG chyba już się zaczyna wyczerpywać :/

Słabo z Twoją cierpliwością :)
Miałem niedawno prawie to samo :)
Wystarczy rozgrzać samochód by wszystko się rozmroziło i wówczas zastosować odpowiednie środki wypychające wodę i smarujące.

joonior - Pon Lut 06, 2012 15:17

tzn, że problem może polegać na zamarzniętych zamkach?
a co oznacza to pikanie?

witgut - Pon Lut 06, 2012 15:52

Cytat:
tzn, że problem może polegać na zamarzniętych zamkach?
- dokładnie tak.
co do pikania- ja słyszałem dźwięk- pojedyńczy sygnał klaksonu (alarmu).

SeniorA - Pon Lut 06, 2012 15:58

joonior napisał/a:
znowu na forum nie znalazłem odpowiedzi
a tu kilka dni temu było

http://forum.roverki.pl/viewtopic.php?t=20640

RHL - Pon Lut 06, 2012 15:58

Witam,

U mnie tez czasami występuje ten problem przy dużym mrozie. Do momentu aż auto sie nie rozgrzeje pali sie kontrolka sygnalizująca niezamknięte drzwi. Poprostu z tego zimna czujnikom się przewraca w głowie :P a to piknięcie to jest sygnał, że ktoreś drzwi są nie zamknięte...

haszczyc - Pon Lut 06, 2012 16:21

w nie których modelach R zamiast Syreny alarmu standardowej - klakson była montowana inna syrena tzn taki pik jak autor wątku wspomina :)
longer86 - Pon Lut 06, 2012 20:50

skoro otwiera a nie zamyka, to warto sprawdzić akumulator. Miałem taki przypadek. można sprawdzić. Odłączyć akumulator, podłączyć i sprawdzić czy otwiera i zamyka z pilota. potem włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić na zapłon, wyciągnąć kluczyk i znów spróbować zamknąć.

u mnie pomogła wymiana akumulatora

joonior - Pon Lut 06, 2012 23:32

wg mnie to nie jest wina akumulatora... jest nowy i ma kilka m-cy... ale dla pewności go sprawdzę...
vrank - Wto Lut 07, 2012 21:19

Witam. Miałem ten problem i pojawiała się sygnalizacja otwartych drzwi pomimo, że siedziałem w środku z zamkniętymi drzwiami. Na zewnątrz ok. -7 stopni, kupiłem płyn penetrujący do zamarzniętych zamków na podłożu WD z rurką i wprowadziłem specyfik do zamka przez wszystkie szparki zamka w drzwiach. Pomogło, powodzenia
automechanik - Sro Lut 08, 2012 10:07

Czasem wystarcza parę dni mrozu przy niskiej wilgotności powietrza i problem sam znika :lol: , no i trzeba uważać z myjnią.
Lepiej jednak zapobiegać niż leczyć, dotyczy to większości poruszanych na forum tematów pojawiających się gdy tylko temperatura spadnie poniżej -10 stopni.
Nie dajmy się zaskakiwać jak drogowcy.