Zobacz temat - [R620] chrumkanie w prawym przednim kole

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] chrumkanie w prawym przednim kole

magill - Pon Kwi 16, 2012 13:00
Temat postu: [R620] chrumkanie w prawym przednim kole
Witam serdecznie..

Koledzy, może orientujecie się co boli mojego R.
Sprawa wygląda następująco. Na pewno mam do wymiany końcówkę drążka kierowniczego z prawej strony, bo ostatnio rozkręcałem koło i sprawdzałem.
Prócz charakterystycznych dla tej dolegliwości objawów, czyli delikatne tłumione stukanie podczas jazdy, występuje jeszcze takie chrumkanie. Jest to prawa strona, a najgorzej to słychać jak skręcam w lewo. Dotychczas występowało to tylko przy skręcie w lewo, ale dziś rano zauważyłem, że zdarza się to już nawet przy jeździe prosto.

Wiecie co to może być?

Pytam tak, bo cały czas teraz pracuję, a wolne dopiero w weekend i chciałbum już być w miarę zorientowany jak się do tego zacznę zabierać..

Za wszystkie sugestie i podpowiedzi śliczne dzięki :)

karolj - Pon Kwi 16, 2012 13:28

Jak "chrumkanie" jest głośniejsze przy skręcie to pewnie pada przegub. Jeśli tak, to częstotliwość chrumkania będzie powiązana z obrotami koła.
marthinez - Pon Kwi 16, 2012 14:25

Sprawdził bym też sworzeń dolnego wahacza.
magill - Pon Kwi 16, 2012 14:30

Dzięki bardzo, Panowie :)
A jeśli chodzi o przegub to będzie ten wewnętrzny czy zewnętrzny?

karolj - Pon Kwi 16, 2012 17:53

Raczej zewnętrzny, bo to on skręca razem z kołami - wtedy właśnie nasila się "chrumkanie" ;) . Poza tym czytałem na forum, że uszkodzenie wewnętrznego to rzadkość
kurtki - Nie Kwi 22, 2012 21:34

Widzę, że sam nie jestem :) . Mam podobną zagadkę. Ja bym to nazwał grzechotaniem i też rzecz się tyczy prawego koła. Ile może kosztować wymiana takiego przegubu?
kadzaf - Nie Kwi 22, 2012 22:38

+/- 110zl :wink: u mnie tez prosi sie juz o wymiane prawa strona .(ze wzgledu na dłuższa polos wzglednem lewej)
magill - Pon Kwi 23, 2012 20:48

115 pln zapłaciłem w InterCars za przegub. Do tego dolicz robociznę, chyba, że robisz sam tak jak ja... Chociaż to kurcze nie koniec. Stukało mi i chrumkało przy skręcie i czasami na prostej. Wymieniłem końcówkę drążka i ten przegub, i zmniejszyło się chrumkanie i stukanie, aczkolwiek nie ustało.. W czwartek jadę na przegląd, żeby mi sprawdzili co to jeszcze może tam się dziać.. Pół dnia roboty kurka poszło nie bardzo w tym kierunku :/ a składało się wszystko z bananem na twarzy.. Ale jak się wkurzę to wymienię wszystko przy kolejnym rozbieraniu, bo ściąganie tego wszystkiego do 'szybkich' nie należy :)
Powiedzcie mi jeszcze co można do tego zawieszenia wrzucać używanego, bo mam drugiego R w częściach, a słyszałem opinię, żebym lepiej wrzucał używane części ze swojego niż kupował nowe zamienniki, bo co oryginał to oryginał..