|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
MGF i MG TF - [MG F] Przednie lamy słabo świecą.
fighter - Czw Lut 09, 2012 22:11 Temat postu: [MG F] Przednie lamy słabo świecą. Auto świeżo po przeglądzie, lampy dobrze wyregulowane, jednak słabo świecą. Na nieoświetlonej drodze prawie nic nie widać. Co z tym zrobić?
mati1411 - Pią Lut 10, 2012 09:56
Rozebrać lampy bardzo delikatną ścierką wyczyścić odbłyśniki, Założyć nowe żarówki typu np. Osram night breaker. U mnie po takim zabiegu można było by powiedzieć że "byłem ślepy a teraz widzę. " Dzień do nocy.
Brt - Pią Lut 10, 2012 10:18
Sciereczka musi być superdelikatna, bo odbłyśniki są bardzo wrażliwe na porysowanie. AndrewS bodajże zrobił inaczej ... mianowicie umył odbłyśniki w zmywarce na delikatnym programie.
Proponuję jeszcze sprawdzić jakie masz napięcie na żarówce i porównać je z tym na akumulatorze ... może masz już powypalane styli w przełączniku i one też swoje dokładają ... u mnei był spadek ponad 1V a to dużo ... dołożenie przekaźnika w instalację rozwiazało problem i poprawiło jakość świecenia
Madis - Pią Lut 10, 2012 20:05
Z tymi odbłyśnikami to uważajcie bo bardzo łatwo zetrzeć lub zmatowić tą powłokę i wtedy "mycie" jeszcze pogorszy efekt. Dobrym sposobem bez rozbierania lampy jest wlanie do środka roztworu wody z octem i zabawa lampą jak shakerem podczas robienia drinka Robiliśmy to ze znajomym w Subaru i efekt był elegancki.
fighter - Nie Mar 11, 2012 11:18
Jak zrobi się troszeczkę cieplej, to będę musiał się tym zająć.
[ Dodano: Nie Mar 11, 2012 11:18 ]
Panowie, czy ktoś montował do swojego MG F ksenony?
Xao - Nie Maj 06, 2012 20:08
Z tego co wiem to klosz nie ma homologacji na xeony... i raczej przeglądu nie przejdzie... inna sprawa chyba jest z TF bo z tego co tam kiedyś czytałem xeonki to chyba już ma.
w każdym razie ja obecnie przymierzam się do Osram Night breaker Plus
z tego co czytałem na angielskich stronach ludzie bawili się jeszcze 100 Watowymi żarówkami efekty ciekawe ale... pierwszy patrol policji i mamy po dowodzie i do tego jeszcze dochodzi dość częste przysmażenie lustra i elektryki (moim zdaniem nie opłaca się).
Są firmy regenerujące lustra
Pozdrawiam
Marcin
mati1411 - Nie Maj 20, 2012 19:34
Tak jak pisałem nie bójcie sie tych lam bo rozebrać je to banał i można sobie bez problemu zrobić to samemu. Ja teraz mam przód od tf i zastanawiam się nad xenonem. Są fajne zestawy za ok 300zł i wg opini na prawdę ładnie świecą. Tf ma soczewki więc tam nie ma problemu z xenonem
Skwirek - Nie Maj 20, 2012 22:06
Problem z xenon'em jest - bez względu na to, czy masz soczewki czy nie.
O ile barwa <4300K nie za bardzo rzuca się Panom Policjantom w oczy to już wyższe niestety tak.
Sam montaż xenon'u to latwizna, tylko - jeszcze sprawa spryskiwaczy, sprawa homologacji szkla (calego reflektoru) dla xenon'u, no i poziomowanie snopu światła. Mając mechaniczne regulacje (bo z tego co pamiętam F i TF takowe mają) - trochę marnie wypada pomysł montażu xenon'u.
W razie jakiegoś wypadku, stłuczki a nawet głupiej kontroli - można sobie narobić kłopotów.
A już mając niehomologowany xenon i przetwornice - klapa na całej linii. Tak czy siak, w razie W ja bym nie chciał płacić za wszystko ze swojej kieszeni, bo w przypadku takiego montażu xenon'u ubezpieczalnia ma prawo nie wypłacić nawet złotówki "poszkodowanemu" z tytułu OC.
Może scenariusz z tych czarniejszych - ale w moim otoczeniu miał ostatnio miejsce wypadek z udziałem motocykla. Sprawca (kierujący samochodem) okazał się mieć xenon z alledrogo, na którym panowie biegli nie znaleźli homologacji.
Pozdrawiam
Michal73 - Pon Maj 21, 2012 19:44
Sam wole wersje MG TF, ale widziałem kilka MG MGF z białymi lampami chyba takimi:
http://www.ebay.co.uk/itm...=item3cc3261c17
Powiem że na żywo wygląda to naprawdę super, ale to kwestia gustu
flapjck1 - Pon Maj 21, 2012 20:32
lampy do mgf-a sa latwe do ogarniecia
jak jest wyblakly/poczerniony odlysnik to oddac do metalizacji prozniowej
a jak jest matowe/pozolkle szklo to mozna kupic samo szklo polecam
np http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID000062
przy okazji mozna zrobic stylizacje na mgf trophy ( z czarnym tlem ) - osobiscie bardzo mi sie podoba takie rozwiazanie
http://www.flickr.com/photos/simes1701/4238746915/
adriano216 - Nie Sty 01, 2017 17:00
Mój problem z lampami w MG TF polega na tym, że lampy świecą jakby punktowo na lewo i prawo i przed sobą nic nie widzę w nocy. Dosłownie jest masakra. Mechanik nic nie może zaradzić poza jaśniejszymi żarówkami. Ale to nie załatwi problemu. Czy w TF też coś da wymycie soczewek? Chyba nie skoro światło pada punktowo. Czy w tym modelu to normalne? Ma ktoś na to sposób? Światła długie świecą poprawnie.
flapjck1 - Nie Sty 01, 2017 18:30
Sprawdz czy regulacja wgole dziala, moze byc ze z trzpienia regulujacego spadlo lustro
adriano216 - Pon Sty 02, 2017 00:06
OK sprawdzę, więc rozumiem, że świecenie skupionymi plamami nie jest normalne? Światło powinno być rozprowadzone równomiernie?
longer86 - Pon Sty 02, 2017 20:00
Moze nie tyle winna soczewka, co mogą być zużyte odbłyśniki za soczewką, tutaj trzeba by rozkleić lampę, i albo zmienić cale soczewki, albo oddać do metslizacji prozniowej
|
|