|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 2.0]traci moc i gaśnie na rozgrzanym silniku
piterek1812 - Pon Mar 26, 2012 13:29 Temat postu: [R45 2.0]traci moc i gaśnie na rozgrzanym silniku Witam.
Dzisiaj w trasie Roverek zaczął tracić moc i gasnąć na rozgrzanym silniku przy czym było dużo niebieskawego dymu. Kiedy wszystko wróciło do normy autko jechało normalnie, ale takie zachowanie powtarzało się co kilka minut. Nie ma żadnego problemu z odpalaniem na zimnym czy to na ciepłym silniku. Na pewno mam walniętą przepłykę (po raz kolejny) ale na odpiętej było tak samo.
Remigiusz - Pon Mar 26, 2012 13:39
piterek1812, Padniętą Turbina pewnie. Sprawdź czy nie ma oleju w Turbinie lub czy stan oleju nie spadł w silniku jak dymi tobie na niebiesko.
piterek1812 - Pon Mar 26, 2012 14:49
w piatek założyłem turbine po regeneracji z wymienionym całym wnętrzem także to raczej odpada. W zime przy tych okrutnych mrozach tez tak mi się raz przydarzyło ale tylko raz a poźniej był spokój do dzisiaj. A co myślisz o filtrze, wtryskach bądź pompie? Może tutaj trzeba się dopatrywać problemu?
Remigiusz - Pon Mar 26, 2012 15:19
piterek1812, Jak dymi na niebiesko to pali olej silnik i jak nie ma mocy to Turbina puszcza olej
A Intercooler płukałeś po wymianie Turbo
Co jest winna Turbina łatwo sprawdzić, ściągnij waz gumowy ten co idzie w dol do Intercooler na tej czarnej rurze na silniku i przystaw białą chusteczkę do tej czarnej metalowej rury na silniku i niech ktoś dodajesz gazu i zobaczy czy dmucha olejem i będzie więcej wiadomo
piterek1812 - Sro Mar 28, 2012 20:26
Intercoler był płukany po wymianie turbiny bo było tam trochę oleju, wczoraj sprawdziłem jeszcze raz ale jest suchy i nie zalega w nim olej, węże od IC są delikatnie mokre od oleju ale węży nie czyściłem po wymianie.
A autko gaśnie przy większym obciążeniu na ciepłym silniku tak jakby odcinało na chwilę dopływ paliwa.
Co jeszcze zauważyłem że po wyłączeniu zapłonu po 5 minutach uruchamiam silnik i nawet jak jest ciepły to kilka kilometrów jeździ normalnie.
Poziom oleju w silniku też się nie zmienił.
[ Dodano: Sro Mar 28, 2012 21:26 ]
wymieniłem filtr paliwa i po problemie
|
|