|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 SDi] Ładowanie alternatora zaraz po uruchomieniu
Raptile - Nie Lut 12, 2012 22:37 Temat postu: [R200 SDi] Ładowanie alternatora zaraz po uruchomieniu Witam. Z racji ostatnich problemów akumulatorowych sprawdziłem specjalistycznym miernikiem za 16 zl ładowanie i pobór prądu w swoim eRku.
Zmartwiła mnie jedna rzecz , a mianowicie zaraz pod odpaleniu eRki po nocy ładowanie alternatora wynosi ok 13.60 po czym ok 1 minuty ładowanie wzrasta do 14.28 czy takie zachowanie jest normalne ? Pobór prądu jakis wychodzi to 0.02 A także jest dobre. Wszelkie sugestie mile widziane.
Kozik - Nie Lut 12, 2012 22:47
Raptile, jest to zależne od kondycji akumulatora, jeśli po nocy akumulator trochę zdechł to i alternator musi go podładować ale jeśli po minucie jest ok to znaczy że podładował i jest dobrze
EMERYT19 - Nie Lut 12, 2012 23:10
jak dla mnie norma.. bo zawsze silnik pracuje na nieco wyzszysz obrotach na zimno... swiatka miales on czy raczej off?chociaz mysle ze to norma..
Raptile - Nie Lut 12, 2012 23:19
EMERYT19, wszystko wyłączone odpalony tylko sam silnik po nocce i odrazu bieg z miernikiem do klem
EMERYT19 - Nie Lut 12, 2012 23:23
mierzy sie z wlaczonymi swiatlami...ale mysle ze jest ok..bez paniki:)
Remigiusz - Pon Lut 13, 2012 02:22
Raptile, Nie panikuj zaba, jest wszystko jak trzeba
mentos - Pon Lut 13, 2012 10:56
Ja myślę, ze to kwestia grzania świec żarowych jeszcze chwile po odpaleniu.. u mnie napięcie zaraz po odpaleniu jest 12V po czym gwałtownie skacze do 14,3. Można to tez zaobserwować po głośności pracy nawiewu. Niektórzy słyszą przekaźnik.
chudson - Pon Lut 13, 2012 11:13
Mentos ma racje , świece nie przestają grzać w momencie zgaśnięcia kontrolki tylko chwile po odpaleniu
szoso - Pon Lut 13, 2012 14:42
chudson napisał/a: | świece nie przestają grzać w momencie zgaśnięcia kontrolki tylko chwile po odpaleniu |
bardzo krótką chwilę bo to są sekundy, zależy też czy się odpala zaraz po zgaśnięciu lampki świec, czy też czeka aż przekaźnik puści
thef - Pon Lut 13, 2012 17:42
W większości diesli po odpaleniu świece żarowe grzeją dalej (nie mylić z krótkim grzaniem po zgaśnięciu kontrolki - to co innego). Nie sprawdzałem tego w Roverku, ale pewnie jest tak samo i przez jakiś czas cylindry są dogrzewane.
mirwin - Wto Lut 14, 2012 09:14
To racja, świece grzeja ok 3 do 5 minut. Tak wczoraj dowiedziałem sie od elektryka. Ja to zaobserwowałem w ten sposób, że jak auto jest zimne i odpalimy go to po włączeniu świateł i lekkim podgazowaniu, podświetlanie deski rozjaśnia się, a po puszczeniu gazu przyciemnie. Po ok 5 minutach nie ma takiej reakcji. Znajomy mnie postraszył, że alternator kończy żywot, to podjechałem do speców, którzy nie kazali sie tym przejmować. No posmieli sie troche ze mnie.
Brt - Wto Lut 14, 2012 10:04
tak długo napewno nie grzeją ... kilkanaście ... góra kilkadziesiąt sekund. Najlepiej samemu sprawdzić ... żaróweczka 12V pod świece podłączona, odpalić auto i zobaczyć kiedy zgaśnie.
mirwin - Wto Lut 14, 2012 13:22
Takie informacje uzyskałem od 2 niezależnych elektryków. Dzieje sie to tylko jak silnik jest zimny. Chyba, że się mylą.
Brt - Wto Lut 14, 2012 13:39
nie wiem skąd te informacje owi elektrycy maja i nie wnikam ... ja piszę na podstawie obserwacji w 2 Roverkach, VW golfie II , oplu kadecie i merivie, oraz Belli ... najdłużej grzały w golfie i kadecie ... kilkadziesiąt sekund mniejwięcej. W Roverach krócej a w Alfie i merivie najkrócej ale dosc podobnie jak w Roverach. No i oczywiscie nie mówię o czasie świecenia kontrolki tylko o rzeczywistym napięciu na świecach
darek_wp - Wto Lut 14, 2012 14:21
Raptile napisał/a: | zaraz pod odpaleniu eRki po nocy ładowanie alternatora wynosi ok 13.60 po czym ok 1 minuty ładowanie wzrasta do 14.28 czy takie zachowanie jest normalne ? |
Jak najbardziej normalne i poprawne.
Jugol - Sro Lut 15, 2012 02:38
Rapt wg mnie masz wsio ok. , a co do grzania świec podzielam zdanie Brt'a. W moim R po zgaśnięciu kontrolki świece grzeją ok. 5-6 sek ( temp. na zewn. ok. -19 st. ) Przy dużych mrozach ( poniżej -10st. ) słucham kiedy przekaźnik cyknie i odpalam. Więc jeżeli ktoś próbuje komuś wmówić, że świece grzeją po kilka min. to BYZYDYURA Mówię o ROVERku, może niemiaszki mają inaczej, ale temat dotyczy R, a nie VW
kadzaf - Sro Lut 15, 2012 09:43
A swieczki oraz rozrusznik chyba najwiecej połykaja pradu ze wszystkich odbiornikow jakie sa.Wiec wszystko jak najbradziej prawidłowe.
lucas202 - Sro Lut 15, 2012 09:48
pamiętajcie panowie że krótko po odpaleniu auta a tym bardziej diesla, akumulator juz nie w pełni naładowany, pobiera więcej prądu, a przy pobieraniu większego prądu mamy spadek napięcia.
tak więc kolego nie przejmuj się wszystko jest w porządku, takie prawa fizyki
|
|