Zobacz temat - [R75] niewiarygodne szarpanie podczas zmiany biegów-automat

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] niewiarygodne szarpanie podczas zmiany biegów-automat

darek_zelow - Czw Kwi 26, 2012 18:44
Temat postu: [R75] niewiarygodne szarpanie podczas zmiany biegów-automat
Witam kolegów.
Chociaż jest to mój pierwszy temat często przeglądam forum i z zaciekawieniem patrząc na tematy. Jestem pod wrażeniem jak wiele jest osób którzy niosą pomocną dłoń.
Niestety i mnie przytrafia się problem z którym nie mogę poradzić sobie przeglądając forum.

Przechodząc do sedna wracając wczoraj z pracy zauważyłem narastające bardzo mocne szarpanie przy automatycznej zmianie biegów. Jest to tak silne iż całym nadwoziem szarpie i na wyświetlaczu załącza się kontrola trakcji, przy zmniejszaniu biegów jest niewiarygodne przyhamowanie silnikiem. Podczas postoju na N (hamulec naciśnięty) przy zmianie na D całym samochodem aż buja... jestem załamany.
Podjechałem na diagnostykę komputerową wynik:

Błąd P1748: Elektrozawór hamowania 2-4, przerwa w obwodzie, zwarcie do masy lub plusa zasilania

Czy ktoś z Was może wie co to znaczy i jak to naprawić ?? ?
Pozdrawiam Darek

jesse - Czw Kwi 26, 2012 19:47

posprawdzaj polaczenia wtyczek do skrzyni
dukat11 - Czw Kwi 26, 2012 20:21

darek_zelow napisał/a:
Błąd P1748: Elektrozawór hamowania 2-4, przerwa w obwodzie, zwarcie do masy lub plusa zasilania

tak jak napisał kolega jesse, zacznij od sprawdzenia czy nie zaśniedziały gdzieś styki. Jeśli nie to może oznaczać padnięty elektrozawór w skrzyni i bez rozbierania się nie obejdzie.

jesse - Czw Kwi 26, 2012 20:26

to prawdopodobnie wina elektryki czyszczenie powinno pomoc
darek_zelow - Wto Maj 29, 2012 12:32

jesse napisał/a:
to prawdopodobnie wina elektryki czyszczenie powinno pomoc

ok dziękuje za rady, jutro sprawdzę połączenia - dam znać jaki efekt

[ Dodano: Wto Maj 29, 2012 13:32 ]
No i wszystko wiadomo.
Uszkodzone elektrozawory (2 z 9). Wymiana na nowe + robocizna 700zł (Łódź).

Autko śmiga jak należy :)