|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Płyn chłodniczy(borygo) raz bierze raz nie, co robić?
pablo773 - Sob Lut 18, 2012 11:15 Temat postu: [R400] Płyn chłodniczy(borygo) raz bierze raz nie, co robić? witam otoz ostatnio mialem dosc dziwne zjawisko w zbiorniczu wyrownawczym plynu chlodzacego mialem plynu prawie max po przejechaniu 100 km mialem juz polowe nastepnnego dnia uzupełniłem do max przejechalem 50 km i jest ok.Zauważyłem ze jezeli jade trasa to i caly czas np 100 km/h to plynu nie bierze a kiedy jezdze po miescie w korkach co chwile trzeba hamowac ruszac itd to bierze mi plyn tak mi sie wydaje .Pozatym pod korkiem oleju mam "maslo" mysle ze to winna tego ze rano odworze zone do pracy jakies "1km" takze z tego co wyczytalem moze to byc od zimna ".na silniku pojawily mi sie biale plamy z tego co mi sie wydaje to moglo wydmuchac uszczelke w kolektorze ssacym?
Kozik - Sob Lut 18, 2012 14:55
pablo773, przestudiuj parę tematów o HGF i znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
w trasie w układzie chłodzącym nie ma aż takiego ciśnienia jak w korkach więc dlatego wtedy bardziej wycieka.
pablo773 napisał/a: | .Pozatym pod korkiem oleju mam "maslo" mysle ze to winna tego ze rano odworze zone do pracy jakies "1km" takze z tego co wyczytalem moze to byc od zimna " |
Jeśli chodzi o masło to jeśli jest go minimalne ilości to można zbagatelizować, jeśli na bagnecie masz to samo to zainteresuj się tym.
Gdzie masz ten wyciek?
pablo773 - Sob Lut 18, 2012 18:26
nie zaowazylem wycieku ogrzewanie w aucie jest ok czy jest mozliwe kiedy uszczelka na kolektorze ssacm jest wydmuchana to w jakis sposob plyn chlodzacy "wyparowuje"? mam bialky nalot na silniku i na niektorych elementach pod maska np na zbiorniczku wyrownawczym plynu chlodzacego
des - Sob Lut 18, 2012 18:42
U mnie też wycieka płyn chłodniczy. Na początku nie był absolutnie żadnych wycieków i miałem obawy, że to HGF (uszczelka pod głowicą) ale dolewałem przez kilka tygodni i w końcu wyciek się pojawił pod uszczelką kolektora ssącego.
Płyn wycieka a kiedy tylko uruchomisz silnik, podnieś maskę i jak zobaczysz dymek to to jest oznaka, że wycieka.
leszczu - Sob Lut 18, 2012 18:52
Wyciek może być wszędzie, trzeba dokładnie przejrzeć cala komorę silnika.
Kozik - Sob Lut 18, 2012 19:53
pablo773 napisał/a: | np na zbiorniczku wyrownawczym plynu chlodzacego |
czyli może wylatywać przez korek zbiorniczka bo tam jest zaworek ciśnieniowy, jeśli ciśnienie wzrośnie to tamtędy ma uciekać nadmiar
sobrus - Sob Lut 18, 2012 20:28
Jeżeli jest instalacja LPG to często leci na plastikowych trójnikach.
pablo773 - Sob Lut 18, 2012 20:39
mam LPG na jakich trójkątach ?
sobrus - Sob Lut 18, 2012 21:01
Trójnikach, to takie części które rozgałęziają układ chłodzenia gdy podpina sie reduktor.
Jak są plastikowe to prawie często ciekną (ja nie widziałem auta w którym by nie ciekły).
W Roverze z tego co pamietam miałem dokładnie tak jak piszesz - przez tydzien mogło być ok, a potem uciekała większa ilość płynu.
Trójniki można wymienić na metalowe i jest z nimi spokój.
pablo773 - Czw Lut 23, 2012 17:07
kolego mozesz bardziej wytlumaczyc gdzie jest ta czesc o ktorej piszesz ?
Adrian - Czw Lut 23, 2012 21:30
Poszukaj po maską reduktora od instalacji LPG. Do niego podłączone są węże z płynem. Na końcach tych węży będziesz miał zainstalowane trójniki.
|
|