|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220] Metaliczne brzęczenie podczas jazdy
predatoraf - Sob Mar 03, 2012 18:09 Temat postu: [R220] Metaliczne brzęczenie podczas jazdy Witam, co może być powodem brzęczenia silnika?
Konkretnie chodzi mi o przyśpieszanie na 4 biegu, jak docisnę gaz to zaczyna brzęczeć, puszczam i jest ok. Dźwięk ten jest bardziej słyszalny w momencie, gdy jadę na 4 biegu pod górkę i brakuje mocy, w sensie spada prędkość, wtedy jest to bardziej słyszalne, jak już się silnik wkręci na obroty i osiągnie ok 70km/h to dźwięk zanika.
Nie oczekuję konkretnej odpowiedzi bo za pewne może być wiele powodów takiego zjawiska, jednak chciałbym usłyszeć Wasze opinie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Raptile - Pon Mar 05, 2012 00:21
Dźwięk wydobywa sie tylko na 4 biegu ? Możesz określić "lokalizacje" dźwięku ?
predatoraf - Pon Mar 05, 2012 19:47
Ech... w chwili obecnej i na 3biegu słychać dźwięk Pytanie, czy od początku tak było czy dopiero teraz zauważyłem
Wbijam 3 albo 4ke, wciskam gaz i brzęczy, puszczam jest ok. Jak się już bieg 3 albo 4 wkręci tj na 3 będę miał 65km/h na 4 ponad 75km to dźwięk powoli zanika. Nie potrafię określić konkretnego źródła dźwięku tzn. słyszę go z pod maski
Jutro spróbuję określić dokładnie miejsce brzęczenia (wbiję luz i przygazuje w towarzystwie kolegi, który spróbuje zlokalizować miejsce, w chwili obecnej nie mam nikogo pod ręką)
Biegi zmieniam przy ok 2-2,5tyś obr.
Teraz przygazowałem na luzie i usłyszałem brzęczenie przy 3,5tyś obr.
Z góry przepraszam za składnię
Danio2020 - Pon Mar 05, 2012 20:24
Moj tata mial cos takiego ale w kadecie Tez cos tak dziwnie brzeczalo i okazalo sie ze to cos z zaworami Mechanik wyregulowal zawory i smiga
predatoraf - Pon Mar 05, 2012 20:41
Ciągle nie daje mi to spokoju i ciągle czytam, a wyczytałem, że może to być:
-Pompa oleju
-Pokruszony katalizator
-Właśnie zawory
-Wybita poduszka silnika
-Napinacz paska
Ile kosztować może regulacja?
Danio2020 - Pon Mar 05, 2012 20:47
predatoraf napisał/a: |
Ile kosztować może regulacja? |
moj tata zaplacil chyba 30 zl ale wiesz to byl opel, ale mysle ze do 50 zl powinienes sie zmiescic chyba ze to cos powazniejszego jak pompa itp. Ale ja propouje sprawdzic na poczatek napinacz, ale moim zdaniem to zawory
predatoraf - Pon Mar 05, 2012 22:38
No cóż, dorwałem kumpla i zrobiliśmy mały test z gazowaniem. Luz, 3,5tyś obr. niestety pod maską nic nie słychać, w sensie tego metalicznego brzęczenia, tylko w kabinie. Jestem dobrej myśli, że to może jakieś elementy wnętrza, plastiki czy cuś Jutro wezmę znajomego "pół-mechanika" żeby posłuchał. Takie pytanko... czy gazowanie na 3-4tyś obr. bardzo szkodzi silnikowi? Oczywiście nie ciągłe tylko tak na 3-4sek? Temperatura oleju w normie, płyn chłodniczy świeżutki zalany prawie do pełna.
Raptile - Pon Mar 05, 2012 22:59
predatoraf, w sdi sie nic nie reguluje. Poduszki trzeba sprawdzić. ale to by terkotały/piszczały też i przy ruszaniu na 1 i buda by sie trzęsła. takie chwilowe danie w obroty nic mu nie zrobią , byle nie na zimnym silniku . Może sie skrzynia sypie
Napinacz by dawał non stop o sobie znac a nie na danym biegu.
Pompa oleju wywalał by odrazu czerwoną lampke że za małe cisnienie.
Opcja z katalizatorem tez odpada.
A przeguby masz całe ?
A może to porostu luz na drążku zmiany biegów.
Jest możliwość zebyś nagrał ten dzwięk ?
szoso - Wto Mar 06, 2012 08:25
Danio2020, jakbyś miał trochę pojęcia to byś wiedział, że zaworów się w serii K i L nie reguluje, wprowadzasz kolegę w błąd, nawet w twoim silniku 1,4 się tego nie robi
bociannielot - Wto Mar 06, 2012 08:28
Ej a może to lewarek ci brzęczy?
rovek - Wto Mar 06, 2012 09:24
Albo tylna tablica o klape. Zdejm albo coś podłóż i się przejedź.
wachu990 - Wto Mar 06, 2012 10:17
a MI brzęczy gdzieś w desce .... strasznie mnie to irytuje juz od wakacji .... objawia się to tylko w odpowiednim momencie obrotowym jakoś okolice 2tys przy 3 tys znika jak reka odjał ... Musze to rozkręcić i znaleźć przyczyne w weekend U mojego szefa w busie było to samo .... znaleźliśmy pod deską podkładkę która kiedyś musiała wpaść od tego czasu cisza
[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 10:16 ]
Na pewno tobie też coś w rezonans wpada ... posłuchaj i do dzieła
Jugol - Wto Mar 06, 2012 16:06
Kolego predatoraf, polecam ten artykuł: http://www.roverki.pl/zro...dieslu-sdi.html , a żeby się upewnić czy to to, to w momencie jak Ci brzęczy złap za dźwignię zm. biegów, jeżeli będzie cisza, to na bank to
predatoraf - Wto Mar 06, 2012 16:45
Dźwięk ustaje w momencie złapania za dźwignię zmiany biegów tzn, za lekkie dociskanie jej do końca Jeżeli mi to nie przeszkadza to czy mogę przez jakiś czas tak przejeździć? nie mam w swojej okolicy kanału, a chwilowo nie dysponuję kasą na mechanika
Raptile - Wto Mar 06, 2012 17:39
czyli "syndrom" latającego drązka było wielokrotnie na forum gdzies tutorial jest nawet na głównej stronie roverki.pl
Jugol - Wto Mar 06, 2012 17:44
Kolego możesz jeździć bez obaw, ale w sumie to troszkę wku....., denerwuje. Link Ci zamieściłem wyżej, po co do mechanika więc Koszt śmieszny i w sumie bez kanału do zrobienia
predatoraf - Wto Mar 06, 2012 20:19
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
|
|