|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Nie działa klakson i pali sie SRS
mancio - Wto Kwi 17, 2012 21:04 Temat postu: [R600] Nie działa klakson i pali sie SRS Witam, w moim Roverku 600 przestał działać klakson. Przy okazji pali się kontrolka SRS ale nie jestem pewien czy nie paliła się wcześniej czy zaczęła równo z tym jak przestał działać sygnał. Sama trąbka jest na 100% dobra sprawdzałem podpinając pod sam aku kilkukrotnie. Sterownie idzie masą, napięcie na kostce dochodzącej do tuby jest cały czas +12. Beczpiecznik przy nogach cały, ten w podszybiu też, światła STOP działają.
Niestety po wciśnięciu przycisków klaksonu na kierownicy nie sięnie dzieje, nie słychać też klikania przekaźników i pytanie czy w ogóle jest tutaj przekaźnik od klaksonu i który by to był? Czy możliwe jest że poszła taśma od poduszk iw kierownicy, bo moim zdaniem urwanie tej taśmy nie ma nic wspólnego z połączeniem styków trąbki na kierownicy i instalacją w aucie bo jest od tego chyba osobna kostka. Co teraz sprawdzić, czy ktoś podpowie gdzie możę być przekaźnik od klaksonu i który to, oraz czy jest sens zdejmować kierownicę i sprawdzać jakieś styki? Kabalek który dochodzi do wtyczki klaksonu i jest masą ma u mnie kolor błękitny z czerwonym paskiem.
zimek-1985 - Sro Kwi 18, 2012 16:31
Kolego na 99% poszła taśma. Ona właśnie odpowiada za poduchę i klakson i jak posiadasz to za sterowanie radiem z kierownicy tez. odkręć kierownice wyjmij kostkę co wchodzi do taśmy i zewrzyj mase z którymś przewodem. najlepiej zrobic to probówką. jak przy którymś za trąbi to znaczy że taśma
|
|