Zobacz temat - [r 25 2.0 iDT 2005 r] Samodzielna wymiana wszystkich amorty

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r 25 2.0 iDT 2005 r] Samodzielna wymiana wszystkich amorty

najnowszy85 - Pią Kwi 13, 2012 21:03
Temat postu: [r 25 2.0 iDT 2005 r] Samodzielna wymiana wszystkich amorty
Witam ! Przeszukuję forum ( szukaj w akcji ) i nie znalazłem dokładnie krok po kroku wymienić amorki z przodu i z tyłu . Czy jest ktoś kto by się podjął opisu po kolei co i jak należy robić ?
Z przodu : 1 poluzować 3 śruby z góry , a z dołu ? jak spowodować żeby amor zszedł na dół ? Wybić sworzeń wahacza ? czy coś jeszcze ? jak z tyłem Proszę o odpowiedz .Pozdrawiam .

Bordos - Pią Kwi 13, 2012 21:47

Kolego,

Polecam Ci pobrać Rave i tam jest krok po kroku to opisane.

A przy okazji zaopatrzyć się w ściągacze do sprężyn.

najnowszy85 - Sob Kwi 21, 2012 09:38

Przepatrzyłem Rave , ale ja tam nie widzę opisu . Są rysunki , opisy danych podzespołów .... NIE MA INSTRUKCJI DEMONTAŻU .
Wiec ŁOPATOLOGICZNIE koledzy , które elementy rozkręcić/zdemontować ?
Według mnie te które zaznaczyłem na rysunkach z Rave . Proszę o pomoc .

maniu48 - Sob Kwi 21, 2012 10:42

Chłopie ja na podnosniku wymienialem sam. Proponuje jechac na podnosnik w jakims warsztacie(dotyczy przodu), zdjac kolo, odkręcic srube która zaciska amorek przy zwrotnicy(radze popryskac wd40, podgrzac, klucz 15 i metr rury lub bardzo mocny pneumat). Jak odkrecisz ta srube to odciągnij zawieszenie w dól, wyjmij amora z tego uchwytu i odkręc 3 śruby od kielicha. Wyjmij calego amorka, scisnij sprezyne, odkrec nakretke amortyzatora i tyle. Póżniej wszystko skladasz w odwrotnej kolejności. Jeśli chodzi o tył to mozna to zrobic na podwórku: podnosisz auto, odkrecasz kolo, odkręcasz śrube która przykrecony jest amortyzator przy belce(kluch 15), nastepnie odkręcasz 2 nakretki przy kielichu(te w bagazniku). Wyjmujesz amortyzator, przyciskasz sprezyne reką i odkrecasz nakretke z gory. Ogólnie żadnej filozofii najwiekszy problem jest jest tylko z odkręceniem śrub z przodu.Pozdrawiam mam nadzieje ze pomoglem :mrgreen:

[ Dodano: Sob Kwi 21, 2012 11:42 ]
Pamietaj tez o odkręceniu przewodu hamulcowego oraz o wyczyszczeniu i delikatnym przesmarowaniu tych srub z przodu(tych ktore bedzie cięzko odkrecic) no i uwazaj zebys ich nie ukrecil. Wszystkie amorki wymienialem ze 2-3 tygodnir temu.