|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander TD4] Klimatyzacja
GrossLand - Sob Mar 10, 2012 22:26 Temat postu: [Freelander TD4] Klimatyzacja Witam !
Jak w temacie
Zbliża się wiosna a po wiośnie lato, i pomyslałem o serwisie klimatyzacji w landku.
Konkretnie do sedna, jak kupiłem autko w lato 2010 to klima chłodziła idealnie... teraz juz raczej bida. Nie mam się co dziwić bo serwis klimy omijalem z daleka;D Pewnie czynnik chłodzący do wymiany/uzupełnienia. No cóż zaniedbałem...a klime w aucie mam pierwszy raz i teraz proźba do Was drodzy koledzy ! Na co powinienem zwrócić uwage w Ladzie przy tym zabiegu ? Ja zamieżam przeprowadzić następujące czynności:
odessanie starego czynnika i oleju/uzupełnienie nowym, odgrzybianie klimatyzacji ozonem, sprawdzanie szczelności (ciśnień) układu azotem, i zastanawiam się czy wymienić osuszacz ? np. taki jak ten: http://moto.allegro.pl/os...2119143823.html czy warto ten filtr wymieniać
i oczywiście wymienię filtr kabiny;D
czy coś pominołem i czy taki serwis w freelanderze jest skomplikowany i warto szukać serwisu gdzie mają do czynienia z takimi autami czy raczej jest to standardowa usługa jak przy większości aut ?
Mam nadzieje że nie zapomniałem o niczym
Pozdrawiam i oczekuje na porady
SyntaX - Sob Mar 10, 2012 23:22
Jak będziesz zmieniał czynnik warto zmienić oringi w klimatyzacji bo jak nie jest klima dłużej używana to lubią polecieć a kosztują grosze.
Dostaniesz u każdego dystrybutora części Kager.
GrossLand - Nie Mar 11, 2012 19:52
hmm a gdzie znajdują sie dokładniej takie oringi ?
SyntaX - Nie Mar 11, 2012 22:10
Jak to gdzie na łączeniu rurek klimatyzacji.
Dostaniesz je też na Landstore.pl
Są 2 rodzaje oringów na cieńsza i grubszą rurkę
JUU100240L - 14 mm
JUU100220L -7 mm
GrossLand - Nie Mar 11, 2012 23:03
okej przyjąłem do wiadomości;D
|
|