|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Silnik gaśnie przy gwałtownym hamowaniu
MaciejGdynia - Nie Kwi 22, 2012 19:15 Temat postu: [R214] Silnik gaśnie przy gwałtownym hamowaniu Witam, mam problem z moim Roverkiem, przeczytałem już chyba wszystkie podobne posty do mojego kłopotu ale nic takiego jeszcze się nie działo chyba. Mianowicie: w czasie jazdy gdy gwałtownie zahamuję silnik nagle gaśnie (bardzo niebezpieczne), wyczyściłem silnik krokowy, przepustnicę i sprawdziłem linkę gazu wszystko jest ok. Po czym odbyłem jazdę próbną, po przejechaniu 15 km sytuacja wydawała się opanowana, jednak gdy dojeżdżałem do domu i gwałtownie zahamowałem przed progiem zwalniającym auto znów zgasło no i zabawa od nowa po rozpędzeniu się zaczynam hamować i auto gaśnie. Aha jeszcze jedno po dodaniu gazy z przepustnicy w silniku takim szybkim pyknięciu auto dławi się i gaśnie, nie trzyma obrotów. Czy może ktoś pomóc mi z tym kłopotem?? A i jeszcze mały fakt, uszczelkę kolektora ssącego wymieniałem 4 miesiące temu.
leszczu - Nie Kwi 22, 2012 19:16
A sprzęgło wciskasz jak hamujesz
MaciejGdynia - Nie Kwi 22, 2012 19:32
Tak
leszczu - Nie Kwi 22, 2012 19:39
Może za późno wciskasz te sprzęgło
Za wolne obroty odpowiada silniczek krokowy, może wystarczy go przeczyścić, a może będzie konieczna wymiana, ale wpierw przeczyść.
MaciejGdynia - Nie Kwi 22, 2012 20:41
Wyczyściłem silnik krokowy i przepustnicę już. A co do sprzęgła to sprawdzałem na kilka sposobów tzn od razu ze sprzęgłem i tak z wyczuciem też. Ale najgorsze jest to że koleś zajechał mi drogę na ekspresówce i musiałem nagle przyhamować tzn gwałtownie wcisnąć hamulec ale do takiego stopnia żeby zwolnić nie zatrzymać się i auto mi zgasło tak przy 100 km/h.
[ Dodano: Nie Kwi 22, 2012 21:41 ]
W opisie posta napisałem wszystko dosyć szczegółowo do pomocy. Jeszcze fakt, który może mieć znaczenie: w okolicy kolektora ssącego w tej części gdzie jest napisane INJECTION słychać syczenie ale nie potrafie tego zlokalizować, może zna ktoś sposób na ustalenie ewentualnej nieszczelności?? Jakiś wężyk czy coś może. Jeśli oczywiście łapanie lewego powietrza może być przyczyną takiego gaśnięcia silnika.
zdzichu - Nie Kwi 22, 2012 23:04
Podejrzane miejsca ,,posmaruj" obficie paliwem. Jeżeli ciągnie lewe powietrze to obroty lekko podskoczą. OSTROŻNIE
MaciejGdynia - Pon Kwi 23, 2012 21:28
Mam takie pytanie czy servo hamulca może mieć z tym coś wspólnego?? Albo jakiś wyciek czy nieszczelność przewodów hamulcowych??
|
|