Zobacz temat - [R75] Czujnik temperatury

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Czujnik temperatury

szpynior - Pią Kwi 06, 2012 17:38
Temat postu: [R75] Czujnik temperatury
Który czujnik odpowiada za załączanie się webasta i tylnej szyby, dziś zdziwiłem się jak przy 5 stopniach rano uruchomiło mi się webasto.Jakie było zdziwienie jak na światłach przy słonecznej pogodzie poszedł biały dym spod silnika :roll: No i od kilku dni codziennie rano po odpaleniu włącza mi się automatycznie grzanie tylnej szyby - i tu też pytanie od jakiej temperatury się załącza.
SeniorA - Pią Kwi 06, 2012 18:01

http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=55355

[ Dodano: Pią Kwi 06, 2012 19:01 ]
szpynior napisał/a:
i tu też pytanie od jakiej temperatury się załącza.
w temp. otoczenia niższej od 10 st.C załącza się na 20 minut , a przy 10 st. i wyżej na 12 minut i działa przy uruchomionym silniku.
szymon75-2.0 - Nie Kwi 08, 2012 18:56

Mam pytanie co do czujnika temperatury. A mianowicie ile rodzajów czujników było?
Ostatnio na allegro kupiłem zamienniki i miły Pan wysłał mi 2 ponieważ sądzi, że w R75 były montowane 2 typy czujników. Jednak żaden z nich nie działa? Czy w dieslu i benzynie były różnie czujniki??
pozdrawiam

Pieta - Nie Kwi 08, 2012 19:30

Z przednim zderzaku, przy intercoolerze masz dwa czujniki
Jeden od klimatyzacji - czarny plastikowy
Drugi do Webasto - o większej średnicy i metalowy. Ten tak naprawdę nie jest czujnikiem tylko termo-włącznikiem (zamyka obwód kiedy temperatura spadnie poniżej 5°C)
Numery czujników od pieca
Rover JWL100030A
Land Rover JWL000020
Są one niezależne i ich wskazania mogą się różnić

21matys - Nie Kwi 08, 2012 20:12

a ja mam pytanie ile jest czujników od temperatry silnika bo ktos mi wspomonal ze są dwa no i w którym miejscu sie znajdują... jka by można było podac numer katalogowy lub jakies linki do allegro z góry dziekuje l
szymon75-2.0 - Pon Kwi 09, 2012 10:03

Pieta Wiem, że tam jest też czujnik od webasto.
Mi konkretnie chodziło o czujnik temperatury zewnętrznej.

A tutaj coś dla 21matys ;)